Οικονομία

Ξεκινάει η Αναπτυξιακή Τράπεζα - Θα στηρίξει επιχειρήσεις και επενδύσεις


Άρχισε σήμερα η συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου για την ίδρυσή της

Μετά από πολύχρονη "κυοφορία" επίκειται πλέον η "γέννηση" του νέου χρηματοδοτικού φορέα που θα αποτελέσει μοχλό για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, τη στήριξη των επιχειρήσεων και την προώθηση  επενδύσεων με στρατηγικό σχεδιασμό.

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα μπαίνει στα σκαριά σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο πρώτο στάδιο ανάκαμψης μετά την έξοδο  από την κρίση και χρειάζεται στήριξη και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς η παροχή δανείων από τις εμπορικές τράπεζες είναι περιορισμένη και η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας παραμένει ανεπαρκής. 
 
Στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής άρχισε σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για την ίδρυση της "Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας", το οποίο την επόμενη εβδομάδα να πάει για ψήφιση στην Ολομέλεια.. 

Η ίδρυση ενός σύγχρονου αναπτυξιακού χρηματοδοτικού φορέα με τις βέλτιστες διεθνείς προδιαγραφές συνιστά τομή για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ελληνική οικονομία συνολικά. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχει έως σήμερα  ένα θεσμό με τόσο κομβικό ρόλο για την αναπτυξιακή διαδικασία. Το έλλειμμα αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητό σε αναπτυξιακό επίπεδο, με αρνητικές συνέπειες ως προς τη βιωσιμότητα και τα ευρύτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας.

Για την ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας είχαν γίνει αρκετές προπαρασκευαστικές  ενέργειες την περίοδο 2015- 2017. Η ανάγκη δημιουργίας της αναγνωρίστηκε επίσημα από τους θεσμούς τον Ιούνιο του 2017 μετά από σχετική απόφαση του Eurogroup.

Τον Αύγουστο του 2017 αποφασίσθηκε ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα είναι δημόσια. Το ελληνικό Δημόσιο θα κατέχει αρχικά το σύνολο των μετοχών (100%) και μελλοντικά η συμμετοχή του δεν θα επιτρέπεται να μειωθεί κάτω του 50% συν μία μετοχή. Θα διατηρεί δηλαδή την πλειοψηφία, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα μειοψηφικής συμμετοχής ξένων χρηματοδοτικών φορέων.

Οι δράσεις της θα είναι συμπληρωματικές και όχι ανταγωνιστικές προς τις εμπορικές τράπεζες. Θα έχει νομική μορφή ανώνυμης εταιρείας συμμετοχών, στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν φορείς του δημόσιου τομέα με χρηματοδοτικές δυνατότητες. Θυγατρική της θα είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων.

Κεντρικός πυρήνας θα είναι το ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης), που θα  αναδιοργανωθεί και θα  μετεξελιχθεί σε χρηματοπιστωτικό φορέα.

Βασικές δραστηριότητες θα είναι η χορήγηση δανείων και η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων και την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης. Δεν θα δέχεται καταθέσεις από το κοινό και καταρχήν θα στοχεύσει σε έμμεσες χρηματοδοτήσεις, μέσω του δικτύου των εμπορικών τραπεζών/ενδιάμεσων φορέων.

Δεν θα ανταγωνίζεται τις εμπορικές τράπεζες, αλλά θα λειτουργεί συμπληρωματικά, με σκοπό την παροχή κεφαλαίων στην πραγματική οικονομία. Καλείται δηλαδή να καλύψει κενά και αδυναμίες του υφιστάμενου χρηματοδοτικού συστήματος και να συμβάλει στην προώθηση επενδύσεων.

Εκτός από τα κεντρικά γραφεία στην Αθήνα, θα έχει παραρτήματα στις πρωτεύουσες των άλλων 12 Περιφερειών. 
 
Οι δράσεις της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

Από τις βασικότερες δράσεις που θα αναπτύξει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα σε συνεργασία (ή μη) με εθνικούς, υπερεθνικούς και διεθνείς οργανισμού είναι: 
 

  • Παροχή δανείων και ομοειδών πιστώσεων προς Επιχειρήσεις 
  • Παροχή εγγυήσεων, αντεγγυήσεων και επιχορηγήσεων υπέρ επιχειρήσεων  
  • Σύσταση ή/και συμμετοχή σε σχήματα στήριξης νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων, θερμοκοιτίδων επιχειρηματικότητας, και φορέων στήριξης της επιχειρηματικότητας. 
  • Συμβουλευτική υποστήριξη σε ιδρύματα κι οργανισμούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, παροχή τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης σε επιχειρήσεις, 
  • Εκπόνηση μελετών του μακροοικονομικού και μικροοικονομικού περιβάλλοντος της χώρας προς εντοπισμό και αντιμετώπιση της αναποτελεσματικότητας και των αδυναμιών της αγοράς.
  • Χρηματοδότηση μακροπρόθεσμων έργων με σημαντικά κοινωνικά οφέλη όπως έργα που σχετίζονται με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή επάρκεια (με σημαντικές θετικές περιβαλλοντικές εξωτερικότητες για το σύνολο της κοινωνίας)

Συνοπτικά, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα συντονίζει όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα ενδιαφερόμενα μέρη (ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, ακαδημαϊκή κοινότητα, πολίτες), θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τις εμπορικές τράπεζες, θα μεταφέρει και θα εφαρμόζει τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και θα εξασφαλίζει πρόσθετη χρηματοδότηση για μεγάλα επενδυτικά σχέδια και επιχειρήσεις. 
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα