Αγορές

Καθησυχαστικές Moody’s και Fitch για τις ευρωπαϊκές τράπεζες


Καθησυχαστικές για τις ευρωπαϊκές τράπεζες εμφανίζονται Moody’s και Fitch, εν μέσω της ταραχής που έχουν δημιουργήσει η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και άλλων περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ, όπως και οι άρον άρον εξαγορά της Credit Suisse από την UBS.

H Fitch υποστηρίζει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετωπίζουν μικρό και συνάμα ελεγχόμενο κίνδυνο  να υποστούν ζημιές από ομόλογα που έχουν στον ισολογισμό τους, όπως συνέβη στην περίπτωση της Silicon Valley Bank και άλλων αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών. Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν καλυφθεί έναντι του κινδύνου από την αύξηση των επιτοκίων, ενώ και οι εποπτικές αρχές παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς το θέμα.

Η Moody’s καταπιάνεται με το παράδειγμα… προς αποφυγή της Credit Suisse, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι άλλες τράπεζες «κολοσσοί» της Ευρώπης (Deutsche Bank, BNP Paribas κτλ), δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα. 

Ο διεθνής οίκος υπογραμμίζει στην έκθεσή του ότι καμία από τις 11 μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης,  δεν εμφανίζει τις αδυναμίες του πιστωτικού προφίλ που οδήγησαν στην απώλεια εμπιστοσύνης των επενδυτών και των καταθετών». Η Moody’s, μάλιστα, εκφράζει την πεποίθηση ότι οι ευρωπαϊκές τραπεζικές καταθέσεις θα είναι πιθανότατα πιο σταθερές από ό,τι στις ΗΠΑ.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα