Με 4 στις 5 μετοχές να σημειώνουν απώλειες, συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα η πτωτική πορεία των βασικών δεικτών του ΧΑ, ενώ στην αγορά ομολόγων η εικόνα βελτιώνεται και οι τιμές ανακάμπτουν (οι αποδόσεις υποχωρούν). Ρευστό σκηνικό στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου επικρατεί μεταβλητότητα και οι βασικοί δείκτες έχουν αλλάξει πολλές φορές πρόσημο στις σημερινές συνεδριάσεις.
Βασικοί καταλύτες διαμόρφωσης κλίματος οι ανησυχίες για την επαπειλούμενη "ανάφλεξη" στην Ουκρανία, την έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων και τη σταδιακή άνοδο του κόστους χρήματος που θα προκαλέσουν οι αυξήσεις επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη.
Πρόσθετοι αρνητικοί παράγοντες στην ελληνική αγορά τα δημοσιονομικά στοιχεία, η μεγάλη άνοδος του (θεωρητικού) κόστους δανεισμού του Δημοσίου και οι εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο, που αναζωπυρώνουν την "φιλολογία" περί εκλογών εντός του τρέχοντος έτους.
Μετά τη χθεσινή δραματική πτώση τιμών των ελληνικών ομολόγων, που οδήγησε τις αποδόσεις τους στα υψηλά δυόμισυ και πλέον ετών, το πρέσινγκ χαλαρώνει και οι αποδόσεις υποχωρούν, παραμένοντας όμως στη ζώνη του "κόκκινου". Κατά 7 μονάδες βάσης υποχωρεί η απόδοση του 10ετούς, που πήγε χθες πάνω από 2,40% και τώρα διαμορφώνεται σε 2,30%.
Στο ΧΑ που ξεκίνησε σήμερα με ανοδικές τάσεις και μικρά κέρδη, η εικόνα σταδιακά επιδεινώνεται. Ολοι οι δείκτες κινούνται σε τροχιά διολίσθησης και οι απώλειες διευρύνονται με αργό ρυθμό.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές θεωρούν ως ανησυχητική ένδειξη το γεγονός ότι η πτώση συντελείται με αυξημένο όγκο συναλλαγών και αντίστοιχο τζίρο. Σε τρεισήμιση ώρες συνεδρίασης έχουν διακινηθεί μετοχές αξίας 39 εκατ. ευρώ, συν 8,5 εκατ. σε συναλαγές πακέτων.
Μετοχές και δείκτες
Οι βασικοί δείκτες κινούνται αυτή την ώρα στα χαμηλά ημέρας. Ο Γενικός Δείκτης"έγραψε" αρχικά +0,39% στις 941,76 μονάδες και τώρα βρίσκεται στις 932,5 με απώλειες 0,60%. Κρίσιμη περιοχή οι 930 μονάδες, όπου εντοπίζεται η πρώτη στήριξη..
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης χάνει 0,50% στις 2.269 μονάδες. Κατά1,30% υποχωρεί ο FT40M των mid caps.
Σε μεγάλο εύρος διακύμανσης ο τραπεζικός δείκτης, έχει κινηθεί από +0,46% μέχρι -1,11%. Αυτή την ώρα υποχωρεί κατά 0,65%. Με θετικό πρόημο Eurobank +0,7% και Πειραιώς +0,2%. Η Εθνική που σημείωσε χθες νέο υψηλό 12μήνου ενδοσυνεδριακά, έχει γυρίσει σε καθοδική τροχιά και υποχωρεί κατά 2,7%. Attica Bank -1,8%, Τρ. Ελλάδος -0,6%, αμετάβλητη η Alpha Bank.
Μόνον 3 στα 19 εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips διατηρούν θετικό πρόσημο: Jumbo +1,9%, ΟΤΕ +1%, ΟΠΑΠ +0,5%. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν ΔΕΗ -3,1%, Aegean -2,7%, Βιοχάλκο -2%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,7%, ΕΛΠΕ -1,4%, Motor Oil, Lamda και ΧαλκόρΕλβάλ -1,1%.
Στα mid caps ανοδικά κινείται μόνο η Ευρωπαϊκή Πίστη (+1%). Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν Cenergy και Καμπάς/Reds -3,8%, Intracom -3,3%, Intrakat και Entersoft -2,3%, Αβαξ και Πλαστικά Θράκης -2%, Πλαίσιο -1,5%.