Διεθνή

Κίνα: Αυστηρές ποινές όσους παραβιάζουν το lockdown


Οι αρχές της οικονομικής πρωτεύουσας της Κίνας, της Σανγκάης, προειδοποίσαν σήμερα ότι όποιος παραβιάζει τους κανόνες του lockdown που έχει επιβληθεί στην πόλη λόγω της covid-19 θα αντιμετωπιστεί με αυστηρότητα.

Η αστυνομία της Σανγκάης παρουσίασε αναλυτικά τους περιορισμούς που αφορούν τους περισσότερους από τους 25 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης και τους ζήτησε «να πολεμήσουμε την επιδημία με μία καρδιά (…) και να εργαστούμε από κοινού για μια γρήγορη νίκη».

«Όσοι παραβιάζουν τα μέτρα αυτά θα αντιμετωπίζονται αυστηρά βάσει της νομοθεσίας από τα όργανα της δημόσιας ασφάλειας (…) Αν οι πράξεις τους αποτελούν αδίκημα, θα εξετάζονται βάσει της νομοθεσίας», τόνισε η αστυνομία στην ανακοίνωσή της.

Η Σανγκάη προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη έξαρση της covid-19 που έχει καταγραφεί στην Κίνα από τότε που πρωτοεντοπίστηκε ο νέος κορονοϊός στην κινεζική πόλη Ουχάν, στα τέλη του 2019.

Εξάλλου η αστυνομία επεσήμανε ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους της πόλης, με εξαίρεση όσους εργάζονται για την ανάσχεση της πανδημίας και όσους μεταφέρουν άτομα που έχουν άμεση ανάγκη για ιατρική βοήθεια.

Επίσης προειδοποίησε τους κατοίκους της πόλης, που έχουν αρχίσει να αγανακτούν καθώς παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους και δυσκολεύονται ακόμη και να προμηθευτούν τα βασικά, να μην διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες και να μην πλαστογραφούν άδειες μετακίνησης.

Το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν στη Σανγκάη 25.141 νέες ασυμπτωματικές μολύνσεις, άνοδος σε σχέση με τις 22.348 που είχαν αναφερθεί για τη Δευτέρα. Αύξηση σημείωσαν και οι συμπτωματικές μολύνσεις, φτάνοντας τις 1.189 από 994.

Τα αυστηρά μέτρα που έχουν υιοθετηθεί στη Σανγκάη, βάσει της αυστηρής πολιτικής «μηδενικής ανοχής στην covid-19» που ακολουθεί η Κίνα με στόχο την ανάσχεση της εξάπλωσης της ασθένειας, έχουν επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, με αναλυτές να προειδοποιούν ότι δεν πλήττουν μόνο τον τουρισμό, αλλά και τις αλυσίδες ανεφοδιασμού πολλών τομέων.

Τουλάχιστον 11 ταϊβανέζικες εταιρείες, οι περισσότερες από τις οποίες κατασκευάζουν εξαρτήματα για ηλεκτρονικές συσκευές, ανακοίνωσαν σήμερα ότι αναστέλλουν την παραγωγή τους λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί στη Σανγκάη.

Ωστόσο ο δημοσιογραφικός όμιλος Caixin, επικαλούμενος ένα κυβερνητικό σχέδιο το οποίο δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, μετέδωσε ότι η Σανγκάη είναι μία από τις οκτώ κινεζικές πόλεις που συμμετέχουν σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα με στόχο τη χαλάρωση των μέτρων καραντίντας.

Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε τη Δευτέρα και προβλέπει τη μείωση της καραντίνας σε 10 ημέρες από 14 που ήταν μέχρι πρότινος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα