Διεθνή

Κίνα: Για 7η ημέρα σε lockdown η κινεζική πόλη Σιάν


Για 7η ημέρα βρίσκονται σήμερα σε lockdown τα 13 εκατ. κάτοικοι της κινεζικής πόλης Σιάν, με αρκετούς να μην επιτρέπεται να απομακρυνθούν από την κατοικία τους και να βασίζονται στις διανομές των απαραίτητων προμηθειών καθώς επιμένουν οι νέες μολύνσεις COVID-19.

Η Σιάν κατέγραψε χθες 151 μολύνσεις τοπικής μετάδοσης με επιβεβαιωμένα συμπτώματα, ή σχεδόν το σύνολο των 152 κρουσμάτων πανεθνικά, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των τοπικών κρουσμάτων στη Σιάν σε σχεδόν 1.000 την περίοδο 9-28 Δεκεμβρίου. Δεν έχουν ανακοινωθεί έως τώρα στην πόλη περιστατικά της παραλλαγής Όμικρον.

Ενώ το ξέσπασμα στη Σιάν είναι μικρό συγκριτικά με τις εξάρσεις σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, οι αρχές έχουν επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις εντός και εκτός πόλης από τις 23 Δεκεμβρίου, συμμορφούμενες προς την πολιτική του Πεκίνου να περιορίζεται αμέσως μια έξαρση.

Οι κάτοικοι της πόλης δεν επιτρέπεται να φεύγουν από αυτή χωρίς την άδεια των εργοδοτών τους ή των αρχών της κοινότητας.

Ένας 32χρονος μηχανικός πήγε στη Σιάν για επαγγελματικούς λόγους και σχεδίαζε να αναχωρήσει την περασμένη εβδομάδα, μέχρι που ανακάλυψε ότι πρέπει να παραμείνει εκεί για πολύ περισσότερο καθώς οι τοπικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να του δώσουν το απαραίτητο πιστοποιητικό για να μπορέσει να φύγει. Αυτό σημαίνει ότι έχασε τα γενέθλια της γυναίκας του και ίσως αναγκαστεί να περάσει την Πρωτοχρονιά στη Σιάν. «Θέλω απλά να γυρίσω στο σπίτι μου», δήλωσε στο Reuters, θέλοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Από τη Δευτέρα, η κυβέρνηση της Σιάν έχει αναστείλει τη χορήγηση αδειών σε όσους θέλουν να βγουν από το σπίτι τους για να προμηθευτούν τα απαραίτητα. Σύμφωνα με τις αρχές της πόλης, οι αγορές σε καταστήματα με φυσική παρουσία μπορεί να επιτραπούν και πάλι σε περιοχές χαμηλότερου κινδύνου εάν τα μαζικά διαγνωστικά τεστ εμφανίσουν αρνητικά αποτελέσματα, χωρίς όμως να διευκρινίζεται πότε θα αρθεί το μέτρο της υποχρεωτικής παραμονής στο σπίτι.

Το μέτρο προκάλεσε παράπονα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ορισμένους κατοίκους καθώς δεν είναι βέβαιο πότε θα μπορέσουν να προμηθευθούν νωπά προϊόντα.

Οι τοπικές αρχές σε αρκετές περιοχές της Σιάν άρχισαν να προγραμματίζουν τη διανομή των απαραίτητων προμηθειών στα σπίτια των κατοίκων, ή να οργανώνουν προσωρινά περίπτερα σε μεγάλα συγκρότημα κατοικιών που πωλούν νωπά προϊόντα.

Οι αρχές ξεκίνησαν σήμερα έναν ακόμα κύκλο διαγνωστικών τεστ σε όλη την πόλη, τον πέμπτο από τις 21 Δεκεμβρίου. Ο αριθμός των μολύνσεων που εντοπίζονται από τα μαζικά τεστ άρχισε να μειώνεται στον τέταρτο κύκλο, ενώ οι αριθμοί στους τρεις πρώτους ήταν αυξημένοι, δήλωσε σήμερα τοπικός αξιωματούχος.

πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα