Αγορές

"Κατακόκκινο" ταμπλό στο χρηματιστήριο- Διευρύνονται οι απώλειες


Χαμηλό βαρομετρικό διαμορφώνεται στο ΧΑ, εν μέσω ανησυχιών για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις τους στην παγκόσμια ΄και την ελληνική οικονομία. Ενώ η πρώτη αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών είναι θετική και ο DAX κερδίζει 0,90%, στο ελληνικό χρηματιστήριο το ταμπλό "βάφεται κατακόκκινο": Περίπου 7 στις 8 μετοχές υποχωρούν και οι απώλειες σταδιακά διευρύνονται.

Μετά από μιά σύντομη ανοδική αντίδραση οι δείκτες έχουν πάρει πάλι την κατιούσα και κινούνται πλέον σε χαμηλά ημέρας. Περίπου 1,40% χάνει αυυτή την ώρα ο Γενικός Δείκτης, υποχωρώντας στις 1.382 μονάδες, χαμηλότερα από την περιοχή που  αποτελούσε μέχρι σήμερα ισχυρή στήριξη και κομβικό σημείο για την περαιτέρω πορεία της αγοράς.

Ανησυχητική ένδειξη για τη δυναμική της αγοράς  το γεγονός ότι η πτώση συντελείται με αυξημένο τζίρο - ένδειξη υπερβάλλουσας προσφοράς. Μέσα σεμιάμιση ώρα συνεδρίασης έχουν αλλάξει χέρια μετοχές αξίας περίπου 45 εκατ. ευρώ

 Διεθνή χαρτοφυλάκια και μεμονωμένοι επενδυτές σπεύδουν να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο, εκτιμώντας ίσως ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα "υποτροπιάσει". Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη μεγάλων ΑΧΕ, στις ρευστοποιήσεις πρωτοστατούν αμερικανικά χαρτοφυλάκια. Αγοραστές είναι οι συνήθεις "επιθετικοί" παίκτες από το Λονδίνο, που βρίσκουν τώρα ευκαιρία να ρισκάρουν για γρήγορες υψηλές αποδόσεις

 Αναλυτές εκτιμούν ότι η μεταβλητότητα θα είναι έντονη στη συνέχεια και ότι η αντίδραση της Wall Street θα επηρεάσει άμεσα  την ελληνική και τις ευρωπαϊκές αγορές. Οπως επισημαίνουν, στην παράμετρο των παρενεργειών από την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή προστίθενται τώρα ο κίνδυνος μεγάλης ανόδου των τιμών πετρελαίου και το ενδεχόμενο να καθυστερήσουν οι μειώσεις επιτοκίων από Fed και ΕΚΤ.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ το πρώτο στοίχημα είναι η παραμονή του ΓΔ πάνω από τις 1.385 μονάδες, με δεύτερη γραμμή άμυνας τις 1.373.

O Γενικός Δείκτης  βρίσκεται τώρα στις 1.381,3 μονάδες, υποχωρώντας κατά 1,40%, σε χαμηλό ημέρας.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 1,50%,  στις 3.336 μονάδες. "Βουτιά" - 2,40% πραγματοποιεί ο δείκτης των med caps..
 Ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στο απόλυτο χαμηλό ημέρας, με απώλειες 1,97%  Περίπου 2,8% χάνει η Eurobank, στο -2,5% η Alpha και Εθνική, Πειραιώς και Optima υποχωρούν κατά 1,7%, Τρ. Ελλάδος -0,3%, αμετάβλητη η Attica Bank.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  θετικό πρόσημο με οριακά κέρδη διατηρούν μόνον η Coca-Cola και η Motor Oil. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν: ΔΕΗ -3,3%, Βιοχάλκο -2,9%, ΕλβάλΧαλκόρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Aegean -2,5%, Autohellas και Lamda -2%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα