Χρηστικά

«Κόφτης» στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb – Ποιες περιοχές αφορά


Εισάγεται «πράσινο» τέλος σε όλες τις τουριστικές δραστηριότητες

«Κόφτη» και περιορισμούς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια περιλαμβάνει το  νέο ειδικού χωροταξικού σχεδίου που έδωσαν χθες σε δημόσια διαβούλευση τα  συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Τουρισμού. 

Επίσης το σχέδιο νόμου προβλέπει την επιβολή «πράσινου» τέλος υπέρ του Πράσινου Ταμείου για την χρηματοδότηση αναπλάσεων και υποδομών, δόμηση με μεγάλες τουριστικές μονάδες ακόμη και σε ακατοίκητα νησιά άνω των 300 στρεμμάτων  αλλά και σύνδεση της ανέγερσης νέων μονάδων με επιδοτήσεις  μέσω ΕΣΠΑ ή Ταμείου Ανάπτυξης με βάση την περιοχή και ποιοτικά χαρακτηριστικά (αστέρια).

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, ο εθνικός χώρος κατηγοριοποιείται σε πέντε βασικές ενότητες με βάση τη διάρθρωση των τουριστικών καταλυμάτων. Στην πρώτη κατηγορία, αυτή την «κορεσμένων» τουριστικά περιοχών ελέγχου όπου εντάσσονται 18 Δημοτικές Ενότητες, προτείνεται ο περιορισμός των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης και των απλών ενοικιαζόμενων δωματίων, ως ποσοστού των  κλινών των κύριων τουριστικών καταλυμάτων. Επίσης προβλέπεται η μερική ή ολική απόσυρση και κατεδάφιση εγκαταλελειμένων κτιρίων που προσβάλλουν το τοπίο,  καθώς και  εκπόνηση μελετών εκτίμησης της φέρουσας ικανότητας των περιοχών αυτών.

Σημείο αναφοράς του σχεδίου νόμου είναι η θέσπιση ειδικού τέλους υπέρ του Πράσινου Ταμείου, επί των δραστηριοτήτων του  τουρισμού (συμπεριλαμβανόμενου του τουρισμού διαμοιρασμού και των απλών ενοικιαζόμενων δωματίων) με  σκοπό  να  χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση αναπλάσεων και υποδομών που υποστηρίζουν τον τουρισμό.

Οι περιοχές που ανήκουν σ’ αυτή την πρώτη κατηγορία είναι η Παραλία Πιερίας, τμήμα της Σκιάθου και της Κέρκυρας, οι περιοχές  Λαγανάς, Αρκαδίων και Ζακυνθίων  της Ζακύνθου, η Ερμούπολη της Σύρου, η Σαντορίνη, η Ανατολική Κως,  η Μύκονος , η Αφάντου, η  Ιαλυσσός και η Καλλιθέα Ρόδου, η Νότια Τήνος, η  Χερσόνησος Ηρακλείου, τα Μάλια Ηρακλείου και η Νέα Κυδωνία Χανίων.  

Σποραδικό ξενοδοχείο

Το ν/σ θεσπίζει την έννοια του «Σποραδικού ξενοδοχείου» παρέχοντας τη δυνατότητα δημιουργίας Σύνθετων Τουριστικών Καταλυμάτων (δηλαδή υποδομών ξενοδοχείων που συνδυάζουν επιπλωμένες κατοικίες για ενοικίαση ή πώληση και εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής) εντός εγκαταλελειμμένων οικισμών προϋφισταμένων του 1923 ή με πληθυσμό κάτω από 2.000 κατοίκους, με υποχρέωση ανάπλασής τους. Αφορά οικισμούς που υπάρχουν διάσπαρτοι στην Ελλάδα, όπως σε Τήνο, Ρόδο, Σφακιά, Καστοριά, Γρεβενά, Πελοπόννησο κ.ά. Προϋποθέτει ωστόσο νομοθετική ρύθμιση για τα κριτήρια επιλογής τους, τον τρόπο απόκτησης ακινήτων, τα πολεοδομικά και οικονομικά κίνητρα κλπ. 

Τι ισχύει για ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες

Για  τα ακατοίκητα νησιά έκτασης άνω των 300 στρεμμάτων επιτρέπονται Οργανωμένοι Υποδοχείς Τουριστικών Δραστηριοτήτων, ήπιας ανάπτυξης. Απαγορευτικό μπαίνει για τις βραχονησίδες και τα ακατοίκητα νησιά κάτω των 300 στρεμμάτων, στα οποία δεν επιτρέπεται καμία είδους ανάπτυξη.


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα