Σφοδρές αντιδράσεις από φορείς του λιανεμπορίου, πυροδότησαν τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αναχαίτιση της πανδημίας. Εκπρόσωποι εμπορικών Συλλόγων, άνθρωποι της αγοράς και λοιποί φορείς εκτιμούν ότι τα πρόσθετα μέτρα θα πλήξουν ανεπανόρθωτα τις μικρές επιχειρήσεις, καταβαραθρώνοντας τον τζίρο τους και οδηγώντας πλείστες από αυτές στο οριστικό κλείσιμο.
Οι φορείς αλλά και επιχειρηματίες υποστηρίζουν ότι η υποχρέωση επίδειξης rapid test των ανεμβολίαστων πολιτών,για την είσοδο στο κατάστημα, συνιστά ανασταλτικό παράγοντα, που οπωσδήποτε θα μειώσει την αγοραστική κίνηση. Υπενθυμίζουν, μάλιστα, ότι τα συγκεκριμένα μέτρα, θα εφαρμοστούν σε μία περίοδο που οι πληθωριστικές πιέσεις και το ενεργειακό κόστος πλήττουν ήδη όλα ανεξαιρέτως τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Ούτως ή άλλως το λιανεμπόριο «χτυπήθηκε» βάναυσα από την πανδημία και τα διαδοχικά λοκντάουν, με συνέπεια πολλές επιχειρήσεις μικρού και μικρομεσαίου «βεληνεκούς» να βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Κάποιες άλλες έστω ασθμαίνοντας, χάρη και στα μέτρα στήριξης, κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους, ατενίζοντας με αισιοδοξία το άμεσο μέλλον. Όπως για παράδειγμα η επερχόμενη εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων, όπου οι επιχειρηματίες ανέμεναν σημαντική ενίσχυση του τζίρο τους, που θα εξισορροπούσε - στο μέτρο του δυνατού- μέρος των πρότερων απωλειών.
Σε αχαρτογράφητα νερά το λιανεμπόριο
Με τα νέα μέτρα, όπως σημειώνουν οι φορείς του λιανεμπορίου, όχι μόνο χάνεται η ευκαιρία των Χριστουγέννων, αλλά δημιουργούνται άκρως δυσμενείς συνθήκες για τις επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρου Καφούνη, ο οποίος δήλωσε: «είναι ανέφικτη η απαίτηση να ελέγχονται οι καταναλωτές από τους εργαζόμενους στα καταστήματα. Είναι ασύμμετρο το βάρος στις πλάτες του λιανεμπορίου από τα νέα μέτρα».
«Μαύρη» εικόνα για τις μικρές επιχειρήσεις βλέπει να διαμορφώνεται, ελέω και των νέων μέτρων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Γιώργος Καρανίκας. «Είναι προφανές πως τα νέα περιοριστικά μέτρα στην προσέλευση του αγοραστικού κοινού θα προκαλέσουν νέες απώλειες στα έσοδα όλων ανεξαιρέτως των εμπορικών ΜμΕ», είπε και πρόσθεσε «με αυτά τα δεδομένα, το λιανεμπόριο εισέρχεται και πάλι σε αχαρτογράφητα νερά και μάλιστα ενόψει της εορταστικής περιόδου, την οποία ανέμενε με προσδοκίες ανάκαμψης του τζίρου και της ψυχολογίας».
Στα «κάγκελα» βρίσκονται και οι επιχειρηματίες της εστίασης, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, να υποστηρίζει ότι η αγορά μπαίνει ξανά σε ένα άτυπο lockdown.
Βλέπουν λουκέτο...
Δύο στις δέκα μικρές λιανεμπορικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με έρευνα της Netrino, δηλώνουν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να βάλουν λουκέτο, αν δεν αλλάξει θετικά, η υπάρχουσα κατάσταση. Οι επιχειρήσεις αυτές, υποστηρίζουν ότι κατέγραψαν μείωση του τζίρου τους κατά 50%, ενώ χαρακτηρίζουν ανεπαρκή τα μέτρα στήριξης. Επίσης επιδείνωση της θέσης τους, λόγω της υπάρχουσας κατάστασης, βλέπουν 1 στις 2 μικρές λιανεμπορικές επιχειρήσεις