Με άνοδο έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, μετά τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με τις οποίες, στο -0,5% διαμορφώθηκε το βασικό επιτόκιο καταθέσεων, όντας μειωμένο κατά 10 μονάδες βάσης, ενώ επανήλθε και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ύψους 20 δισ. ευρώ, το οποίο θα ενεργοποιηθεί από το Νοέμβριο και για όσο καιρό χρειαστεί, ενώ έγινε γνωστή και η αλλαγή στα φθηνά δάνεια προς τις τράπεζες, ώστε «να εξασφαλίσει ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων», αφού η διάρκεια των TLTRO θα παραταθεί από δύο σε τρία έτη.
Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν κέρδη, λαμβάνοντας ώθηση από τα παραπάνω.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, παραχώρησε, έπειτα, συνέντευξη Τύπου, όπου και τόνισε πως υπήρχαν τρία στοιχεία πίσω από την απόφαση, μια παρατεταμένη επιβράδυνση της οικονομίας, η εμμονή των κινδύνων του παγκόσμιου εμπορίου, η αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για τον πληθωρισμό.
Παράλληλα, ανέφερε: «Είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία μας κατάλληλα, ώστε ο πληθωρισμός να συγκλίνει με το στόχο μας με ένα βιώσιμο τρόπο».
Ο Ντραγκι είπε: «Οι εισερχόμενες πληροφορίες από την τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου καταδεικνύουν μια πιο παρατεταμένη αδυναμία της οικονομίας της ζώνης του ευρώ, τη διατήρηση των κυριότερων κινδύνων μείωσης των τιμών και των μειωμένων πληθωριστικών πιέσεων» και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κάποια πρόθεση να αλλάξουν οι όροι συμμετοχής στο QE.
Εν συνεχεία, επισήμανε πως η τράπεζα αναθεωρεί τις προβλέψεις προς τα κάτω για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη, καθώς περιμένει αύξηση στο ΑΕΠ 1,1% το 2019, 1,2% το 2020 και 1,4% το 2021.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η ΕΚΤ μειώνει τις εκτιμήσεις της και για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, στο 1,2% το 2019, στο 1% το 2020 και στο 1,5% το 2021.
Ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε: «Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης πρέπει να υιοθετήσουν πολιτικές που να προωθούν τη βιώσιμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, ενώ οι χώρες της Ευρωζώνης με υψηλό χρέος πρέπει να υιοθετήσουν πολιτικές να σταματήσουν τον φαύλο κύκλο», συμπληρώνοντας ότι «η ανάπτυξη της Ευρωζώνης ήταν έργο της ΕΚΤ και των μεταρρυθμίσεων ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ χωρών».
Κλείνοντας, ο Ντράγκ υπογράμμισε πως «οι πιέσεις στην Ευρωζώνη είναι επίμονες και οι προοπτικές του πληθωρισμού δεν είναι θετικές», συμπληρώνοντας πως η ΕΚΤ αποδεσμεύεται από ημερολογιακούς περιορισμούς.
Αξίζει να αναφερθεί πως θα υιοθετηθεί ένα σύστημα δυο βαθμίδων για τις χρεώσεις που πληρώνουν οι τράπεζες για τις καταθέσεις τους και με βάση το τμήμα των κεφαλαίων που τοποθετούν οι τράπεζες στην ΕΚΤ θα εξαιρείται από το αρνητικό επιτόκιο. Το guidance και το πρόγραμμα αγοράς τίτλων είναι ανοιχτό, κατέληξε.
Την ίδια ώρα, συνεχίστηκε τον Ιούλιο η συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρωζώνη, καθώς ο δείκτης υποχώρησε κατά 0,4 μονάδες σε μηνιαία βάση.
Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, την αποκάλυψη πως οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να εκδώσουν 50ετή ομόλογο από το 2020, προέβη ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση αναζητά πιο φθηνούς και μακροπρόθεσμους τρόπους για να χρηματοδοτήσει το βάρος του χρέους της.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξαπέλυσε νέα επίθεση, κατά της Fed, με αφορμή την απόφαση της ΕΚΤ για μείωση του επιτοκίου. Μέσω ανάρτησης στο Twitter, τόνισε πως η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης πετυχαίνει να υποτιμήσει το νόμισμά της, την ώρα που η Fed... κάθεται. Παράλληλα, ανέφερε πως η Κίνα θα αγοράσει μεγάλες ποσότητες αγροτικών αγαθών σύντομα.
Ο αμερικάνικος πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,1% τον περασμένο μήνα, ενώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, οι τιμές ήταν υψηλότερες κατά 1,7%. Την ίδια ώρα, σε χαμηλό πέντε μηνών έπεσε ο αριθμός των Αμερικάνων που υπέβαλαν αίτηση για επιδόματα ανεργίας στις αρχές του μήνα, αφού την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου, 204.000 άτομα υπέβαλαν αιτήσεις, αριθμός που ήταν μειωμένος κατά 15.000.
Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 390.47 μονάδες, όντας ενισχυμένος κατά 0.20%.
Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,539.75 μονάδες, με κέρδη 0.65%.
Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 παρέμεινε, σχεδόν αμετάβλητος, στις 7,342.34 μονάδες.
Ο γερμανικός DAX άγγιξε τις 12,410.90 μονάδες, με κέρδη 0.42%.
Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,642.86 μονάδες, ενισχύθηκε 0.44%.
Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε τις 22,094.50 μονάδες, με άλμα 0.93%.
Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 9,082.05 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0.25%.