Αγορές

Ξανά στις αγορές η Ελλάδα με 10ετές ομόλογο – Πότε θα γίνει η έκδοση


Ποιες είναι οι εκτιμήσεις της JP Morgan για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης

Το ελληνικό δημόσιο κατεβάζει αισθητά τον πήχη των νέων εκδόσεων ομολόγων για το 2023, θέτοντας στα 7 δισ.ευρώ τον επιδιωκόμενο στόχο άντλησης κεφαλαίων. Τα άκρως «τσουχτερά» επιτόκια της αγοράς ομολόγων ωθούν το ελληνικό δημόσιο να αλλάξει ρότα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και να προσφύγει πιο δυναμικά σε άλλες χρηματοδοτικές «πηγές» για να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και το «μαξιλάρι» ρευστότητας.

Η… εγκράτεια άλλωστε έχει ξεκινήσει από το 2022, όπου με εξαίρεση την έκδοση 10ετούς και ενός 5ετούς κρατικού ομολόγου, η Ελλάδα περιόρισε τη δράση της κυρίως σε επανεκδόσεις ομολόγων, με στόχο να αντλήσει ρευστότητα σε επιλεγμένα σημεία της καμπύλης των αποδόσεων. Ομολογουμένως οι συνθήκες στην αγορά ομολόγων έχουν μεταβληθεί επί τα χείρω εδώ και μήνες, με τις αποδόσεις των κρατικών χρεογράφων, όχι μόνο των ελληνικών αλλά και των άλλων ευρωπαϊκών, να κινούνται συνεχώς προς τα πάνω. Tην Παρασκευή (23/12) η απόδοση του ελληνικού 10ετούς εξακοντίστηκε πάνω από το 4,5%, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις 14 Νοεμβρίου.

Παρά, όμως, τις δυσμενείς συνθήκες, ο ΟΔΔΗΧ γνωρίζει καλά ότι η χώρα πρέπει να διατηρήσει σταθερή παρουσία στις διεθνείς αγορές, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα εκπέμψει αρνητικό σήμα στην οικονομική κοινότητα, θέτοντας φραγμό στην προσπάθεια για κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023. Υπό αυτό το πρίσμα και βάσει των εκτιμήσεων της JP Morgan, η Ελλάδα θα βγει στις αγορές τον Ιανουάριο του 2023, με την έκδοση ενός νέου 10ετούς ομολόγου.

Η ανάλυση της JP Morgan αναφέρει ότι η Ελλάδα θα αντλήσει ένα ποσό κοντά στα 8 δισ.ευρώ. Το… διακύβευμα, βεβαίως, σχετίζεται με το κόστος δανεισμού και το ύψος που θα διαμορφωθούν τα επιτόκια των νέων εκδόσεων και λοιπών επανεκδόσεων που θα κάνει το ελληνικό δημόσιο. Στη στρατηγική του ΟΔΔΗΧ για το 2023, περιλαμβάνεται η έκδοση «πράσινου»  ομολόγου, το οποίο αναμένεται να εκδοθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και να έχει μέση προς μεγάλη διάρκεια. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η έκδοση θα πρέπει να έχει ύψος τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, καθώς το νέο ομόλογο προορίζεται να αποτελέσει έναν νέο τίτλο αναφοράς («benchmark»), για να ακολουθήσουν και άλλες πράσινες εκδόσεις στο μέλλον.

Στην ανάλυσή της η JP Morgan αναφέρει ότι η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών θα πραγματοποιήσουν νέες εκδόσεις ομολόγων στις αρχές του 2023. Δεκαετές τίτλο, όπως η χώρα μας, θα εκδώσουν οι Ισπανία, Φινλανδία, Βέλγιο και Αυστρία, ενώ είναι πιθανό να το πράξει και η Γερμανία. Εκτιμά, μάλιστα, ότι προσφορά ομολόγων στην Ευρωζώνη θα υπερβεί τα 100 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα