Πολιτική

ΚΕΕΛΠΝΟ: Αμελητέος κίνδυνος ελονοσίας στην Ελλάδα


«Η Ελλάδα αποτελεί τόπο ασφαλή, με αμελητέο κίνδυνο ελονοσίας, ενώ οι διεθνείς οργανισμοί δημόσιας υγείας εκτιμούν ότι δεν χρειάζεται κανένα ειδικό μέτρο προφύλαξης από όσους επισκέπτονται τη χώρα μας», διαβεβαιώνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα.

Όπως επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα τέσσερα σποραδικά κρούσματα εγχώριας μετάδοσης που εμφανίστηκαν τη φετινή περίοδο έως τώρα «δεν δικαιολογούν την εκτός μέτρου επικέντρωση στο θέμα».

Σύμφωνα με το Κέντρο, κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, δηλαδή ασθενείς που τεκμαίρεται ότι μολύνθηκαν εντός Ελλάδος, εμφανίζονται συστηματικά στη χώρα από το 2009. Συγκεκριμένα έχουν καταγραφεί: 7 περιστατικά το 2009, 4 το 2010, 42 το 2011, 20 το 2012, 3 το 2013, 0 το 2014 και 6 το 2015.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει ακόμη ότι «για την αντιμετώπιση της ελονοσίας έχει εκπονηθεί Σχέδιο Δράσης του υπουργείου Υγείας με τη συμμετοχή πολλών φορέων, το οποίο εφαρμόζεται και κατά τη φετινή περίοδο μετάδοσης». Διευκρινίζει επίσης ότι τα προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών, που αποτελούν σημαντικό αν και όχι απόλυτο  μέτρο προστασίας, είναι στην ευθύνη των Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών και η συντριπτική πλειοψηφία τους έχει ξεκινήσει από την άνοιξη ή τις αρχές του καλοκαιριού. 

Σε ό,τι αφορά τις μεταγγίσεις αίματος, σημειώνει ότι επειδή η ελονοσία είναι δυνατόν να μεταδοθεί μέσω μετάγγισης από ασθενή που φέρει στο αίμα το παράσιτο της ελονοσίας, εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα αποτροπής ενός τέτοιου ενδεχομένου. «Ουσιαστικό στοιχείο των μέτρων αυτών – με την ακραία σχολαστικότητα των μέτρων ασφαλείας αίματος - είναι ο αποκλεισμός από αιμοδοσία των λεγόμενων ‘επηρεαζόμενων περιοχών’, δηλαδή περιοχών όπου έχει ανιχνευθεί τουλάχιστον ένα κρούσμα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης. Ο χαρακτηρισμός αυτός και η λίστα των ‘επηρεαζόμενων περιοχών’ χρησιμοποιείται από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) για την έκδοση κατάλληλων οδηγιών προς τις υπηρεσίες Αιμοδοσίας της χώρας», εξηγεί το Κέντρο.

Διευκρινίζει ακόμη ότι στην πρόσφατη Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης  για την Ελονοσία (11/08/16), κατά την περσινή περίοδο 2015 καταγράφηκαν έξι κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, τα οποία οδήγησαν στο χαρακτηρισμό ως επηρεαζόμενων οικισμών από οκτώ διαφορετικούς Δήμους.  Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι περιοχές αυτές θεωρούνται ακόμη «επηρεαζόμενες» παρότι τα περιστατικά που τις κατέταξαν στην κατηγορία αυτή εμφανίστηκαν την περσινή χρονιά, καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η φετινή περίοδος κυκλοφορίας των κουνουπιών 2016 χωρίς καταγραφή εγχώριας μετάδοσης προκειμένου να «αποχαρακτηρισθούν». Αντίστοιχα, κατά την τρέχουσα  περίοδο μετάδοσης 2016 έχουν καταγραφεί τέσσερα κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων (ΠΕ) Αχαΐας, Ηλείας και Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα την προσθήκη οικισμών από τέσσερις επιπλέον σήμους, ενώ κανένα από τα περιστατικά ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης που εμφανίστηκαν τόσο το 2015 όσο και το 2016 (έως σήμερα) δεν συνδέεται με Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων/Μεταναστών.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνει τέλος ότιθ αριθμός των κρουσμάτων ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης έχει μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με το 2011-2012, μετά την εφαρμογή συστηματικών μέτρων για την αντιμετώπιση του νοσήματος, ειδικά στις περιοχές που εμφανίστηκαν συρροές.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις