Διεθνή

Κούβα: Σχεδόν 8.200 κρούσματα COVID-19 σε 24 ώρες


Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 66 ασθενείς με την COVID-19 και διαγνώστηκαν 8.184 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο νησί της Καραϊβικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 2.417 νεκρούς επί συνόλου 341.152 επιβεβαιωμένων μολύνσεων.

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου Υγείας, ο Φρανσίσκο Ντουράν, τόνισε πως η «συμπεριφορά» του ιού «είναι διαφορετική από ό,τι στην αρχή της πανδημίας στην Κούβα και σε όλο τον κόσμο», λόγω των παραλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2.

Ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας, μέρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, χαρακτήρισε την περασμένη εβδομάδα «δραματική» την αύξηση των θανάτων και των κρουσμάτων στην Κούβα. Πάντως, παρά τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, ο απολογισμός στη χώρα παραμένει χαμηλός σε σύγκριση με αυτούς πολλών άλλων κρατών της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Η επαρχία της Αβάνας, της πρωτεύουσας, κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων το προηγούμενο 24ωρο (1.527), ακολουθούμενη από τη δυτική επαρχία Ματάνσας (1.264) και τη Σιέγο δε Άβιλα (704).

Σύμφωνα με το υπουργείο υγείας, το 18,7% των νέων κρουσμάτων διαγνώστηκε σε παιδιά και το 18,3% σε πολίτες ηλικίας άνω των 60.

Ως χθες πάνω από 2,4 εκατ. πολίτες της Κούβας επί συνόλου πληθυσμού 11,3 εκατ. είχαν λάβει και την τρίτη συνιστώμενη δόση των εγχωρίως παραγόμενων εμβολίων Abdala και Soberana 2.

Οι αρχές ανήγγειλαν ότι θα αρχίσουν από μεθαύριο Πέμπτη να εμβολιάζονται και οι έγκυες, ενώ η εκστρατεία ανοσοποίησης θα επεκταθεί και σε άλλες επαρχίες.

Σκοπός τους είναι να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού τον Αύγουστο.