Αγορές

Κέρδη και σήμερα στις αγορές της Ευρώπης


Με άνοδο έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ οι αναταραχές στις ΗΠΑ και η ενίσχυση της κινεζικής επιχειρηματικότητας βρίσκονται στο επίκεντρο.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν κέρδη, καθώς καταγράφηκε άνοδος στον τομέα υπηρεσιών της Κίνα τον Μάιο, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο. Από την επόμενη εβδομάδα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας θα χρησιμοποιήσει οικονομικά κεφάλαια 400 δισεκατομμυρίων γουάν (περίπου 56,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων) από ένα ειδικό εργαλείο δανεισμού, ώστε να αγοράσει ποσοστό 40% των δανείων των μικρών επιχειρήσεων, για τη χρονική περίοδο από την 1η Μαρτίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου.

Την ίδια ώρα, οι διαδηλώσεις εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βαρβαρότητας συνεχίστηκαν χθες Τρίτη στις ΗΠΑ, παρά τις λεηλασίες, τις συγκρούσεις με την αστυνομία και τον πολεμικό τόνο του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που δηλώνει αποφασισμένος να αποκαταστήσει την τάξη, αναπτύσσοντας εάν κρίνει πως απαιτείται στρατό.

Στα μακροοικονομικά της ημέρας, αύξηση κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Μάιο, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας. Η έρευνα της IHS Markit σε υπεύθυνους προμηθειών εταιρειών έδειξε ότι ο δείκτης ΡΜΙ ανέβηκε στις 31,9 μονάδες τον Μάιο, ενώ βρισκόταν στο 13,6 τον Απρίλιο. Αξίζει να σημειωθεί πως παραμένει μακριά από το όριο των 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Οι αναλυτές περίμεναν να βρεθεί στις 30,5 μονάδες. Ο δείκτης του τομέα υπηρεσιών αυξήθηκε στις 30,5 μονάδες, από το ιστορικό χαμηλό των 12 μονάδων κατά τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 28,7.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη δουλειά τους στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο ανήλθε σε 211.000, με τον συνολικό αριθμό των ανέργων να φθάνει τα 11,919 εκατομμύρια και το ποσοστό ανεργίας να αυξάνεται στο 7,3% από 7,1% τον Μάρτιο. Οικονομολόγοι που είχαν ρωτηθεί από το Reuters περίμεναν μία αύξηση του ποσοστού ανεργίας στο 9,2%, αλλά η πρόβλεψή τους βασιζόταν σε προηγούμενα στοιχεία της Eurostat για την ανεργία τον Μάρτιο, τα οποία η στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε σήμερα στο 7,1% από 7,4%.

Οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 2% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο και κατά 4,5% σε ετήσια βάση, ενώ οι οικονομολόγοι περίμεναν μία μείωση κατά 1,8% και 4%, αντίστοιχα. Η μείωση οφείλεται κυρίως στη βουτιά των τιμών ενέργειας, οι οποίες υποχώρησαν 7,5% σε μηνιαία βάση και κατά 16,5% σε ετήσια βάση. Αν εξαιρεθεί η ενέργεια, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν μόνο 0,3% τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση.

O αριθμός των ανέργων στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 238.000 στα 2,875 εκατ. τον Μάιο καθώς η πανδημία του κορονοϊού χτύπησε περισσότερο την αγορά εργασίας στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Renault, ολοκλήρωσε την πιστωτική διευκόλυνση ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ που προήλθε από την γαλλική κυβέρνηση, ενισχύοντας τα οικονομικά της, τα οποία είχαν πληγεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η πανδημία του κορονοϊού και τα κλειστά εργοστάσια είχαν ως αποτέλεσμα να μη βγουν από τις γραμμές παραγωγής τουλάχιστον 2.446.344 οχήματα, που αν βάλουμε και τις γραμμές παραγωγής των επαγγελματικών οχημάτων αυτός ο αριθμός αυξάνεται ακόμη περισσότερο.

Στις ΗΠΑ, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κατήργησαν 2,7 εκατ. θέσεις εργασίας τον Μάιο, λόγω της πανδημίας.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 368.39 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 2.4%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,268.95 μονάδες, με κέρδη 3.48%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 6,385.55 μονάδες, ανεβαίνοντας 2.66%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 12,480.4 μονάδες, με άλμα 3.82%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,022.38 μονάδες, ενισχύθηκε 3.36%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε τις 19,649.5 μονάδες, με άνοδο 3.58%. 

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 7,627 μονάδες, αυξανόμενος κατά 2.95%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις