Οικονομία

Λαγκάρντ: Το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν θα επιβληθεί με τους ίδιους κανόνες στο μέλλον


Το Σύμφωνο Σταθερότητας στην Ευρώπη «είναι βέβαιο» ότι δεν θα επιβληθεί «με τους ίδιους κανόνες» στο μέλλον, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δεν προβλέπει, ωστόσο, αναθεώρηση των ανωτάτων ορίων του ελλείμματος και του χρέους μέχρι το επόμενο έτος.

Μετά την ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών συνομιλιών που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο με στόχο την αναζήτηση συναίνεσης μεταξύ των χωρών μελών για την τροποποίηση των κριτηρίων που πλαισιώνουν τα δημόσια οικονομικά, «είναι βέβαιο ότι δεν θα εφαρμοσθούν οι ίδιοι κανόνες», σχολίασε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε δηλώσεις της στο δίκτυο France Inter της δημόσιας γαλλικής τηλεόρασης.

Τα κριτήρια αυτά σταθερότητας, που επιβάλλουν δημόσιο έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ, δημόσιο χρέος κάτω του 60% του ΑΕΠ, καθώς και την τροχιά επιστροφής στην ισορροπία για τις χώρες που έχουν ξεπεράσει τα όρια αυτά, θρυμματίστηκαν εξαιτίας των δαπανών για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Για την Κριστίν Λαγκάρντ, τα πλαφόν του 3% και 60% «είναι εγγεγραμμένα στα κείμενα (των συνθηκών) και για να εξαφανισθούν, τα κείμενα πρέπει να αναθεωρηθούν» ομοφώνως από τα κράτη μέλη.

«Το 2023 δεν θα υπάρξει επιστροφή» στους κανόνες αυτούς, προέβλεψε η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θεωρεί ότι η Ευρώπη έχει την δυνατότητα να ενεργήσει ως προς «τους τρόπους ερμηνείας» των κανόνων.

«Δεν πιστεύω ότι μπορούμε με ρεαλιστικό τρόπο να περιμένουμε θεμελιώδεις αλλαγές στα κριτήρια του ελλείμματος και του χρέους , για τα οποία θα χρειαζόταν τροποποίηση των συνθηκών», δήλωσε ήδη την περασμένη εβδομάδα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο φιλελεύθερος Κρίστιαν Λίντνερ.

Οι τοποθετήσεις αυτές προδιαθέτουν για δύσκολες συνομιλίες για την μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας, δεδομένης και της δήλωσης του γάλλου υπουργού Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος θεωρεί «ξεπερασμένο» το όριο του 60%.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε τον Δεκέμβριο από την πλευρά του ότι θέλει «να ξανασκεφτεί το δημοσιονομικό πλαίσιο» , θεωρώντας ότι «το ζήτημα που τίθεται πλέον δεν είναι να είναι κανείς υπέρ ή κατά του 3%». «Είναι ξεπερασμένο», έχει δηλώσει.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα