Με οριακές διαφοροποιήσεις έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, καθώς οι ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη βασίζονται στα εμβόλια κατά του κορονοϊού, την ώρα που συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων.
Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν μικτά πρόσημα, ενώ η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca ανακοίνωσε σήμερα ότι το εμβόλιό της κατά του νέου κορονοϊού έχει αποτελεσματικότητα μέχρι 90% χωρίς σοβαρές παρενέργειες, δίνοντας στον κόσμο ένα σημαντικό εργαλείο κατά της πανδημίας Covid-19. Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα μεγάλης κλίμακας κλινικών δοκιμών που ανακοινώθηκαν σήμερα δείχνουν ότι το εμβόλιο Oxford/AstraZeneca έχει αποτελεσματικότητα 70% κατά μέσον όρο, 90% κατά την χορήγηση μισής αρχικής δόσης και ολόκληρης ως δεύτερης δόσης έναν μήνα μετά και 62% κατά την χορήγηση δύο πλήρων δόσεων με απόσταση ενός μηνός.Το εμβόλιο Oxford/AstraZeneca βασίζεται σε πιο παραδοσιακή τεχνολογία, σε σχέση με τα δύο ανταγωνιστικά εμβόλια Pfizer-BionTech και Moderna (που βασίζονται στην τεχνολογία του αγγελιοφόρου RNA) για τα οποία ανακοινώθηκε αποτελεσματικότητα άνω του 90%. Το γεγονός αυτό καθιστά το εμβόλιο Oxford/AstraZeneca λιγότερο ακριβό, ενώ διευκολύνει την διαδικασία αποθήκευσής του, αφού δεν υπάρχει ανάγκη για την διατήρησή του σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης είναι η τρίτη σημαντική δοκιμή, ύστερα από αυτή της Moderna καθώς και των Pfizer/BioNTech.
Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Eυρωζώνη συρρικνώθηκε απότομα αυτό τον μήνα καθώς οι νέοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν για να ανακοπεί η εξάπλωση του κορονοϊού ανάγκασαν πολλές επιχειρήσεις στον τομέα υπηρεσιών να κλείσουν προσωρινά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα. Η οικονομία της ευρωζώνης οδεύει προς την πρώτη της διπλή ύφεση εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, σύμφωνα με έρευνα του Reuters την περασμένη εβδομάδα, ένα εύρημα που φαίνεται να στηρίζει ο σημερινός δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI). Ο προκαταρκτικός σύνθετος PMI για την ευρωζώνη της IHS Markit, που αντανακλά την κατάσταση της οικονομίας της, υποχώρησε στις 45,1 μονάδες τον Νοέμβριο από τις 50,0 του Οκτωβρίου --το ακριβές όριο που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν πιο μέτρια μείωση στις 46,1 μονάδες. Ο δείκτης PMI για τον τομέα υπηρεσιών υποχώρησε στις 41,3 από τις 46,9 μονάδες, η ασθενέστερη επίδοση από το αποκορύφωμα του πρώτου κύματος της πανδημίας και αρκετά χαμηλότερα από τις 42,5 που ήταν η πρόβλεψη σε έρευνα του Reuters poll. Με τη ζήτηση να στερεύει παρά τις μειώσεις τιμών και τα ανεκτέλεστα εργασιών να συρρικνώνονται, οι εταιρίες μείωσαν το προσωπικό τους για ένατο μήνα. Ο δείκτης απασχόλησης στον τομέα υπηρεσιών υποχώρησε στις 48,1 από τις 48,5 μονάδες. Ωστόσο, η μεταποίηση είχε καλύτερες επιδόσεις καθώς πολλά εργοστάσια παρέμειναν ανοικτά και ο προκαταρκτικός δείκτης PMI για αυτόν τον τομέα διατηρήθηκε από το όριο των 50 μονάδων, στις 53,6 τον Νοέμβριο, αν και χαμηλότερα από τις 54,8 του Οκτωβρίου. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ο δείκτης να διαμορφωθεί στις 53,1 μονάδες. Ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε στις 55,5 από τις 58,4 μονάδες. Η ζήτηση μειώθηκε επίσης --ο δείκτης νέων παραγγελιών κατέγραψε πτώση στις 54,0 από τις 58,7 μονάδες-- γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι η καθοδική τάση μπορεί να συνεχιστεί. Ωστόσο με τις ελπίδες για ένα εμβόλιο και τις προσδοκίες για περισσότερα μέτρα στήριξης της οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον επόμενο μήνα, η αισιοδοξία για την επόμενη χρονιά βελτιώθηκε. Ο σύνθετος δείκτης για τη μελλοντική παραγωγή κατέγραψε άλμα στις 60,1 από τις 56,5 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο πριν ακόμα η πανδημία σαρώσει την Ευρώπη.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση επανέλαβαν σήμερα τις διαπραγματεύσεις τους, μέσω τηλεδιάσκεψης, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν τις «θεμελιώδεις διαφορές» τους και να καταλήξουν σε μια συμφωνία μετά το Brexit που θα επιτρέπει να αποφευχθεί ένα επίπονο "no-deal" στις 31 Δεκεμβρίου.
Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε δίχως ουσιαστική διαφοροποίηση περίπου στις 389.66 μονάδες.
Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος στις 3,464.45 μονάδες.
Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 6,331.9 μονάδες, με πτώση 0.31%.
Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στα ίδια όντας στις 13,130.6 μονάδες.
Ο γαλλικός CAC 40 όντας σχεδόν αμετάβλητος έμεινε στις 5,492.15 μονάδες.
Ο ιταλικός FTSE MIB όντας περίπου στα ίδια έφτασε τις 21,704.5 μονάδες.
Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 διαμορφώθηκε χωρίς ουσιαστική διαφοροποίηση στις 7,980 μονάδες.