Αγορές

Ξαφνική καταιγίδα στο χρηματιστήριο- Χάθηκαν 1,8 δισ. ευρώ!


Μια περίοδος επιφανειακής ηρεμίας και επίπλαστης αισιοδοξίας τελειώνει σήμερα στο χρηματιστήριο, με μιά κίνηση εκτόνωσης και αποθέρμανσης της αγοράς, που στέλνει τους δείκτες στα Τάρταρα και την επενδυτική ψυχολογία στο ναδίρ.

Η μεγάλη πτώση μετοχών και δεικτών προκαλεί τεράστιες απώλειες σε χαρτοφυλάκια  και στους λογαριασμούς αποταμιευτών-μικροεπενδυτών, που έτρεξαν τις τελευταίες εβδομάδες να προλάβουν το τραίνο της μεγάλης ανόδου, επηρεασμένοι από την ομοβροντία ευνοϊκών εκθέσεων διεθνών οίκων  και από το κυβερνητικό αφήγημα της ανάπτυξης και της επιστροφής σε επενδυτική βαθμίδα.

 Κάτι περισσότερα από 1,8 δισ. ευρώ εξανεμίσθηκαν σήμερα σε κεφαλαιοποίηση (συνολική αξία των εισηγμένων μετοχών), καθώς οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και εν συνεχεία η υποχώρηση των τιμών προκάλεσαν ντόμιινο επιταχυνόμενης πτώσης. Ακόμη και η μετοχή της Τρ. Πειραιώς που αγοράζονταν την περασμένη εβδομάδα΄μέσω του placement στα 4 ευρώ με... "δελτίο" ως είδος εν ανεπαρκεία, βρέθηκε να πωλείται με σημαντική έκπτωση. Στο -5% βυθίστηκε η "κραταιά" Motor OIl, στο -4,2% η Βιοχάλκο, 4% έχασε ο Μυτιληναίος, 3,6% η Eurobank.

Αναμενόμενη κίνηση

Αποχρών λόγος γι αυτή την ξαφνική μεταστροφή κλίματος δεν υπάρχει. Η πτώση όμως θεωρείται φυσιολογική και ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενη, καθώς έχει προηγηθεί μιά μακρά ανοδική πορεία που δημιούργησε μεγάλα βραχυχρόνια  κέρδη και έφερε βασικούς δείκτες "χωρίς ανάσα" στα υψηλά 13 ετών.

 Τώρα όλα τα ενδεχόμενα για τη συνέχεια είναι ανοιχτά. Η διόρθωση μπορεί να  εξαντληθεί στη σημερινή πτώση, ή να έχει συνέχεια με περαιτέρω επιδείνωση κλίματος και εξασθένιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι ο ΓΔ διέσπασε καθοδικά διαδοχικές στηρίξεις. Η πτωτική του πορεία μπορεί να ανακοπεί στις 1.385 μονάδες, όπου βρίσκεται η επόμενη και ισχυρότερη στήριξη. Ποιά κατεύθυνση θα πάρει η αγορά θα εξαρτηθεί το επόμενο διήμερο.

Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ με διεθνές πελατολόγιο αναμένουν προσωρινό "πάγωμα" εντολών και αυξημένη μεταβλητότητα στη συνέχεια. Πολύ πιθανή θεωρούν μία μικρή περαιτέρω διόρθωση, που μπορεί να ανανεώσει το αγοραστικό ενδιαφέρουν και να διευκολύνει νέες τοποθετήσεις

 Τεράστιος τζίρος

Ερωτηματικά για τη δυναμική του ΧΑ προκαλεί το γεγονός ότι η μεγάλη πτώση σημειώθηκε με εντυπωσιακό τζίρο- ένδειξη αυξημένης προσφοράς. Στη διάρκεια της συνεδρίασης άλλαξαν χέρια μετοχές αξίας 277,2 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 14,4 εκατ. ήταν η αξία διακινηθέντων πακέτων.

 Αξίζει να  σημειωθεί ότι  πάνω από το ήμισυ αυτού του εντυπωσιακού τζίρου πραγματοποιήθηκε στη μετοχή της Τρ. Πειραιώς: Αλλαξαν χέρια 41,25 εκατ. μετοχές της τράπεζας, συνολικής αξίας164,8 εκατομμυρίων ευρώ!

Σημαντική παράμετρο για την περαιτέρω πορεία του ΧΑ θα αποτελέσει το κλίμα που θα διαμορφωθεί στις μεγάλες διεθνείς αγορές, επηρεάζοντας τη στάση ξένων χαρτοφυλακίων. Αρνητικό κλίμα σήμερα στην Ευρώπη (ο DAX υποχωρεί κατά 0,70%, ο γαλλκός CAC40 χάνει περίπου 0,45%), κατήφεια στη Wall Street, με τους δείκτες οριακά στο κόκκινο

Αλλαγή κλίματος σημειώθηκε τις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης, όπου εκδηλώθηκαν πιέσεις. Το ελληνικό 10ετές έχασε τα πρωινά κέρδη και η απόδοση του επανήλθε στο 3,18%

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ η συνεδρίαση ξεκίνησε με οριακές μεταβολές. Μετά την πρώτη ώρα οι δείκτες πήραν καθοδική κατέθυνση, διολισθαίνοντας με επιταχυνόμενο ρυθμό.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με +0,05% και τερμάτισε στο απόλυτο χαμηλό ημέρας, στις 1.391,26 μονάδες, υποχωρώντας κατά 2,51%.
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 2,71% κλείνοντας στις 3.364,54 μονάδες. Στο -2,55% ο FT40Μ των mid 5caps,
Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό +0,47% και γύρισε μέχρι -2,47%. Εκλεισε με απώλειες 2,28%.. Με θετικό πρόσημο Τρ. Ελλάδος +0,3% και Optima +0,1%. Στον αντίποδα Eurobank -3,6%, Alpha, -2,4%, Εθνική -1,6%,  Πειραιώς -1,3%, Attica Bank -0,4%.

 Στο κόκκινο όλα τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Τις μεγαλύτερε απώλειες υπέστησαν οι Motor Oil -5%, Βιοχάλκο και Ελλάκτωρ -4,2%, Μυτιληναίος και ΕλβάλΧαλκόρ -4%, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Autohellas και ΤΕΝΕΡΓΑ -3,2%, ΕΥΔΑΠ -2,8%, Τιτάν, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Cenergy -,26%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα