Αγορές

"Κατεβαίνει σκαλιά" το χρηματιστήριο, το ρισκο αυξάνεται


Εκτη εβδομάδα απωλειών στο χρηματιστήριο και η "κάθοδος των μυρίων" συνεχίζεται. Θα αντέξουν οι στηρίξεις, ή θα "φαγωθούν" σιγά-σιγά όλα τα κέρδη της φετινής χρονιάς; Προς το παρόν το ροκάνισμα των αποδόσεων  συνεχίζεται

Αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν ότι το ΧΑ βρίσκεται τώρα σε κρίσιμη καμπή, καθώς οι βασικοί δείκτες έχουν διασπάσει καθοδικά διαδοχικές στηρίξεις και ο ΓΔ δοκίμασε σήμερα την αντοχή μίας ακόμη, στην περιοχή των 1.135 μονάδων. Στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας θα φανεί αν θ' αλλάξει η μεσοπρόθεσμη τάση της αγοράς και η πτώση θα συνεχιστεί.

Η αγωνία εντείνεται, το ψυχολογικό κλίμα επιδεινώνεται, οι δυνητικοί αγοραστές αποθαρρύνονται. Οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων προτιμούν να κλειδώσουν τις εναπομείνασες αποδόσεις και να αποφύγουν πρόσθετο ρίσκο.

Σημαντική παράμετρος για το ΧΑ θα είναι το κλίμα που θα διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές. Τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ προκάλεσαν αρχικά ανησυχίες, καθώς αυξάνουν τις πιθανότητες να αποφασίσει η Fed νέα αύξηση επιτοκίων - και η ΕΚΤ να ακολουθήσει. Ενθαρρυντικά μηνύματα έρχονται πάντως από τη Wall Street,όπου ο Dow Jones ενισχύεται (+0,75%), ενώ ανοδική κατεύθυνση π΄ραν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (DAX +1,05%).

Ομως τo XA επηρεάζεται αυτή την περίοδο περισσότερο από εσωγενείς παράγοντες και από τη στάση διεθνών επενδυτικών χαρτοφυλακίων, που αντιμετωπίζουν πλέον με μεγαλύτερη δυσπιστία την ελληνική αγορά.

Μετοχές και δείκτες

Με μία ακόμη ημέρα απωλειών η ελληνική αγορά συμπλήρωσε έξι εβδομάδες πτώσης. Κοντά στα χαμηλά ημέρας τερμάτισαν οι βασικοί δείκτες ο ΓΔ, στο κόκκινο 8 στις 10 μετοχές όλων των κλάδων και των κατηγοριών κεφαλαιοποίης. Ο τζίρος ήταν μόλις 69,9 εκατ. ευρώ, με επιπλέον 14,3 εκατ. σε μετακινήσεις πακέτων.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε υψηλό +0,85% στις 1.163,8  μονάδες, γύρισε καθοδικά μέχρι -1,62% στις 1.135,32 και έκλεισε στις 1.136,93 με απώλειες 1,48%. Περίπου 6% οι απώλειες σε εβδομαδιαία βάση.
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 1,59% υποχωρώντας στις  2.763,36 μονάδες. Κατά 1,56% υποχώρησε ο δείκτης των mid caps.
  Ο τραπεζικός δείκτης πήγε  από +1,51% μέχρι -2,35%. Με ανοδική αντίδραση οι απώλειες περιορίστηκαν στο κλείσιμο σε 1,39%. Ολες οι μετοχές του κλάδου έκλεισαν στο κόκκινο. Συνεχίστηκε με νέες απώλειες 3,5% η καταβύθιση της Τρ. Ελλάδος, λόγω του ότι ενδέχεται να μη διανείμει μέρισμα για την τρέχουσα χρήση. Eurobank -3,1%, Attica Bank -2,8%, Πειραιώς και Alpha -0,7%, Εθνική -0,3%. Αμετάβλητη η Optima, παρέμεινε στην τιμή εισαγωγής.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips μόνον τρεις μετοχές σημείωσαν άνοδο: ΤΕΝΕΡΓΑ +2,4%, ΕΥΔΑΠ +1,8%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +0,2%.

Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν οι Ελλάκτωρ -3,5%, Coca-Cola και Cenergy -3,4%, ΔΕΗ -3,2%, ΕΛΠΕ και ΟΤΕ -2,5%, Μυτιληναίος -2,2%, Motor Oil, Τιτάν και Aegean -1,5%

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα