Χρηστικά

Ελεγχοι καταθέσεων σε οφειλέτες του ΕΦΚΑ πριν συνταξιοδοτηθούν


Θα "ξεσκονίζονται" και οι λογαριασμοί όπου εμφανίζονται ως συνδικαιούχοι

Σε ξεσκόνισμα των τραπεζικών λογαριασμών των ασφαλισμένων που χρωστούν στον ΕΦΚΑ και θέλουν να λάβουν σύνταξη θα προβαίνει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών.

Αυτό θα προβλέπει η απόφαση που θα εκδοθεί στο προσεχές διάστημα η οποία θα καθορίζει τη διαδικασία άρσης του απορρήτου των τραπεζικών λογαριασμών, αλλά καθυστερεί για τεχνικούς λόγους.

Για τους υποψήφιους συνταξιούχους, που οι οποίοι έχουν εκπληρώσει τα κριτήρια λήψης της σύνταξης αλλά συγχρόνως έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ μπορούν να λάβουν σύνταξη εφόσον τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες είτε με εξόφληση είτε με την ένταξη σε ρύθμιση.

Η ρύθμιση ορίζει για ελεύθερους επαγγελματίες με χρέος προς τον ΕΦΚΑ, το όριο των 20.000 ευρώ το οποίο αυξήθηκε υπό όρους σε 30.000 ευρώ, ενώ για τους αγρότες το όριο αυξήθηκε από 6.000 σε 10.000 ευρώ.

Ωστόσο, το υπερβάλλον ποσό μεταξύ 20.000 και 30.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες (10.000 ευρώ) και από 6.000 σε 10.000 ευρώ (4.000 ευρώ για αγρότες), μπορεί να εξοφληθεί με παρακράτηση του 60% της σύνταξης του δικαιούχου.

Εν συνεχεία το υπόλοιπο ποσό οφειλής θα αποπληρώνεται σε 60 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Όμως, η ρύθμιση θα ενεργοποιείται μόνο εάν ο ενδιαφερόμενος οφειλέτης, έχει τραπεζικές καταθέσεις μικρότερες των 12.000 ευρώ, και ταυτόχρονα  έχει καταβάλλει περισσότερα από 20 έτη ασφαλιστικές εισφορές και έχει θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Τι συμβαίνει με τις καταθέσεις

Η διάταξη προβλέπει ότι ο υποψήφιος συνταξιούχος, δεν θα πρέπει να έχει τραπεζικές καταθέσεις άνω των 12.000 ευρώ.

Αυτό διαπιστώνεται με άρση του τραπεζικού απορρήτου έναντι του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ, αλλά ακόμη δεν είναι εφικτή η σύνδεση των συστημάτων του ΚΕΑΟ με τα συστήματα των τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος ώστε να έχει άμεση πρόσβαση, για να ελέγξει τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών.

Εξηγείται έτσι, και η καθυστέρηση υλοποίησης του μέτρου το οποίο νομοθετήθηκε από τον Δεκέμβριο του 2023 (ν.5078/23) και έκτοτε παραμένει ανενεργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες η υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί, θα προβλέπει, ότι για να επωφεληθεί της ρύθμισης ο ασφαλισμένος, θα πρέπει ο μέσος όρος των τραπεζικών του καταθέσεων να μην υπερβαίνει το ποσό των 12.000 ευρώ, κατά το τελευταίο 12μηνο.

Το 12μηνο αρχίζει να μετράει από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και τα ποσά που υπάρχουν στον τραπεζικό του λογαριασμό θα εντοπιστούν με την άρση του τραπεζικού απορρήτου.

Επίσης η απόφαση θα ορίζει ότι μόνο ένας δικαιούχος από κάποιον τραπεζικό λογαριασμό θα μπορεί να λάβει τη σύνταξη που θα χορηγείται.

Ακόμη, εάν πρόκειται για κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς, με ένα ή περισσότερα άτομα, το υπόλοιπο δεν θα διαμοιράζεται σε κάθε δικαιούχο, αλλά θα θεωρείται ενιαίο.

Παράδειγμα εάν ο υποψήφιος συνταξιούχος έχει κοινό λογαριασμό με τη σύζυγό του ή με ένα παιδί του και το μέσο υπόλοιπο των κινήσεων του λογαριασμού κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο είναι 15.000 ευρώ, δεν θα δικαιούται να ενταχθεί στη ρύθμιση, καθώς θα θεωρείται ότι οι καταθέσεις του είναι 15.000 ευρώ και όχι 7.500 ευρώ, με βάση το μερίδιο που του αναλογεί ως συνδικαιούχος.

Το ίδιο ισχύει αν συνδικαιούχοι του λογαριασμού είναι περισσότερα πρόσωπα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα