Διεθνή

Κίνα: Kαλεί τη Βρετανία να σταματήσει κάθε ανάμειξη στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ


Η Κίνα κάλεσε σήμερα τη Βρετανία να "σταματήσει αμέσως κάθε ανάμειξη" στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ, μετά το αίτημα του Λονδίνου προς την κινεζική κυβέρνηση να μην επιβάλει έναν αμφιλεγόμενο νόμο για την εθνική ασφάλεια στο αυτόνομο κινεζικό έδαφος.

"Συνιστούμε στη βρετανική πλευρά (...) να εγκαταλείψει την ψυχροπολεμική νοοτροπία της, το αποικιακό της πνεύμα, να αναγνωρίσει και να σεβαστεί το γεγονός ότι το Χονγκ Κονγκ επεστράφη" στην Κίνα, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Ζάο Λιζιάν, εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας.

"Στην αντίθετη περίπτωση δεν κάνει τίποτε άλλο από το να υπονομεύει τον εαυτό της", υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, κατά την οποία διευκρίνισε ότι το Πεκίνο διαμαρτυρήθηκε επισήμως στο Λονδίνο.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε επίσης σήμερα ότι η Βρετανία δεν έχει καμία δικαιοδοσία ούτε εποπτεία στο Χονγκ Κονγκ και ότι οποιαδήποτε απειλή στην σταθερότητα και την ευημερία της πόλης αυτής προέρχεται από ξένες δυνάμεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι η Κίνα καταστρέφει το "κόσμημα" που αποτελεί το Χονγκ Κονγκ με την καταστολή.

Το σχέδιο νόμου για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ προέκυψε μετά τις τεράστιες κινητοποιήσεις κατά της επιρροής του Πεκίνου που συγκλόνισαν το Χονγκ Κονγκ το 2019.

Αυτό το σχέδιο νόμου, το οποίο έχει λάβει το πράσινο φως του κινεζικού κοινοβουλίου, αλλά δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, προβλέπει να τιμωρούνται οι αυτονομιστικές δραστηριότητες, οι "τρομοκράτες", οι ανατρεπτικές δραστηριότητες ή ακόμη η ανάμιξη ξένων στο Χονγκ Κονγκ.

Η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και ο Καναδάς έχουν εκφράσει επισήμως τους φόβους τους, ενώ ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ράαμπ κάλεσε χθες το Πεκίνο "να σκεφθεί και να απομακρυνθεί από τον γκρεμό και να σεβαστεί την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ και τις δικές του υποχρεώσεις, όπως και τις διεθνείς του υποχρεώσεις".

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα