Ελλάδα

Κατώτατος μισθός: Τη νέα αύξηση ανακοινώνει ο πρωθυπουργός


Η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον  υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, στις 12.30 στο Μέγαρο Μαξίμου, σηματοδότησε και άμεσες ανακοινώσεις αναφορικά με τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού. Ο πρωθυπουργός θα προβεί στις 19:00 σε ανακοινώσεις σχετικά με την αύξηση και αύριο θα γίνουν οι σχετικές εξειδικεύσεις από το υπουργείο Εργασίας.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να προσανατολίζεται σε αύξηση 6% ή 7% – πέραν του 2% που ήταν η πρώτη αύξηση – προκειμένου να καλύψει το ύψος του  πληθωρισμού, που εξανεμίζει τα εισοδήματα των χαμηλόμισθων. Υπάρχουν, πάντως και σενάρια που θέλουν το Μαξίμου να κάνει την έκπληξη, και να προχωρά σε αύξηση 8%.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι παραπάνω πληροφορίες, ο νέος κατώτατος μισθός, ο οποίος θα ενεργοποιηθεί από την 1η Μαΐου, αναμένεται να διαμορφωθεί από τα 663 ευρώ που είναι σήμερα στα 703 ευρώ, αν η αύξηση είναι της τάξης του 6%, και έως 709 ευρώ αν είναι 7%.
Στη διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων που προηγήθηκε, προέκυψε τεράστιο χάσμα ανάμεσα στους εργοδοτικούς φορείς και τους εργαζομένους. Η ΓΣΣΕ υποστηρίζει ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να επανέλθει στα 751 ευρώ από τα 663 ευρώ που είναι τώρα, ήτοι αύξηση της τάξεως περίπου 13%, ενώ εργοδοτικοί φορείς κρατούν αισθητά πιο χαμηλά τον πήχη. 

Η πλειοψηφία των εργοδοτικών οργανώσεων τάσσεται υπέρ μιας αύξησης που δεν θα ξεπερνά το 4%, ενώ οι γενναιόδωρες προσεγγίσεις που κλείνουν κάπως τη ψαλίδα σε σχέση με την πρόταση της ΓΣΕΕ, έχουν ως ταβάνι το 5%. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα