Σε δυσθεώρητο ύψος υπολογίζεται πως ανέρχονται οι οικονομικές συνέπειες από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, ενώ εξόχως αρνητικές είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή της περιοχής και εν γένει στην εγχώρια οικονομία.
Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο, υπό το βάρος της ανάγκης για άμεση στήριξη των πλημμυροπαθών και κάλυψη βασικών αναγκών τους, επεξεργάζεται το ενδεχόμενο κατάθεσης νέου συμπληρωματικού προϋπολογισμού. Σ’ αυτόν, μάλιστα, θα περιλαμβάνονται και τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων αλλά και οι λοιπές δαπάνες που αφορούν τις αποκαταστάσεις υποδομών.
Αν και είναι σχετικά πρώιμο για τους υπολογισμούς σχετικά με το οικονομικό μέγεθος της καταστροφής στη Θεσσαλία, έγκριτοι επιστήμονες δίνουν τις πρώτες εκτιμήσεις τους, οι οποίες είναι αποθαρρυντικές και δυσοίωνες. Το κόστος της καταστροφής και οι επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή, αναμένεται να ξεπεράσουν κατά πολύ το 1 δισ ευρώ, σύμφωνα με τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα.
Αν συνυπολογίσει κάποιος σ’ αυτό τις ζημιές που χρίζουν επιδιόρθωσης σε δρόμους, γέφυρες, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, τις απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο αλλά και την καταστροφή αγροτικών εκτάσεων, σπιτιών, τότε γίνεται αντιληπτό ότι το κόστος εκτοξεύεται σε δυσθεώρητα ύψη.
Αυτό που προκαλεί έντονη ανησυχία και μεγάλο προβληματισμό, είναι η πρόβλεψη του καθηγητή Λέκκα ότι θα απαιτηθεί μια τουλάχιστον πενταετία για είναι και πάλι γόνιμος ο θεσσαλικός κάμπος. Αν αυτό επαληθευτεί, τότε η αγροτική παραγωγή της χώρας θα έχει υποστεί ένα τεράστιο πλήγμα, με τεράστιες επιπτώσεις στην εγχώρια αλυσίδα τροφοδοσίας αλλά και στην οικονομία
«Οι αγροτικές εκτάσεις είναι περιοχές που θα αργήσουν να ανακάμψουν. Δεν είναι μόνο η αγροτική αναπαραγωγή που καταστράφηκε ολοσχερώς, δηλαδή το 22-23% της αγροτικής παραγωγής της χώρας, είναι ότι οι αποθέσεις αργίλων και λάσπης πάνω στα γόνιμα εδάφη πάχους τουλάχιστον μισού μέτρου δεν μπορούν να φιλοξενήσουν καλλιέργειες. Το έδαφος θα αργήσει πολύ για να επανέλθει και χρειάζεται να περάσει τουλάχιστον μια 5ετία για να είναι και πάλι γόνιμος ο Θεσσαλικός Κάμπος», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Λέκκας.
Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για δασικές πυρκαγιές (EFFIS), από τις φωτιές, εκτός από τις απώλειες ανθρώπινων ζωών και ζώων, έχουν επηρεαστεί περισσότερα από 1.500.000 στρέμματα.
Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός και τα δημοσιονομικά όρια
Σε κάθε περίπτωση, οι καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες αναπροσαρμόζουν αναγκαστικά τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου, το οποίο καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στην άμεση ενίσχυση και βοήθεια των πολιτών και τη δημοσιονομική σταθερότητα. Είναι πολύ πιθανό, πλέον, οι ιθύνοντες του να συντάξουν και καταθέσουν νέο συμπληρωματικό προϋπολογισμό που θα περιλαμβάνει τα άμεσα μέτρα στήριξης για τους πλημμυροπαθείς.
Παράλληλα δεν αποκλείεται προκειμένου να μην πιεστεί στα όριά του ο δημοσιονομικός σχεδιασμός, να τεθεί εκτός νυμφώνος θετικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας τα οποία είχαν αρχικών ενσωματωθεί στο κυβερνητικό πλάνο.