Αγορές

Κέρδη στις αγορές της Ευρώπης από την επικείμενη εμπορική συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας


Με άνοδο έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, με το βλέμμα στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Fed και την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για την επικείμενη σινο-αμερικάνικη εμπορική συμφωνία.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, καθώς, στην αποκάλυψη πως οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη βρίσκονται κοντά στο πολυπόθητο εμπορικό ντιλ, προχώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αφού ανακοίνωσε, μέσω ανάρτησης στα social media, ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πολύ κοντά στην επίτευξη μιας «μεγάλης συμφωνίας» με την Κίνα. «Τη θέλουν και το ίδιο και εμείς!», κατέληξε.

Την ίδια ώρα, περικοπή των υφιστάμενων δασμών σε εισαγωγές κινεζικών αγαθών ύψους 360 δισ. δολαρίων φέρονται να πρότειναν οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ στους ομολόγους τους, όπως αποκαλύπτει η WSJ, προσθέτοντας πως η Ουάσινγκτον ρίχνει στο τραπέζι ακόμα και ακύρωση των δασμών θα τεθούν σε ισχύ στις 15 Δεκεμβρίου.

Η Federal Reserve, χθες, διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 1,5-1,75%, ενώ στη δήλωση της πολιτικής που θα ακολουθήσει σημειώνει πως πιθανότατα δεν θα αυξήσει τα επιτόκια το 2020. Αξίζει να σημειωθεί πως η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε το επιτόκιο στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Οι επενδυτές είχαν στραμμένη την προσοχή τους στη σημερινή σύσκεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπό τη νέα επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ. Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, με το βασικό επιτόκιο στο μηδέν και το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο -0,50%. Το διοικητικό συμβούλιο τονίζει πως τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τωρινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα, μέχρι οι προοπτικές του πληθωρισμού να συγκλίνουν με τα επιθυμητά επίπεδα, κοντά στο 2%.

Την πεποίθηση πως "οι πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη παραμένουν υποτονικές" εξέφρασε η Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας ότι παρατηρούνται τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης στην επιβράδυνση της ανάπτυξης. Η ίδια επεσήμανε ότι δεδομένου του υποτονικού πληθωριστικού περιβάλλοντος συνεχίζει να είναι απαραίτητη μια εξαιρετικά διευκολυντική νομισματική πολιτική, ενώ υπογράμμισε πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία εφόσον χρειαστεί, δηλώνοντας ότι παραμένει δεσμευμένη στη συμμετρία. Η νέα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε πως το αδύναμο διεθνές εμπόριο και η αβεβαιότητα επιβαρύνουν τη μεταποίηση, λέγοντας πως τα εισερχόμενα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί, ενώ συμπλήρωσε πως "οι τομείς των υπηρεσιών και της κατασκευών δείχνουν ανθεκτική". ενώ επεσήμανε ότι η ΕΚΤ προβλέπει πλέον πως η ανάπτυξη της ευρωζώνης θα φτάσει στο 1,2% το 2019, οριακά υψηλότερα από το 1,1% που αναμενόταν προηγουμένως. Η Λαγκάρντ υποστήριξε πως το 2020 το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά 1,1% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για αύξηση 1,2%, ενώ το 2021 η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο 1,4%. Το 2022 η ανάπτυξη θα παραμείνει σταθερή στο 1,4%. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,2% το 2019, ενώ το 2020 θα υποχωρήσει στο 1,1% προτού αυξηθεί στο 1,4% το 2021 και το 1,6% το 2022.

Στα μακροοικονομικά της ημέρας. απώλειες κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο, αφού μειώθηκε κατά 0,5% σε μηνιαία βάση και κατά 2,2% σε ετήσια. Η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών έπεσε 2% μηνιαίως και 3,6% ετησίως, στέλνοντας χαμηλότερα τον συνολικό δείκτη.

Ο δείκτης τιμών της Γερμανίας, εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, μειώθηκε κατά 0,8% τον Νοέμβριο, από τον Οκτώβριο. Ο δείκτης ήταν 1,2% υψηλότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Σε μη εναρμονισμένη βάση, ο πληθωρισμός επίσης διαμορφώθηκε στο 1,1% σε ετήσια βάση και στο -0,8% σε μηνιαία.

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (Swiss National Bank, SNB) διατήρησε το βασικό επιτόκιό της στο -0,75%, ενώ διατήρησε, επίσης, στο -0,75% το επιτόκιο που χρεώνει στις καταθέσεις όψεως που κάνουν οι εμπορικές τράπεζες.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ έκαναν άλμα κατά 49.000, φτάνοντας στις 252.000 την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Είναι το πιο υψηλό επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2017. O δείκτης τιμών παραγωγού έμεινε σταθερός το Νοέμβριο από τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να ανεβεί κατά 0,2%. Ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού, από τον οποίο εξαιρούνται οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, μειώθηκε 0,2% από τον προηγούμενο μήνα. Σε σύγκριση με το Νοέμβριο του προηγούμενου έτους, ο δείκτης τιμών παραγωγού ανέβηκε 1,1% τον προηγούμενο μήνα. Ο δομικός δείκτης ανήλθε κατά 1,3%.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 408 μονάδες, ανεβαίνοντας σχεδόν 0.44%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3.707,55 μονάδες, με άνοδο 0,55%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7.274,71 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0,81%.

Ο γερμανικός DAX έφτασε τις 13.224,51 μονάδες, με κέρδη 0,59%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5.884,26 μονάδες, ανήλθε 0,4%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB κινήθηκε στις 23.390,95 μονάδες, με άλμα 1,02%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 9.466 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,78%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις