Αγορές

Ξεκίνησε ο «τρίτος γύρος» στο χρηματιστήριο


Τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια κέρδισαν αυτόν τον γύρο, αλλά ο πόλεμος με τους κερδοσκόπους του short selling  δεν έχει τελειώσει. Νέα «επεισόδια» αναμένονται τις επόμενες μέρες-εβδομάδες, με επιθέσεις σε τραπεζικά χαρτιά και άλλες δεικτοβαρείς μετοχές που έχουν σημειώσει μεγάλη άνοδο στη διάρκεια του τελευταίου διμήνου.

Οι θιασώτες της υποτιμητικής κερδοσκοπίας αναγκάστηκαν σήμερα – στη λήξη των συμβολαίων Μαρτίου - να κλείσουν ή να μετακυλήσουν  ανοιχτές θέσεις, επωμιζόμενοι μεγάλες ζημίες, τις οποίες θα επιδιώξουν να καλύψουν στη συνέχεια.
Θα συνεχιστούν λοιπόν τα κονταροχτυπήματα στο ταμπλό,  προκαλώντας αυξανόμενη μεταβλητότητα, εντονότερες διακυμάνσεις και εναλλαγές κατεύθυνσης.

Η μεσοχρόνια τάση της αγοράς παραμένει πάντως ανοδική και τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια που κινούνται με ορίζοντα συνεχίζουν τις τοποθετήσεις, ποντάροντας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του ΧΑ.

 Οι καταλύτες και οι στόχοι

Προς το παρόν φαίνεται ότι η αγορά βρίσκεται σε σταυροδρόμι, αναζητώντας επίπεδα ισορροπίας και νέες στηρίξεις, μετά  από μια μακρά ανοδική πορεία που έχει φέρει τους βασικούς δείκτες στα υψηλά 18μήνου.

Στο επίκεντρο της προσοχής και «οδηγός» της αγοράς οι τραπεζικές μετοχές, που έχουν κερδίσει κατά μέσο όρο 63% από τα χαμηλά Ιανουαρίου.
 Οι εξελίξεις στα μέτωπα της αξιολόγησης, του νέου νόμου Κατσέλη και των κόκκινων δανείων, καθώς και οι αναμενόμενες νέες αναβαθμίσεις θα είναι οι βασικοί καταλύτες διαμόρφωσης κλίματος τις επόμενες εβδομάδες.

Καθοριστική παράμετρος για την πορεία της αγοράς και η στάση των funds του short selling που «κάηκαν» από τη μεγάλη άνοδο των τελευταίων εβδομάδων  και θα επιδιώξουν προφανώς να πάρουν ρεβάνς.

Η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης δείχνει ότι  η ανοδική δυναμική τείνει να εξαντληθεί. Μπορεί όμως να αναζωογονηθεί με εισροές φρέσκου χρήματος και ανακύκλωση κεφαλαίων από αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.
 Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Γενικός Δείκτης μπορεί να κινηθεί με κεκτημένη ταχύτητα μέχρι τις 745 μονάδες.

Η συνεδρίαση- Μετοχές και δείκτες

Σήμερα ο ΓΔ τερμάτισε στις 722,12 με άνοδο 0,31%,  ενώ ενδοσυνεδριακά  - πριν κλείσουν τα Παράγωγα - πήγε μέχρι τις 727,27 (+1,02%)
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδισε 0,30%, κλείνοντας στις 1.879,43 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό +2,40% την πρώτη ώρα των συναλλαγών και τερμάτισε  +0,44%. Θετικό πρόσημο στο κλείσιμο διατήρησαν η Εθνική (+1,7%) και η Alpha (+0,6%).  Στο κόκκινο Attica -5,3%, Πειραιώς -1,5%, Eurobank -0,2%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Σαράντης +2,2%, Βιοχάλκο +2%,  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1,6%, Μυτιληναίος +1,5%,  ΕΛΠΕ +1,4%, ΟΠΑΠ +1,1%.
Στον αντίποδα Ελλάκτωρ -2,3%, ΔΕΗ -2% ΟΛΠ -0,6%, Coca-Cola -0,4%.

Στα mid caps Ολυμπιακή Τεχνική +2,6%, ΚΛΜ +1,2%. Πρωταγωνίστησε αρνητικά η MIG, χάνοντας  5,7% με μεγάλο όγκο συναλλαγών.Επισημαίνεται ότι τις προηγούμενες μέρες είχε σημειώσει διαδοχικά άλματα, κερδίζοντας περίπου 20% αθροιστικά.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα