Πολιτική

ΚΚΕ: Οδυνηρές συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία


«Ασυμβίβαστη η πολιτική στήριξης των καπιταλιστικών κερδών με την πραγματική προστασία της υγείας του λαού» ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης κατά την ανάπτυξης της επερώτηση στον υπουργό Υγείας για «τις οδυνηρές συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία».

Τόνισε πως «η έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού, τα απανωτά ρεκόρ σε εισαγωγές ασθενών και διασωληνωμένων καταρρίπτουν δραματικά το αφήγημα της κυβέρνησης ότι έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα». Αποδεικνύεται, είπε, πως «οι λαϊκές ανάγκες στον καπιταλισμό αντιμετωπίζονται από το κράτος σαν κόστος και η υγεία σαν εμπόρευμα και ευκαιρία για επιχειρηματικά κέρδη».

Μίλησε «για διάλυση της Πρωτοβάθμιας Υγείας και αποψίλωση του δημόσιου συστήματος Υγείας από προσωπικό, με αποτέλεσμα ο λαός να είναι απροστάτευτος».

Αντιτάχθηκε με το ”νέο ΕΣΥ”, που προωθεί η κυβέρνηση λέγοντας πως ο μόνος στόχος του είναι η περαιτέρω συμπίεση των κρατικών δαπανών για την Υγεία.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, επισήμανε πως «μπροστά στο φάσμα της απειλητικής αφρικανικής μετάλλαξης και μετά από 2 χρόνια, περίπου, πανδημίας, θα περίμενε κανείς από την κυβέρνηση, μια σοβαρή ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και πολύμορφα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας του λαού, όπως την αποφυγή του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στους μεγάλους χώρους δουλειάς και στα σχολεία» και τόνισε. «Αλλά κανείς διαπιστώνει πως δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης και προστασίας και κανένα μέτρο μείωσης της διασποράς, η δε καραμέλα της ατομικής ευθύνης έχει πλέον λιώσει εδώ και καιρό στο στόμα της κυβέρνησης και των παπαγάλων της».

Υποστήριξε πως το ”νέο ΕΣΥ” που προωθεί η κυβέρνηση φέρνει έναν νέο κύκλο καταργήσεων και συγχωνεύσεων νοσοκομείων και κλινικών, προωθεί την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των νοσοκομείων και νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. «Η υγεία των ανθρώπων στον καπιταλισμό αντιμετωπίζεται σαν ένα πανάκριβο εμπόρευμα για να ξεζουμίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία και το λαϊκό εισόδημα» είπε και προσέθεσε, μεταξύ άλλων: «Στα χέρια του ίδιου του λαού βρίσκεται και το θέμα της υγείας του μακριά από τις αυταπάτες που κυκλοφορούν και τη μοιρολατρία που καλλιεργείται. Ο οργανωμένος, αγωνιζόμενος λαός μπορεί και πρέπει με την πάλη του αυτή του την κοινωνική ανάγκη να την εξασφαλίσει».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης καταλόγισε ευθύνες στην κυβερνητική πολιτική «για την άρνησή της να μη θωρακίζει το δημόσιο σύστημα υγείας, να μην επιτάσσει τις ιδιωτικές κλινικές, στις πάνω από τις 6.000 αναστολές υγειονομικών και την καταφυγή στη βολική θεωρία της ”ατομικής ευθύνης” που δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών για τη νέου τύπου εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ που διαφημίζει».

Στην πανδημία είπε «βρήκατε την χρυσή ευκαιρία για να δρομολογήσετε τη σταδιακή απεμπλοκή της χρηματοδότησης των κρατικών μονάδων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό και στην παροχή ενός ελάχιστου και βασικού πακέτου παροχών». Υποστήριξε πως «η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση, η διαρκώς αυξανόμενη μετακύλιση επιπλέον δαπανών Υγείας στους ασθενείς, στα ΑμεΑ αποτελούν σκόπιμη, συνειδητή επιλογή των κυβερνήσεων, προκειμένου τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το σύνολο των δημόσιων δομών υγείας και πρόνοιας, να μη μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες υγείας του λαού, εξαναγκάζοντας τους ασθενείς να απευθύνεται στον ιδιωτικό τομέα πληρώνοντας τα μαλλιά της κεφαλής τους για παροχές».

Ο κ. Συντυχάκης κάλεσε σε συμπόρευση τους υγειονομικούς σε μια μαχητική συμπόρευση, για ένα «αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας- Πρόνοιας, καθολικό, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν. Χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, χωρίς δωρεές από σωτήρες-εφοπλιστές, που οι υπηρεσίες του θα αποτελούν στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι προϊόν αγοραπωλησίας. Με αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας, με φορολόγηση του κεφαλαίου, κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων στον κλάδο της Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων. Και σε ένα ενιαίο πανελλαδικό κρατικό σύστημα Υγείας».

Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου ανέφερε πως η πολιτική, όλων των κυβερνήσεων βάζει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων πάνω από την υγεία του λαού και η πανδημία ανέδειξε ακόμα περισσότερο «την κυνικότητα αυτής της βάρβαρης πολιτικής που εμπορευματοποιεί ακόμα και την προστασία της δημόσιας Υγείας». Υποστήριξε πως «η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αποτροπή της διάδοσης του κορονοϊού, ούτε στα σχολεία, ούτε σε ΜΜΜ, ούτε στους χώρους δουλειάς» και μεταξύ άλλων υπογράμμισε «την ανάγκη πρόληψης και αντιμετώπισης του επαγγελματικού κινδύνου» σημειώνοντας πως είναι «ελάχιστοι οι γιατροί εργασίας και πρόκληση το να μην καταγράφονται οι επαγγελματικές ασθένειες».

Η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, εστίασε στην υγειονομική κάλυψη στα νησιά μιλώντας για μια «τραγική και επικίνδυνη πολλές φορές κατάσταση», αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα: Στην Πάρο η εμφάνιση κρουσμάτων και το ελλιπές προσωπικό, υποχρέωσε το μοναδικό ΚΥ του νησιού για 10 μέρες να δέχεται μόνο επείγοντα περιστατικά, αναστέλλοντας παράλληλα τη λειτουργία και των Περιφερειακών Ιατρείων. Ελείψεις γιατρών καταγράφονται στην Ικαρία και στη Σάμο. Το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, μένει με μία μόνο νεφρολόγο, σε ένα από τα μεγαλύτερα νεφρολογικά τμήματα της νησιωτικής Ελλάδας, που περιθάλπει 60 τακτικά αιμοκαθαιρόμενους. Το Νοσοκομείο της Λήμνου, πρόπερσι το καλοκαίρι έφτασε να εφημερεύει για 33 συνεχόμενες μέρες. Τραγική είναι η υποστελέχωση του νοσοκομείου της Σαντορίνης, ενώ και καθημερινά περιστατικά καταγράφουν τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στο ΕΚΑΒ που οι αεροδιακομιδές πλέον έχουν γίνει η λύση για τα νησιά μας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις