Πολιτική

«Κρυφή στήριξη» από την αντιπολίτευση για τα εργασιακά


Απροσδόκητη στήριξη βρίσκει η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να επιτύχει άμεσα συμφωνία με τους δανειστές, χωρίς να αναγκασθεί να αποδεχθεί τις πιο ακραίες απαιτήσεις του ΔΝΤ, ιδιαίτερα όσον αφορά τα εργασιακά. Πολιτικοί της αντιπολίτευσης και οικονομικοί παράγοντες που διαθέτουν ισχυρές προσβάσεις στις Βρυξέλλες και  στο Βερολίνο, παρεμβαίνουν ατύπως ζητώντας να ασκηθούν πιέσεις προς τους Θεσμούς, προκειμένου να συναινέσουν σε επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

Όπως επισημαίνουν προς τους συνομιλητές τους, είναι το «ελάχιστο αντάλλαγμα» που θα έδινε τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να φανεί διαλλακτική στα υπόλοιπα θέματα και να υπογράψει μια συμφωνία δύσκολα διαχειρίσιμη πολιτικά και επικοινωνιακά. Χωρίς αυτή την «παραχώρηση»-υποχώρηση από πλευράς δανειστών, η συμφωνία θα ισοδυναμούσε με «πολιτική αυτοχειρία» για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ – άρα δεν πρόκειται να υπογραφεί.

Χωρίς να διάκεινται φιλικά προς την κυβέρνηση – το αντίθετο μάλιστα – οι εγχώριοι παράγοντες παρεμβαίνουν κινούμενοι στη λογική του «μικρότερου κακού»: Εκτιμούν ότι είναι προτιμότερο να κλείσει τώρα η συμφωνία και ν’αρχίσει να βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα, παρά να μπούμε σε μια ακόμη μακρά περίοδο ατέρμονων διαπραγματεύσεων,  εμπλοκών για αβεβαιότητας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές ή/και σε πτώση της κυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα θα έχει προκαλέσει πλήρη απορρύθμιση της οικονομίας και δραματική επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης.
Τηλεφωνικές συνομιλίες με Ευρωπαίους αξιωματούχους θα πραγματοποιήσουν  και σήμερα, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων εργασίας θα δώσει έμφαση και ο υπουργός Οικονομικών  Τσακαλώτος. Θ τονίσει στους ομολόγους του ότι μια συμφωνία που θα θέτει επ’ αόριστον «στον πάγο» τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, μετατρέποντας την Ελλάδα σε μια ειδική περίπτωση στον ευρωπαϊκό χώρο, δεν πρόκειται να υποστηριχθεί από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Θα υπάρξουν διαρροές, με κίνδυνο όχι μόνο να μην ψηφισθούν τα μέτρα, αλλά να διαρραγεί η συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας και να οδηγηθούμε σε εκλογές, με ανοιχτή την αξιολόγηση και την Ελλάδα σε ρόλο αποσταθεροποιητή της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις