Διεθνή

Καταρρέει η τουρκική λίρα, απολύει τραπεζίτες ο Ερντογάν


Στο χαμηλότερο σημείο όλων των εποχών κατέρρευσε η τουρκική λίρα, ως αποτέλεσμα ο Τούρκος Πρόεδρος έδωσε εντολή για νέο γύρο απολύσεων στην κεντρική τράπεζα της χώρας.

Η τουρκική λίρα, η οποία βρισκόταν ήδη υπό πίεση λόγω του ισχυρού δολαρίου και των ανησυχιών των επενδυτών για την τουρκική οικονομική και εξωτερική πολιτική, έχανε 1% κατά τη διάρκεια της νύχτας, φτάνοντας στις 9,19 λίρες ανά δολάριο. Αυτή την ώρα, με πτώση 0,9% βρίσκεται στις 9,171 λίρες ανά δολάριο.

Το νόμισμα δέχεται χτύπημα τα τελευταία χρόνια, χάνοντας το 59% της αξίας του έναντι του δολαρίου, από τις αρχές του 2018.

Σύμφωνα με τους Financial Times, σε διάταγμα που δημοσιεύθηκε αργά τη νύχτα, ώρες αφότου συναντήθηκε με τον Sahap Kavcioglu, τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, ο Ταγίπ Ερντογάν απομάκρυνε δύο αναπληρωτές διοικητές.

O Ugur Namik Kucuk ήταν το μόνο μέλος της οκταμελούς επιτροπής νομισματικής πολιτικής που αντιτάχθηκε στη μείωση επιτοκίων που σόκαρα τους διεθνείς επενδυτές τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα. Ο Semih Tumen, είχε ενημερωθεί επίσης ότι θα μπορούσε να αναλάβει τη θέση του Kavcioglu.

Ο Πρόεδρος απομάκρυνε επίσης τον Abdullah Yavas, ένα μακροχρόνιο μέλος της επιτροπής νομισματικής πολιτικής, ο οποίος είχε δεχθεί κριτική στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης για το γεγονός ότι ζει στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης