Ενώ αυξάνονται οι φωνές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ζητούν την υιοθέτηση μιας ενιαίας δημοσιονομικής πολιτικής από την ΕΕ, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η Γερμανία βάζει «μπλόκο» στην κοινή έκδοση χρέους- ενεργειακού ευρωομολόγου.
Το Βερολίνο παραμένει πιστό στο δόγμα που προτάσσει το γερμανικό διευθυντήριο και ακολουθεί η κυβέρνηση Σολτς, για μη αμοιβαιοποίηση του χρέους και των δαπανών. Η μοναδική φορά που η Γερμανία παρέκλινε από αυτό, ήταν κατά τα χρόνια της πανδημίας, όταν συναίνεσε στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, στην έκδοση ευρωομολόγου και στην υιοθέτηση κι άλλων «εργαλείων» (πρόγραμμα Sure για την απασχόληση.)
Τώρα στην περίπτωση της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, το Βερολίνο απορρίπτει την πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι για κοινή έκδοση χρέους, από υψηλόβαθμα στελέχη των Βρυξελλών, όπως ο Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι και με την οποία ταυτίζονται αρκετοί εντός της ΕΕ. Η γερμανική καγκελαρία έσπευσε άμεσα να διαψεύδει δημοσιεύματα που την ήθελαν να αλλάζει στάση και να βλέπει με θετικό «μάτι» την πρόταση για το ευρωμόλογο, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Η επίσημη θέση του Βερολίνου και δη του Καγκελάριο Σολτς, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, είναι πως δεν υποστηρίζει την πρόταση για κοινή έκδοση χρέους, την οποία χαρακτηρίζει ως μη αναγκαία. Σημειώνει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες μπορούν να καλυφθούν από αδιάθετα δάνεια και εγγυήσεις που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα οποία δεν έχουν χρησιμοποιήσει ακόμα τα κράτη μέλη.
Διχασμός και διαφωνίες
H ενεργειακή κρίση έχει φέρει στην επιφάνεια με τρόπο αποκαλυπτικό, τις ισχυρές διαφωνίες και τις μεγάλες αποκλίσεις που «υπάρχουν» στην ευρωπαϊκή οικογένεια αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης σοβαρών προκλήσεων και κινδύνων. Την ώρα που η ΕΕ αδυνατεί να συμφωνήσει επί των αναγκαίων-όπως αποδεικνύεται- μεταρρυθμίσεων στην αγορά ενέργειας και στην επιβολή πλαφόν, προκύπτει άλλο ένα μείζον πεδίο κόντρα και αντιπαράθεσης ανάμεσα στους εταίρους. Τόσο στην περίπτωση του πλαφόν όσο και σ’ αυτό που σχετίζεται με το ενεργειακό ευρωομόλογο η Γερμανία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και δη αυτού του αρνητή, επιλέγοντας την ίδια στιγμή να ακολουθήσει το δικό της δρόμο, γεγονός που έχει προκαλέσει τη μήνη πολλών εταίρων.
Πριν από περίπου μία εβδομάδα το Βερολίνο ανακοίνωσε μονομερώς ένα πακέτο στήριξης 200 δισεκ. ευρώ για τις εταιρείες και τα νοικοκυριά της που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την τεράστια άνοδο των τιμών της ενέργειας. Η γερμανική «συνταγή» έτυχε της αποδοκιμασίας από πολλά κράτη μέλη, ακόμη και της κεντρικής Ευρώπης που παραδοσιακά βρίσκονται κοντά στη σφαίρα επιρροής του Βερολίνου και επέτεινε το χάσμα που εδράζεται στην ΕΕ για το ενεργειακό.