Αγορές

Κρίση στη Μέση Ανατολή: Ψύχραιμη η πρώτη αντίδραση των αγορών


Οι φόβοι για εκτόξευση της τιμής πετρελαίου δεν επιβεβαιώθηκαν - Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, νέα άνοδος για τον χρυσό

Ψύχραιμη είναι η πρώτη αντίδραση των αγορών στη νέα εστία κρίσης στη Μέση Ανατολή και στην επαπειλούμενη ανάφλεξη, μετά το χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ. 

Η ψυχολογία στα διεθνή χρηματιστήρια και εν γένει στις αγορές μετοχές, ομολόγων και εμπορευμάτων διατηρεί θετικό πρόσημο, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι επενδυτές- σε μια πρώτη ανάγνωση της νέας κρίσης- αξιολογούν ότι ο κίνδυνος είναι διαχειρίσιμος και δεν αποτελεί συστημική απειλή όχι μόνο για την παγκόσμια ειρήνη αλλά και την οικονομία.

Αυτό ισχύει προς ώρας, βεβαίως, καθότι… εκκρεμεί η απάντηση του Ισραήλ στο ιρανικό χτύπημα. Η κλίμακα και η σφοδρότητα που θα έχει η ισραηλινή απάντηση-όποτε αυτή γίνει- μπορεί να αλλάξει άρδην τα γεωπολιτικά δεδομένα, επηρεάζοντας σαφώς αρνητικά τις αγορές και την παγκόσμια οικονομία.

Σήμερα πάντως οι αγορές περνούν με σχετική άνεση το πρώτο crash test, το οποίο έχει τη σημασία του για την κατεύθυνση που θα πάρουν σε βραχυχρόνιο ορίζοντα αλλά και για διαμόρφωση επενδυτικού και οικονομικού κλίματος. Οι φόβοι για εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου δεν επιβεβαιώνονται, γεγονός αρκούντως καθησυχαστικό για τις αγορές συνολικά. Θετικά πρόσημα καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ πιο αμυντική στάση τήρησαν τα ασιατικά χρηματιστήρια. Μικρής εμβέλειας είναι ο αντίκτυπος στην αγορά ομολόγων, ενώ τα ασφαλή καταφύγια όπως ο χρυσός συνεχίζει να ελκύουν τους επενδυτές.

Σ’ ό,τι αφορά στο πετρέλαιο, το brent βρέθηκε κάτω από τα 90 δολάρια (89), ενώ το αργό κινείται νωχελικά γύρω από τα 85 δολάρια ανά βαρέλι στα συμβόλαια Μαϊου της Νέας Υόρκης.  «Η υποτονική αντίδραση της αγορά πιθανότατα προκύπτει από το ιδιαίτερα περίπλοκο κλίμα που υπάρχει σε αυτή τη φάση… Οι παράγοντες της αγοράς συνεχίζουν να ελπίζουν ότι οι εξελίξεις του Σαββατοκύριακου δεν θα έχουν συνέχεια, ενώ παράλληλα κρατούν την αναπνοή τους για το ό,τι θα μπορούσε να συμβεί στο επόμενο διάστημα», ανέφερε αναλύτρια της IG Markets.

Κέρδη στην Ευρώπη, αμυντική στάση στην Ασία

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι ευρωαγορές, με τον πανευρωπαϊκό Eurostoxx να κερδίζει+0,56%. Ο γερμανικός δείκτης DAX ενισχύεται 0,92%, ενώ βρετανικός FTSE 100 κινείται πτωτικά -0,46%. Ανοδο 0,56% καταγράφει ο γαλλικός δείκτης CAC 40.

Πιο αμυντική στάση διατήρησαν τα ασιατικά χρηματιστήρια. Ο ΝΙΚΚΕΙ χάνει 1,1%, ο Hang Seng 0,7%. Απώλειες 0,6% στην Κορέα, 0,5% στην Αυστραλία, 0,8% στην Ινδία.

Μικρή άνοδο σημειώνουν οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων (αμετάβλητα παραμένουν τα ελληνικά), ενώ ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,7% στα 2.359,92 δολάρια ανά ουγγιά, αφού είχε σκαρφαλώσει στο ρεκόρ των 2.431,29 δολαρίων την Παρασκευή 12.04.24. Το κίτρινο μέταλλο έχει αναρριχηθεί περίπου 14% για το έτος μέχρι στιγμής.

Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στα κρυπτονομίσματα μετά τις πιέσεις εντός του σαββατοκύριακου. Το Bitocoin κινείται στα 65 χιλ. δολάρια και το Etherioum αντιδρά ανοδικά στα 3150. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα