Πολιτική

Κατοχύρωση κερδών στο ΧΑ, στο -1,03% ο Γενικός Δείκτης


Ένα νέο βηματισμό αναζητά το ελληνικό χρηματιστήριο ύστερα από μια εκρηκτική διήμερη αντίδραση που παρακίνησε σήμερα σε κατοχύρωση κερδών αλλά και σε στάση αναμονής προκειμένου οι επενδυτές – κυρίως οι ξένοι θεσμικοί – να αποκτήσουν ένα πιο ξεκάθαρο «όραμα» για το που πηγαίνουν οι αγορές διεθνώς. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 482 μον. (-1,02%) και ο τζίρος ήταν στα 47 εκατ. ευρώ.

Το σημαντικότερο στοιχείο που καθορίζει αυτή τη στιγμή την τάση στις αγορές είναι τι θα συμβεί με το πετρέλαιο. Τυχόν άνοδος της τιμής του μαύρου χρυσού μειώνει τις επισφάλειες που μπορούν να έχουν οι τράπεζες και προκαλεί ανοδικά τινάγματα. Σήμερα, οι υπουργοί Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, της Ρωσίας, του Κατάρ και της Βενεζουέλας, συμφώνησαν να παγώσουν την παραγωγή πετρελαίου στα επίπεδα του Ιανουαρίου. Αυτό είναι ένα καλό νέο αλλά δεν ικανοποίησε τους επενδυτές οι οποίοι ήθελαν όχι απλώς πάγωμα της παραγωγής αλλά περικοπή. Έτσι το brent έπεσε στα 32,78 δολ. (-3,5%). Να σημειωθεί ότι το Κουβέιτ επίσης αποφάσισε να παγώσει την παραγωγή πετρελαίου στα επίπεδα του Ιανουαρίου και προς αυτή την κατεύθυνση συντονίζεται το Ιράκ. 

Η δεύτερη πηγή παγκόσμιας ανησυχίας, η Κίνα, δεν παρέχει αυτό το διάστημα μια δυσμενή εικόνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Η Κίνα αποφάσισε να προβεί σε μια μεγάλη ένεση ρευστότητα προκειμένου να βοηθήσει τις προβληματικές επιχείρησης της χώρας. Έτσι οι τραπεζικές χορηγήσεις τον Ιανουάριο έφτασαν τα 2,51 τρισ. γουάν (385 δισ. δολ.) που αποτελεί επίπεδο ρεκόρ καθώς το Δεκέμβριο ήταν μόνο τα 597,8 δισ. γουάν – μιλάμε για τετραπλασιασμό δανείων. Το ερώτημα φυσικά είναι αν η διόρθωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Κίνα μπορούν να ξεπεραστεί με το παραπανίσιο χρήμα ή απλώς μεταθέτουν στο μέλλον τις πτωχεύσεις των προβληματικών εταιρειών. 

Το θετικό κλίμα έρχεται να επιβεβαιώσει μια πρόταση της Goldman Sachs η οποία θεωρεί ότι το ράλι στο χρυσό είχε σαθρές βάσεις. Η Goldman Sachs λέει τώρα ότι οι τοποθετήσεις στον χρυσό –που αντανακλούν το φόβο απέναντι στις μετοχές – πρέπει να ανακληθούν. Οι φόβοι οδήγησαν σε άνοδο τον χρυσό, κοντά στα 1.300 δολ. αλλά η Goldman Sachs δίνει τώρα τιμή-στόχο τα 1.100 δολ. σε διάστημα τριών μηνών.

Σχετικά με τη τρίτη πηγή ανησυχίας, τα αμερικανικά επιτόκια, οι αναλυτές προβλέπουν την άνοδό τους, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Reuters. Tο 80% των αναλυτών, οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα, εκτιμά ότι η Fed θα προβεί σε αύξηση των επιτοκίων στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Περιμένουν ότι έως τα τέλη του 2016, το διατραπεζικό επιτόκιο (federal funds rate) θα είναι μεταξύ του 0,75% και 1%.

Στην Ευρώπη, όπου σήμερα οι αγορές είναι ελαφρώς καθοδικές, επηρεάστηκαν αρνητικά από την υποχώρηση του δείκτη οικονομικού κλίματος (economic sentiment) στη Γερμανία στο 1,0 από το 10,2. Όσον αφορά το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη, ο σχετικός δείκτης υποχώρησε σε χαμηλό 15 μηνών.

Κι ενώ τα διεθνή σημάδια είναι τώρα λιγότερο εκφοβιστικά, η εσωτερική εικόνα παραμένει θολή. Τα βλέμματα φυσικά στην πορεία της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος. Το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό  βρίσκονται στην τελική ευθεία αλλά αγκάθια παρουσιάζονται στη διαπραγμάτευση στα κόκκινα δάνεια. Οι δανειστές θέλουν να δοθεί η δυνατότητα πώλησης όλων των δανείων. Η διαπραγμάτευση αυτή θα είναι δύσκολη καθώς τόσο η ΕΚΤ, όσο και το ΔΝΤ επιμένουν στο άνοιγμα της αγοράς και στην εις βάθος αντιμετώπιση των επισφαλειών. Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ ήταν ιδιαίτερα σκληρό στην περίπτωση της Κύπρου.Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να έχει κάποια πρώτα "αποτελέσματα" έως το επόμενο Eurogroup που θα γίνει στις 7 Μαρτίου. Υπάρχει όμως καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση η οποία, σύμφωνα με το καλό σενάριο, έχει ορίζοντα χρόνο το καθολικό Πάσχα, δηλαδή τέλη Μαρτίου. 

Στο ταμπλώ, ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 1,3%, ο τραπεζικός δείκτης έχασε 1,7% ενώ οι απώλειες για τον FTSEM ήταν μόλις 0,2, Ανοδικές ήταν 44 μετοχές και καθοδικές 49. Ο Γενικός Δείκτης χάνει μόνο 0,85% στις 483,7 μον. αυτή τη στιγμή ενώ κάποια στιγμή μέσα στη συνεδρίαση έχανε πάνω από 2,2%.

Στην Ευρώπη επικρατούν ήπιες καθοδικές τάσεις με τον Euroxx 600 να βρίσκεται στα χθεσινά επίπεδα των 319 μονάδων (-0,8).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις