Ελλάδα

Καταγραφή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα ετοιμάζει η ΕΕΔΑ


Καταγραφή των επιπτώσεων της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης στα ανθρώπινα δικαιώματα και των πολιτικών που ακολουθήθηκαν στην Ελλάδα κατά τα χρόνια αυτά, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι φορείς- μέλη της, σχεδιάζει η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ).

Ο στόχος είναι η σχετική έκθεση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα να ολοκληρωθεί στο τέλος της τριετούς θητείας του σημερινού προεδρείου της επιτροπής, το 2021.

«Αυτή την καταγραφή την κάνουμε αποσπασματικά και έφτασε η ώρα να την κάνουμε μεθοδικά, με τρόπο ξεκάθαρο, τώρα που βγαίνουμε από την κρίση και περνάμε σε μια καινούρια κανονικότητα», επισήμανε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους δημοσιογράφους η νέα πρόεδρος της ΕΕΔΑ και αναπληρώτρια καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Μαρία Γαβουνέλη. Η ίδια πρόσθεσε ότι αυτή η δουλειά θα γίνει «με συνεχή διάλογο, δημόσιες διαβουλεύσεις και ακρόαση φορέων».

Σήμερα η ΕΕΔΑ, το ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της πολιτείας για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απαρτίζεται από 41 φορείς, μετά τη διεύρυνσή της και την προσθήκη άλλων επτά φορέων με την πρόσφατη τροπολογία, η οποία προκάλεσε διαφωνίες μεταξύ της ΕΕΔΑ και της κυβέρνησης και τελικά την παραίτηση του πρώην προέδρου της Επιτροπής, Γεώργιου Σταυρόπουλου.

«Η Εθνική Επιτροπή διαμαρτυρήθηκε εντόνως, όχι γιατί διαφωνούμε με τους επτά φορείς, αν και έχουμε παρατηρήσεις γι' αυτό, αλλά γιατί δεν μας ρώτησε κανείς και αυτό είναι θέμα αρχής που επηρεάζει την ανεξαρτησία μας», εξήγησε η κ. Γαβουνέλη και συνέδεσε την απόφαση της κυβέρνησης να διευρύνει την επιτροπή με τις εκλογές για τον ορισμό του νέου προεδρείου της Επιτροπής.

Η ίδια υπογράμμισε ότι με την προσθήκη των επτά φορέων υπερεκπροσωπούνται οι τομείς των Ρομά και των ΛΟΑΤΚΙ, την ώρα που δεν υπάρχει εκπρόσωπος από άλλους χώρους, όπως η προστασία του περιβάλλοντος και οι μετανάστες και πρόσφυγες. Επιπλέον, εξέφρασε την ανησυχία της κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει την αξιολόγηση που κάνει κάθε πέντε χρόνια ο ΟΗΕ στην επιτροπή το «αν θα καταδειχθεί ότι η όποια κυβέρνηση μπορεί να βάλει και να βγάλει μέλη».

Η Β' αντιπρόεδρος της Επιτροπής, δικηγόρος Έλλη Βαρχαλαμά, η οποία ήταν παρούσα στις συζητήσεις του προεδρείου με την κυβέρνηση διευκρίνισε ότι «έγινε γνωστό ότι προτίθεται η κυβέρνηση να ενισχύσει τη σύνθεση της επιτροπής, κάτι που ήταν τυπικά καλοδεχούμενο, αλλά επί της ουσίας είχε ένα θέμα. Όμως δεν συζητήθηκε τίποτα ουσιαστικό και ξαφνικά κατατέθηκε η τροπολογία».

Το θέμα της διεύρυνσης δεν είναι το μόνο για το οποίο διαμαρτυρήθηκε το προεδρείο της ΕΕΔΑ. Η κ. Γαβουνέλη έθεσε ζητήματα, όπως ο περιορισμένος προϋπολογισμός, ύψους 141.000 ευρώ ετησίως, που καλύπτει «τις δαπάνες του προσωπικού και οριακά τα ταξίδια του προεδρείου, χωρίς ωστόσο να καλύπτει τις υπερωρίες του προσωπικού». Επίσης, το ζήτημα του ολιγάριθμου προσωπικού και του γεγονότος ότι έχει μετατραπεί από αορίστου χρόνου σε ορισμένου χρόνου, με αποτέλεσμα η ίδια να διερωτηθεί «εξειδικευμένο προσωπικό υψηλού επιπέδου, το οποίο το πληρώνεις 900 ευρώ και το διώχνεις μετά από δύο θητείες, με ποιον τρόπο θα έρθει να δουλέψει στην επιτροπή;».

«Αυτή η Επιτροπή στην πορεία του χρόνου κατέδειξε ότι έχει ανεξαρτησία και σοβαρότητα στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυτό είναι που θέλουμε να διαφυλάξουμε», σχολίασε από την πλευρά του ο Α' αντιπρόεδρος της επιτροπής, δικηγόρος Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος ωστόσο πρόσθεσε ότι «νομίζω ότι θα ήταν καλό να γυρίσουμε αυτή τη σελίδα», με την κυρία Γαβουνέλη να υπογραμμίζει ότι «μας ενδιαφέρει να ξεκινήσουμε μια νέα θητεία χωρίς θέματα αντιπαλότητας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις