Τράπεζες

Κλυδωνίζεται η Credit Suisse – Στα τάρταρα η μετοχή της


Ισχυροί κλυδωνισμοί ταρακουνούν την Credit Suisse που βλέπει ότι το σχέδιο εξυγίανσης-αναδιάρθρωσης οδηγείται «ναυάγιο», ωθώντας την μετοχή της σε ιστορικό χαμηλό. Ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχός της, η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας (Sauid National Bank), είναι αρνητικός στην περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση της ελβετικής τράπεζας.

«Η απάντηση είναι ένα απόλυτο όχι, για πολλούς λόγους πέραν του απλούστερου, ότι υπάρχει ζήτημα ρυθμιστικού πλαισίου και καταστατικού καθώς η συμμετοχή μας θα υπερβεί το 10% (σ.σ. αυτή τη στιγμή το ποσοστό που κατέχει ανέρχεται σε 9,88%", ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Saudi National Bank, Ammar Al Khudairy». Ο συγκεκριμένος επενδυτής που μπήκε με σχεδόν 10% στην ελβετική τράπεζα πέρυσι αφού συμμετείχε στην ΑΜΚ  της Credit Suisse και δεσμεύτηκε να επενδύσει έως και 1,5 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (1,5 δισεκατομμύρια δολάρια). 

Η εν λόγω είδηση έριξε στα τάρταρα τη μετοχή της Credit Suisse (πτώση άνω του 20%) και προκάλεσε συνεχείς αναστολές διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο της Ζυρίχης. Μαζί έφερε και πανικό-ντόμινο ρευστοποιήσεων στις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές, που προσπαθούν να συνέλθουν από το χτύπημα που ήρθε από τις ΗΠΑ και την Silicon Valley Bank.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η BNP Paribas καταγράφει απώλειες 8%, η Deutsche Bank 7% και η ING 8%, ενώ ο ευρωπαϊκός δείκτης τραπεζών καταγράφει απώλειες άνω του 6%. Σε "αυτόματη" αναστολή διαπραγμάτευσης από τα ευρωπαϊκά ταμπλό τέθηκαν πολλές φορές νωρίτερα σήμερα οι μετοχές των Societe Generale, Monte dei Paschi  και UniCredit.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα