Άμυνα & Διπλωματία

Κεφαλογιάννης: Η Ελλάδα υπερασπίζεται το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα


Μέση Ανατολή, εξοπλιστικά και εκπαιδευτική πολιτική στις στρατιωτικές σχολές ήταν τα τρία βασικά θέματα της συνέντευξης που παραχώρησε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης στο CNN.gr. Στο επίκεντρο της συνέντευξης βρέθηκε ο πόλεμος στη Γάζα με τον υφυπουργό να δίνει εξηγήσεις για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, υπερασπιζόμενος το "δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα".

«Αυτή την περίοδο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δίνει προτεραιότητα - παράλληλα με την προμήθεια οπλικών συστημάτων αιχμής, όπως οι φρεγάτες Belharra και τα αεροσκάφη Rafale - στην ανάπτυξη προγραμμάτων για τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων όλων των κλάδων[...] Έχουμε δεσμευθεί ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας θα διαθέτουν τους υλικούς πόρους που απαιτούνται για να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους» συμπλήρωσε.

 Για την ανάγκη αναβάθμισης της εκπαιδευτικής πολιτικής των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ανέφερε ότι «οι μεταρρυθμίσεις στην οργάνωση, λειτουργία και το πρόγραμμα σπουδών των Στρατιωτικών Σχολών υπαγορεύονται από την ανάγκη κατανόησης των νέων απειλών ασφαλείας και την ενσωμάτωση του τρόπου αντιμετώπισής τους στην εκπαιδευτική πολιτική των Ενόπλων Δυνάμεων».

«Οι επαγγελματικές προδιαγραφές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων», συμπλήρωσε, «πρέπει να επανασχεδιάζονται διαρκώς και με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας».

 «Ως εκ τούτου, οι όποιες αλλαγές στην εκπαιδευτική πολιτική σχεδιάζονται προς τέσσερις βασικές κατευθύνσεις: Την εισαγωγή νέων αντικειμένων που σχετίζονται με τις σύγχρονες απειλές, όπως ενδεικτικά ο κυβερνοπόλεμος και οι πληροφοριακές επιχειρήσεις. Την ενσωμάτωση, σε επίπεδο εκπαίδευσης των συμπερασμάτων από τη μελέτη των πρόσφατων πολέμων. Την επανεξέταση και προσαρμογή της χρονικής διάρκειας των σπουδών στις νέες εκπαιδευτικές ανάγκες. Την ενθάρρυνση και διευκόλυνση της ακαδημαϊκής εξέλιξης των αξιωματικών και υπαξιωματικών» εξήγησε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Πώς εξήγησε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης για τον πόλεμο στη Γάζα

Για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή είπε «αποτελεί ένα από τα δυσκολότερα παζλ της σύγχρονης ιστορίας και οι συνέπειες της μεταξύ τους σύγκρουσης ξεπερνούν πάντα το γεωγραφικό της αποτύπωμα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς έχει αποσταθεροποιήσει εκ νέου την περιοχή».

 Μια ενδεχόμενη κλιμάκωση της κρίσης, «με της άμεση ή έμμεση εμπλοκή άλλων δρώντων, θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την περιφερειακή ασφάλεια στην περιοχή, με πιθανές συνέπειες ένα νέο πληθωριστικό κύμα στη διεθνή οικονομία, νέες μετακινήσεις προσφύγων προς την Ευρώπη και την ανάδυση ενός νέου ρεύματος ισλαμικού ριζοσπαστισμού» επισήμανε.

Αναφορικά με τη συνέχιση της αμυντικής συνεργασίας της χώρας μας με το Ισραήλ «αυτή δεν θα επηρεαστεί από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Οι δεσμοί άμυνας που έχουμε αναπτύξει, απορρέει από τη διαχρονική φιλία των δύο λαών και το κοινό μας όραμα για την ασφάλεια και σταθερότητα στην νοτιοανατολική Μεσόγειο» τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννης.

 «Η Ελλάδα», είπε, «δεν έχει πρόθεση να καταστεί μέρος της πολεμικής σύγκρουσης. Χρέος όσων εμπλέκονται στη διατήρηση της ασφάλειας στην περιοχή αυτή τη στιγμή είναι να διευρύνουν το φάσμα των πιθανών ειρηνικών λύσεων. Η Ελλάδα προσέρχεται στον διεθνή διπλωματικό διάλογο για την αποκλιμάκωση της βίας με ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο δράσης. Υπερασπίζεται το δικαίωμα στην αυτοάμυνα του Ισραήλ. Το μέτρο σύγκρισης ενός κράτους δεν μπορεί να είναι αντίστοιχο μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, όπως η Χαμάς».

 «Δεύτερον», συμπλήρωσε, «διαχωρίζει τον παλαιστινιακό λαό από τη Χαμάς. Ως εκ τούτου, το δικαίωμα στην αυτοάμυνα του Ισραήλ πρέπει να ασκηθεί εντός των ορίων που ορίζει το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα το jus in bello».

 «Τρίτον, θέτει ως προτεραιότητα την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Εάν υπάρχει τρόπος να παραδώσει η χώρα μας ανθρωπιστική βοήθεια μέσω θαλάσσης, θα το κάνει με μεγάλη προθυμία» εξήγησε.

«Τέταρτον, επισημαίνει ότι θα πρέπει να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι όλοι οι απαχθέντες και οι όμηροι. Η διεθνής κοινότητα και ιδίως οι αραβικές χώρες πρέπει να ασκήσουν εμφατικά πίεση προς αυτή την κατεύθυνση, διαφορετικά ο κίνδυνος κλιμάκωσης της σύγκρουσης είναι μεγάλος» κατέληξε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα