Ο ρόλος των Κινέζων προμηθευτών που δρουν αποφασιστικά στο παρασκήνιο για την επιτυχία μεγάλων πολυεθνικών εταιριών βρίσκεται στο επίκεντρο ουσιαστικού ελέγχου, καθώς όλο και περισσότερες φωνές επικαλούνται την επιχειρηματική στρατηγική (Κίνα+1) ή (C+1), με δεδομένες τις γεωπολιτικές εντάσεις, αλλά και το ενδεχόμενο επιβολής μέτρων εμπορικού προστατευτισμού.
Η επιχειρηματική στρατηγική C+1 αναφέρεται στην επιχειρηματική δράση όχι μόνο στην Κίνα, αλλά και σε άλλες χώρες, όπως η Ινδία, η Ταϊλάνδη ή η Τουρκία, με στόχο τη μείωση του επιχειρηματικού ρίσκου, αλλά και της μονομερούς εξάρτησης από μία εμπορική αγορά.
Ωστόσο, για τους γκουρού των εφοδιαστικών αλυσίδων, όπως ο εκτελεστικός σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ που επισκέφτηκε πρόσφατα την Κίνα για τρίτη φορά φέτος, ο ρόλος της Κίνας είναι πρωταγωνιστικός.
Ο Κουκ έχει δηλώσει στα ΜΜΕ ότι “δεν υπάρχει κάποια αλυσίδα εφοδιασμού στον κόσμο, που να είναι πιο σημαντική για εμάς, περισσότερο από την Κίνα”.
“Είμαι πολύ υπερήφανος που η Apple εκθέτει εδώ με τους συνεργάτες μας. Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε χωρίς αυτούς”, δήλωσε ο Κουκ στις 25 Νοεμβρίου, στη διάρκεια της επίσκεψής του στη 2η Διεθνή Έκθεση Εφοδιαστικής Αλυσίδας της Κίνας (CISCE) που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου στο Πεκίνο.
Επρόκειτο για τη δεύτερη συμμετοχή της Apple στη CISCE. Μία παρουσίαση στοιχείων στο περίπτερο της αμερικανικής εταιρίας εντός της έκθεσης ανέφερε ότι ποσοστό μεγαλύτερο από το 80% από τους 200 σημαντικότερους προμηθευτές της Apple παράγουν και προωθούν εμπορικά τα προϊόντα τους στην κινεζική αγορά.
πηγή: ΑΠΕ