Ελλάδα

Κτηματολόγιο: Εύκολα, γρήγορα και φθηνότερα


 Στην τελική ευθεία  μπαίνει το τέταρτο και τελευταίο πρόγραμμα του Κτηματολογίου, που θα δώσει τη δυνατότητα  σε ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη τη χώρα να ολοκληρώσουν  ευκολότερα, γρηγορότερα και φθηνότερα όλες τις διατυπώσεις.

 Οι διαδικασίες απλουστεύονται, οι διορθώσεις και η υποβολή ενστάσεων δεν κοστίζουν τίποτα, ενώ οι ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα σε άλλες περιοχές από τον τόπο κατοικίας τους, μπορούν να διεκπεραιώσουν τις διατυπώσεις στον τόπο διαμονής τους.

 Στα Ολυμπιακά Ακίνητα στο Γαλάτσι λειτουργεί από την Τετάρτη το Κέντρο υποβολής δηλώσεων, που δέχεται αιτήσεις για ακίνητα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Προηγήθηκαν άλλα δύο κέντρα στη Θεσσαλονίκη, που καλύπτουν ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.

Το τέταρτο πρόγραμμα καλύπτει το 63% της χώρας, όπου υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 16,5 εκατ. δικαιώματα επί ακινήτων. Ξεκίνησε με χαμηλή συμμετοχή, η οποία όμως αυξάνεται ταχύτατα.

Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν διαθέτει Κτηματολόγιο - ένα βασικό «εργαλείο» ανάπτυξης και μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις, καθώς αποκαλύπτει την καταπατημένη δημόσια περιουσία και δημιουργεί ασφάλεια στα ιδιωτικά ακίνητα.

Θεσμοθετήθηκε από τον Οθωνα, αλλά ξεκίνησε μόλις το 1996, με υπουργό ΠΕΧΩΔΕ τον Κώστα Λαλιώτη, ο οποίος προχώρησε με πολλές «τρικλοποδιές» αλλά και λάθη. Σ’ αυτά στηρίχτηκε ο σημερινός αντιπρόεδρος της ΝΔ και τότε ευρωβουλευτής Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος «πέτυχε» την... απένταξη(!) του έργου από κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.

Αποτέλεσμα, ώς το 2015 το έργο είχε καλύψει μόλις το 37% της χώρας, κυρίως τα μεγάλα αστικά κέντρα όπου κατά κανόνα υπάρχουν λιγότερα προβλήματα ιδιοκτησιακών αμφισβητήσεων. Το έργο είχε ουσιαστικά παγώσει από το 2008, ώσπου εντάχθηκε στα προαπαιτούμενα του πρώτου μνημονίου και των επόμενων.

Στο τέλος του 2018, ύστερα από πολλές νομοθετικές διορθώσεις αλλά και δικαστικές προστριβές μεταξύ αναδόχων, ξεκίνησε η τελευταία φάση υλοποίησής του.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα