Διεθνή

Κερδισμένη από τον οικονομικό πόλεμο η Ρωσία-Ρεκόρ εξαγωγών, στα ύψη το ρούβλι!


Πλεόνασμα ρεκόρ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε η Μόσχα, το α’ τρίμηνο του 2022

Στον οικονομικό-ενεργειακό πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ευρώπη, η Μόσχα βγαίνει κερδισμένη, επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα και αντοχή απέναντι στις κυρώσεις που τις επέβαλλαν οι Βρυξέλλες. Δεν είναι μόνο η εντυπωσιακή πορεία που καταγράφει το ρούβλι, το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως φέτος, για το οποίο υπερηφανεύεται η Ρωσία. «Παράσημο» για τη Μόσχα αποτελεί το γεγονός ότι σημειώνει πλεόνασμα ρεκόρ (υψηλό 20ετίας) στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, κατά το β’ τρίμηνο του 2022.

Την ώρα που η Ρωσία έχει στριμώξει ενεργειακά την Ευρώπη, η οποία επί της ουσίας είναι δέσμια των προθέσεων του Πούτιν και το ευρώ εξασθενεί και κατρακυλά σε χαμηλά 20ετίας, η Μόσχα επιδεικνύει ισχυρή αντοχή στις κυρώσεις και αξιοσημείωτη ανοδική πορεία στις εξαγωγές της. Χάρη στην εξαιρετική πορεία των εξαγωγών ενέργειας αλλά των εμπορευμάτων, η Μόσχα εκτόξευσε στο επίπεδο ρεκόρ των 70,1 δισ. δολαρίων το πλεόνασμα των τρεχουσών συναλλαγών στο δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, πρόκειται για το μεγαλύτερο πλεόνασμα που έχει καταγραφεί από το 1994.  Κατά το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία, το πλεόνασμα ανήλθε στα 138,5 δισ.δολάρια. Οι εξαγωγές ήταν 153,1 δισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο, ελαφρώς μειωμένες από 166,4 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν επίσης, στα 72,3 δισ. δολάρια από 88,7 δισ. δολάρια.

Εξαιτίας, βεβαίως, των δυτικών κυρώσεων, οι εισαγωγές κατέρρευσαν τους τελευταίους μήνες, γεγονός που συνέβαλε με τη σειρά του στη δημιουργία αυτού του ογκώδους πλεονάσματος. Σε κάθε περίπτωση, όμως, όπως εύσχημα σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, οι εξαγωγές ενέργειας και εμπορευμάτων αναδεικνύονται σε βασικό οικονομικό «σωσίβιο «για τη Ρωσία.

Ισχυρό ρούβλι - Αποδυναμώνεται κι άλλο το ευρώ

Παράλληλα το ρούβλι συνεχίζει τη εντυπωσιακή του πορεία-ανάκαμψη, μετά την ισχυρή πίεση που δέχθηκε και την πτώση που ακολούθησε, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις δυτικές κυρώσεις. Το ρούβλι ενισχύεται κατά 0,4% στα 58,66 έναντι του δολαρίου, ενώ κερδίζει 1,4% στα 58,42 έναντι του ευρώ, ευρισκόμενο στο ισχυρότερο επίπεδο από τις 5 Ιουλίου.

Το ρούβλι έχει ανέβει περίπου 22% σε μηνιαία βάση (από τα τέλη Μαϊου), αλλά το ράλι του διαρκεί πολλούς μήνες, αφού ξεκίνησε δύο εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σε σχέση με τα επίπεδα ισοτιμιών όπου βρισκόταν πριν από την εισβολή, το ρωσικό νόμισμα ενισχύεται κοντά στα επίπεδα του 40% έναντι του ευρώ. Την ίδια στιγμή το ευρωπαϊκό νόμισμα καταποντίζεται, με την ισοτιμία του διαμορφώνεται σήμερα στο 1 προς 1 με το δολάριο, ενώ τον Φεβρουάριο ήταν 1,15-1,18 δολάρια και πριν από ένα έτος (τον Ιούλιο 2021) βρισκόταν στα 1,22 δολάρια. Αποδεικνύεται έτσι πως και στο νομισματικό πεδίο η Ρωσία κερδίζει τη μάχη με τους Δυτικούς

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα