Αγορές

Καταιγίδα σαρώνει το χρηματιστήριο- Βουλιάζουν -7%(!) οι τραπεζικές μετοχές


Καταλύτης η πανδημία - Μεγάλη πτώση και στις ευρωπαϊκές αγορές

Καταιγίδα σαρώνει το χρηματιστήριο, βυθίζοντας στα Τάρταρα τις τραπεζικές μετοχές και προκαλώντας τεράστιες απώλειες σε blue chips και μετοχές όλων των κλάδων. Δραματική “βουτιά” -7% σημειώνει ο τραπεζικός δείκτης, σχεδόν 3,7% χάνει ο ΓΔ. Εξανεμίζεται κεφαλαιοποίηση 2,2 δισ. ευρώ μέσα σε δύο ώρες.

Αρνητικός καταλύτης οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, που καθιστούν ορατό τον κίνδυνο τοπικών lockdown και επιβολής πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, με καταστροφικές επιπτώσεις στον τουρισμό και συνολικότερα στην ελληνική οικονομία. Η αγορά αποτιμά τώρα την επιδείνωση των προοπτικών και την απομάκρυνση της προοπτικής ταχείας ανάκαμψης με γρήγορο τέλος της πανδημίας.

Χαμηλό βαρομετρικό και στις διεθνείς αγορές, όπου επικρατούν οι ίδιες ανησυχίες, ενώ παράλληλα εντείνονται οι προβληματισμοί για την έξαρση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και την αναμενόμενη άρση των περιορισμών του OPEC στην παραγωγή-προσφορά αργού πετρελαίου. Κατά 2,5% υποχωρούν οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες (DAX, CAC40-FTSE-100) και το ψυχολογικό κλίμα επιδεινώνεται

Ο ασκός του Αιόλου

Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση, μετά από τρεις και πλέον εβδομάδες αργής διολίσθησης με πρόσκαιρες ασθενείς αντιδράσεις. Η αγορά ενσωματώνει τώρα στις αποτιμήσεις τη διάψευση των προοπτικών που είχαν δημιουργηθεί για την πορεία του τουρισμού. Το αγοραστικό ενδιαφέρον ατονεί και πολλά χαρτοφυλάκια σπεύδουν να περιορσίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο.
Η πτώση συντελείται με αυξημένο τζίρο, στοιχείο που υποδηλώνει υπερβάλλουσα προσφορά. Σε δίνη πιέσεων οι τραπεζικές μετοχές , που χάνουν σήμερα περίπου 700 εκατ. ευρώ από τη χρηματιστηριακή τους αξία.
Η μεγάλη πτώση ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στην αγορά και ενδέχεται να δημιουργήσει αυτοτροφοτούμενη πτωτική δυναμική,
Προς το παρόν ο ΓΔ χάνει και την τελευταία ισχυρή βραχυχρόνια στήριξη, όπου θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μιά καθοδική κίνηση χωρίς να αλλάξει η μεσοπρόθεσμη τάση.

Μετοχές και δείκτες

Από το ξεκίνημα της συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες πήραν καθοδική κατεύθυνση και συνέχισαν να διολισθαίνουν χωρίς να σημειωθεί η παραμικρή αντίδραση. Αυτή την ώρα κινούνται πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 834,8 μονάδες με απώλειες 3,70%.  Ο FTASE25 χάνει 4%, στις 1.998 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης χάνει 7,10%, έχοντας σημειώσει χαμηλό -7,94%. Στο κόκκινο  όλες οι μετοχές του κλάδου. Eurobank -8,3%, Alpha -7,2%, Εθνική -6,2%, Πειραιώς -5,4%, Attica Bank -4,3%, Ελλάδος -1,5%.

Με αρνητικό  πρόσημο όλα τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν Aegean -7,3%, Βιοχάλκο -,57%, Lamda και Ελλάκτωρ -4,7%, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή - 3,8%, Μυτιληναίος και ΕΧΑΕ -3,7%, ΔΕΗ και ΟΤΕ και ΟΠΑΠ -3,3%.

Στο κόκκινο και όλα τα mid caps. Ικτίνος-7%, Cenergy και Autohellas-6,5%, Αβαξ-5,2%, Profile -4%, Intracom -3,8%.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης