Πολιτική

Ξένοι ψήφισαν Ελλάδα με 480 εκατ.!


Πώς… ενταφιάσθηκε το Grexit στη χθεσινή δημοπρασία εντόκων. Στο φουλ οι μηχανές για έκδοση ομολόγων, road show τριών ημερών του Γ. Χουλιαράκη στο Λονδίνο.

Ηχηρό μήνυμα αξίας σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου ευρώ έστειλαν οι ξένοι επενδυτές μέσα από τη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, την ώρα που η κυβέρνηση, παρότι επισήμως αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά της, έχει τις μηχανές… στο φουλ για έκδοση 5ετών ομολόγων πριν το τέλος του μήνα, πιθανότατα στις 26 Ιουλίου.

Η αμέσως προηγούμενη δημοπρασία εντόκων 6μηνης διάρκειας, όπου εμφανίσθηκαν για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια ξένοι επενδυτές, αλλά κυρίως η εντυπωσιακή εξέλιξη της χθεσινής δημοπρασίας εντόκων τρίμηνης διάρκειας, στην οποία τοποθετήθηκαν ξένα κεφάλαια ύψους 480 εκατ. ευρώ και κάλυψαν κατά 60% το ποσό της έκδοσης, σηματοδοτούν τον… ενταφιασμό των σεναρίων εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, όχι με θεωρίες και σενάρια, αλλά με… την ψήφο των εξ ορισμού πιο συντηρητικών επενδυτών της διεθνούς αγοράς, που πρωτίστως φροντίζουν να μη χαθεί ευρώ από το κεφάλαιό τους.

Όπως τονίζουν στο Σin τραπεζικά στελέχη που γνωρίζουν πολύ καλά τη λειτουργία αυτής της διακριτής αγοράς κρατικού χρέους, έχει πολύ μεγάλη αξία η τοποθέτηση διεθνών κεφαλαίων στα έντοκα, που λειτουργούσαν ως τώρα ως μια «κλειστή» αγορά, ύψους έως 15 δισ. ευρώ (βάσει του σχετικού περιορισμού που θέτει το μνημόνιο) με απόλυτα κυρίαρχες τις ελληνικές τράπεζες.

Τα έντοκα γραμμάτια έχουν μια ιδιαιτερότητα, σε σχέση με τα ομόλογα: ακόμη και όταν αποκλείσθηκε η χώρα, το 2010, από τη διεθνή αγορά ομολόγων, ο δανεισμός του Δημοσίου με έντοκα ουδέποτε διακόπηκε. Άλλωστε, είναι διεθνώς αποδεκτό ότι τα γραμμάτια, για τα οποία οι τόκοι πληρώνονται προκαταβολικά, είναι το τελευταίο χρηματοδοτικό εργαλείο ακόμη και πτωχευμένων χωρών και γι’ αυτό εξαιρούνται από κάθε διαδικασία αναδιάρθρωσης/κουρέματος χρέους (όπως εξαιρέθηκαν και από το ελληνικό PSI).

Κατά μία έννοια, λοιπόν, τα έντοκα είναι μια απολύτως ασφαλής επένδυση, αφού οι τόκοι προκαταβάλλονται και το κεφάλαιο «απαγορεύεται» να θιγεί. Στην Ελλάδα, μάλιστα, ακόμη και σήμερα οι αποδόσεις τους είναι εξωφρενικά υψηλές: για παράδειγμα, ακόμη και η χθεσινή μειωμένη απόδοση των εντόκων τρίμηνης διάρκειας (κοντά στο 2,3%) είναι αδιανόητα υψηλή για τα δεδομένα της ευρωζώνης, όταν ακόμη και στην Πορτογαλία το επιτόκιο τριμήνου είναι αρνητικό.

Σε αυτή την άκρως ελκυστική αγορά τίτλων σταθερού εισοδήματος, οι ξένοι επενδυτές αρνούνταν ως τώρα να τοποθετήσουν κεφάλαια. Ο λόγος είναι απλός: denomination risk, κατά τη διεθνή ορολογία, δηλαδή ο κίνδυνος να τοποθετήσεις σε έντοκα γραμμάτια ευρώ και, όταν έλθει η ώρα να πληρωθεί το κεφάλαιό σου, να πάρεις δραχμές!

Με άλλα λόγια, αυτό που έθετε ως τώρα σε επενδυτική «καραντίνα» τα ελληνικά γραμμάτια ήταν ο κίνδυνος «ατυχήματος» στην εφαρμογή του προγράμματος και εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. Ένας κίνδυνος θεωρητικά μικρός, αλλά που δεν μπορούσε να αγνοηθεί από τους διαχειριστές κεφαλαίων των αγορών σταθερού εισοδήματος, οι οποίοι οφείλουν να λειτουργούν με άκρως συντηρητικό τρόπο.

Η χθεσινή δημοπρασία, όπου ξένοι επενδυτές κάλυψαν πάνω από το μισό ποσό της έκδοσης, φέρνοντας στη χώρα 480 εκατ. ευρώ, δείχνει ότι η Ελλάδα πέρασε ένα πολύ τεστ πολύ κρίσιμο για τα επόμενα βήματα επανόδου στη διεθνή αγορά: οι πιο συντηρητικοί επενδυτές… ενταφίασαν το Grexit, αφού αισθάνθηκαν αρκετά ασφαλείς για να ρισκάρουν στα ελληνικά έντοκα 480 εκατ. ευρώ.

Ο Χουλιαράκης στο Λονδίνο

Με αυτά τα δεδομένα και παρά τους δισταγμούς Στουρνάρα που εκφράσθηκαν δημόσια με αρκετά ενοχλητικό για την κυβέρνηση τρόπο (κάποιοι μίλησαν για καταστρατήγηση του θεσμικού του ρόλου), τα αρμόδια για τη διαχείριση του χρέους κυβερνητικά και υπηρεσιακά στελέχη κινούνται δραστήρια για την προετοιμασία έκδοσης 5ετών ομολόγων πριν το τέλος του μήνα, αν και για λόγους τακτικής αποφεύγονται πρόωρες ανακοινώσεις ή «διαρροές».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, άρχισε από την Τρίτη τριήμερο road show στο Λονδίνο, όπου είχε συναντήσεις με πολλούς εκπροσώπους επενδυτικών χαρτοφυλακίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον από την πλευρά τους ήταν έντονο, καθώς το προφίλ ρίσκου της Ελλάδας έχει αλλάξει ριζικά από τις 15 Ιουνίου, ενώ όσο χαμηλά και αν πέσει η απόδοση των 5ετών ομολόγων που θα εκδοθούν δεν θα παύει να είναι αστρονομικά υψηλή για χώρα της ευρωζώνης, σε μια περίοδο, όπου οι διαχειριστές κεφαλαίων πασχίζουν να ανακαλύψουν με επενδύσεις με ανεκτή απόδοση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις