Προσπαθώντας να αντιμετωπίσει την επιθετική πολιτική δασμών του Τραμπ, η Ευρωπαϊκή Ενωση επιδιώκει τώρα ευρεία συνεννόηση και συνεργασία με την Κίνα. Παράλληλα αναζητά νέους "συμμάχους" και εμπορικούς εταίρους.
Μετά το χέρι φιλίας που έτεινε ο Κινέζος πρόεδρος Σί ΤζίνΠίνγκ προς τις χώρες της ΕΕ ζητώντας τους να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν μαζί τις ενέργειες των ΗΠΑ, οι δύο πλευρές κάνουν βήματα προσέγγισης. Περαιτέρω προσπάθειες συνεννόησης για τα θέματα εμπορικών συναλλαγών θα γίνουν στην προσεχή σύνοδο ΕΕ -Κίνας που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στο Πεκίνο.
Η συγκεκριμένη διάσκεψη που διεξάγεται σε ετήσια βάση εδώ και πενήντα χρόνια, έχει σφυρηλατήσει ισχυρούς δασμούς μεταξύ των δύο πλευρών, τώρα μπορεί να αξιοποιηθεί για σύσφιξη των διμερών σχέσεων και διεύρυνση των εμπορικών συναλλαγών.
Αναλυτές εκτιμούν οτι η ΕΕ μπορεί να καταστεί ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας υποκαθιστόντας τις ΗΠΑ.