Αγορές

Κέρδη στις αγορές της Ευρώπης


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται τα μακροοικονομικά και το οικονομικό πακέτο βοηθείας των ΗΠΑ.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, καθώς υποχώρησε κατά 0,7% το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το τέταρτο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς σε σύγκριση με ένα τρίμηνο πριν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση η τριμηνιαία πτώση ήταν 0,5%. Οι απώλειες ήρθαν μετά την ισχυρή ανάκαμψη του τρίτου τριμήνου (+12,5% στην ευρωζώνη και +11,6% στην ΕΕ). Σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,9% στην ευρωζώνη και κατά 4,6% στην ΕΕ, τους τελευταίους τρεις μήνες του προηγούμενου έτους. Για όλο το 2020 το ΑΕΠ υποχώρησε 6,6% στην ευρωζώνη και 6,2% στην ΕΕ, μετά την άνοδο του κατά 1,3% και 1,6% το 2019 αντιστοίχως.

Αξίζει να σημειωθεί πως η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί κάτω από το 1,6%.

Το νομοσχέδιο οικονομικής βοήθειας 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που ψήφισε η Γερουσία κατά των οικονομικών συνεπειών της COVID-19 και που προωθεί ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, θα φτάσει μέχρι αύριο το πρωί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως δήλωσε χθες η Δημοκρατική πρόεδρος του σώματος Νάνσι Πελόσι. Το νομοσχέδιο θα τεθεί προς τελική έγκριση από την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα μέτρων κατά της φτώχειας από τη δεκαετία του 1960. Οι Δημοκρατικοί έχουν ως στόχο να το έχουν ενεργοποιήσει έως την Κυριακή, οπότε και λήγει η ισχύς ενισχυμένων ομοσπονδιακών παροχών για τους ανέργους. Η Γερουσία ψήφισε τη δική της εκδοχή για το αναφερόμενο νομοσχέδιο, μετά από μία ολονύχτια μαραθώνια συνεδρίαση και ψηφοφορία το Σάββατο. Η εκδοχή του νομοσχεδίου που ψήφισε η Γερουσία εξάλειψε ή μείωσε μερικές από τις προβλέψεις που είχαν συμπεριληφθεί στο αρχικό νομοσχέδιο της Βουλής των Αντιπροσώπων, το οποίο και προέβλεπε την αύξηση του κατώτερου μισθού στα 15 δολάρια την ώρα, ενώ παράτεινε τη χορήγηση των διευρυμένων παροχών ανεργίας μέχρι την 29η Αυγούστου. Τώρα, που το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τη Γερουσία θα πρέπει να ψηφιστεί και πάλι από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ώστε να διαβιβαστεί μετά στο γραφείο του προέδρου Μπάιντεν για υπογραφή και να γίνει νόμος.

Στην ενδιάμεση έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί 5,6% φέτος και 4% το 2022. Οι προβλέψεις αυτές είναι σημαντικά υψηλότερες - κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες για φέτος και κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες για το 2022 - σε σχέση με αυτές που είχε κάνει ο Οργανισμός τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα ξεπεράσει στα μέσα του 2021 το προ πανδημίας επίπεδό του, αλλά η παραγωγή και τα εισοδήματα σε πολλές χώρες θα κινούνται στα τέλη του 2022 σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που αναμένονταν πριν από την πανδημία. Τα τεράστια προγράμματα στήριξης στις ΗΠΑ, όπου μετά το πακέτο των 900 δισ. δολαρίων στα τέλη του 2020 ακολουθεί το πολύ μεγαλύτερο πακέτο των 1,9 τρισ. δολαρίων, θα προσθέσουν περισσότερο από 3 ποσοστιαίες μονάδες στην αναμενόμενη για φέτος ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, από την οποία θα ωφεληθούν και οι μεγάλοι εμπορικοί εταίροι της, όπως η ΕΕ και η Κίνα. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αυξηθεί 6,5% φέτος και 4% το 2022, πολύ περισσότερο από ό,τι της Ευρωζώνης (3,9% και 3,8%, αντίστοιχα). Υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης προβλέπονται μόνο για την Κίνα (7,8% και 4,9%). Τονίζει, ωστόσο, ότι παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι.

Οι γερμανικές εξαγωγές ανέβηκαν 1,4% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο σε προσαρμοσμένους όρους. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει απώλειες 1,8% σε προσαρμοσμένους όρους. Οι εισαγωγές τον Ιανουάριο κατέγραψαν πτώση 4,7% σε μηνιαία βάση. Σε σχέση με τον Φεβρουάριο, οι εξαγωγές ήταν μειωμένες κατά 3,3% και οι εισαγωγές κατά 5,2%. Το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας διαμορφώθηκε στα 22,2 δισ. ευρώ, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι το εμπορικό πλεόνασμα θα έφτανε στα 15,8 δισ. ευρώ. Η κεντρική τράπεζα Deutsche Bundesbank γνωστοποίησε πως το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε πλεόνασμα 16,9% τον Ιανουάριο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν 13,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αντίστοιχα με την πτώση κατά 16% τον Ιανουάριο. Οι δαπάνες για βασικά είδη ανέβηκαν 5,3% και οι αγορές ειδών παντοπωλείου μέσω διαδικτύου αυξήθηκαν. Οι δαπάνες σε μη απαραίτητα αγαθά σημείωσαν απώλειες 22,1% ενώ πολλές επιχειρήσεις να παραμένουν κλειστές.

Το εμβόλιο της αμερικανογερμανικής κοινοπραξίας των Pfizer Inc και BioNTech SE για τον κορονοϊό μπόρεσε να εξουδετερώσει το παραλλαγμένο στέλεχός του το οποίο εξαπλώνεται με ταχύτητα στη Βραζιλία, σύμφωνα με μελέτη στο εργαστήριο τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine χθες Δευτέρα.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 421.00 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 0.9%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,786.95 μονάδες, με κέρδη 0.63%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 6,729.5 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.15%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 14,444.7 μονάδες, με άλμα 0.44%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,924.97 μονάδες, ενισχύθηκε κατά 0.37%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 23,814.5 μονάδες, με άνοδο 0.56%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,494 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0.59%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις