Πολιτική

Λιακούλη: Πολιτικό θράσος της Κυβέρνησης, η δήλωση ότι η Θεσσαλία συμφωνεί στην διαχείριση του νερού από ιδιώτες


«Ακούγοντας την Κυβέρνηση να δηλώνει ότι τη δημιουργία του Οργανισμού Διαχείρισης των Υδάτων της Θεσσαλίας που λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρία και με όρους ιδιωτικής οικονομίας, στηρίζουν οι πολίτες,πραγματικά αναρωτιέμαι αν όπλο τελικά της πολιτικής είναι το θράσος», τόνισε καλεσμένη στην εκπομπή «Τριτολογίες» του τηλεοπτικού σταθμού ΕΡΤnews με την δημοσιογράφο Σύνθια Σάπικα η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, σχολιάζοντας τη δημιουργία του ΟΔΥΘ ΑΕ, της ανώνυμης εταιρίας που θα διαχειρίζεται θα ύδατα και τα αντιπλημμυρικά έργα της Θεσσαλίας.

Απευθυνόμενη στον ΓΓ Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Βαρελίδη, που προηγούμενα δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αντιδράσεις για τη δημιουργία ανώνυμης εταιρίας για τη διαχείριση του νερού,η Βουλευτής Λάρισας τόνισε ότι «είναι θράσος να μιλάτε στη Θεσσαλία, την ακόμη πνιγμένη, τη βουλιαγμένη, εσείς ως Γενικός Γραμματέας 8 μήνες μετά τις πλημμύρες χωρίς να έχει μεσολαβήσει καμία αποκατάσταση και μάλιστα χωρίς να έχετε καν επισκεφθεί την περιοχή. Εγώ λοιπόν που είμαι κάθε μέρα εδώ, θα σας πω ότι από τις καταστροφικές πλημμύρες έως και σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Χάθηκαν 17 άνθρωποι, καταστράφηκαν σοδειές, χάθηκε το 7% της παραγωγής σε όλη την επικράτεια. Οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι και την ώρα που περιμένουμε ένα ολιστικό ολοκληρωμένο σχέδιο με εθνικά χαρακτηριστικά το οποίο να ενταχθεί ενιαία σε εθνικό και ευρωπαϊκό προγραμματισμό, διαπιστώνουμε ότι η προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι να φέρει μία ανώνυμη εταιρεία ιδιωτικού χαρακτήρα για να διαχειριστεί το δημόσιο κοινωνικό αγαθό του νερού στη Θεσσαλία καθώς και όλα τα συνοδά αντιπλημμυρικά έργα και όλες τις συνοδές καλλιέργειες. Μια εταιρία που προβλέπεται να έχει τη δυνατότητα να αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο και να πετάξει ακόμα και το Δημόσιο από την εποπτεία της. Πρωτοφανές πραγματικά!»

Η Ευαγγελία Λιακούλη αναφέρθηκε στη συνέχεια στις λεπτομέρειες της ίδρυσης του ΟΔΥΘ ΑΕ και επεσήμανε χαρακτηριστικά «Η Κυβέρνηση έφερε ένα νομοσχέδιο, που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στο σύνολο της κοινωνίας. Είδαμε απλούς αγρότες συνδικαλιστές της Νέας Δημοκρατίας να στέκονται απέναντι στο νομοσχέδιο, άρα δεν πρόκειται για θέμα αντιπολίτευσης. Δεύτερον, η Κυβέρνηση ανέθεσε σε μία ολλανδική εταιρεία να εκπονήσει μελέτη για τη Θεσσαλία, η οποία μελέτη πληρώθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα έναντι 970.000 ευρώ συν ΦΠΑ. Μια εταιρεία που δεν έχει μελετήσει τίποτα στην Ευρώπη, αλλά έχει ασχοληθεί μόνο με την Αφρική, την Ασία και με τη Νότια Αμερική και έρχεται σήμερα να μας πει ότι πρέπει να αλλάξουμε μοντέλο παραγωγής, μοντέλο καλλιέργειας. Ο CEO μάλιστα της εταιρείας μιλούσε για… ορυζώνες στη Θεσσαλία!»

Στη συνέχεια, η Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «η Κυβέρνηση προχώρησε στη δημιουργία του ΟΔΥΘ ΑΕ χωρίς καμία διαβούλευση με τους θεσμικούς εταίρους, το ΓΕΩΤΕΕ, το ΤΕΕ, τα Επιμελητήρια, την Περιφέρεια, την Αυτοδιοίκηση. Πρόβλεψε 13 μέλη Διοικητικού Συμβουλίου, παχυλά αμειβόμενα, απόλυτα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση, καθότι τα 8 διορίζονται και με τετραετή θητεία. Ταυτόχρονα, δεν επεφύλαξε ούτε καν γνωμοδοτικό ρόλο στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στην Τοπική αυτοδιοίκηση και τους θεσμικούς εταίρους.Δεν δίστασε να αποκλείσει από το ΔΣ τον Περιφερειάρχη, με το θεσμικό του ρόλο, κι όλα αυτά στην πραγματικότητα επειδή η Νέα Δημοκρατία έχασε τις περιφερειακές εκλογές στη Θεσσαλία!»

«Η Θεσσαλία έγινε πείραμα και οι Θεσσαλοί πειραματόζωα» σημείωσε κλείνοντας την τοποθέτησή της η Ευαγγελία Λιακούλη και συμπλήρωσε ότι «Αυτό το σχήμα που η Κυβέρνηση έφερε με τον ΟΔΥΘ ΑΕ και την ολλανδική εταιρία στη Θεσσαλία δεν έχει ξαναγίνει πουθενά στον κόσμο. Η Περιφέρεια, οι Δήμοι, οι θεσμικοί εταίροι, ολόκληρη η κοινωνία στέκεται απέναντι. Ας μην ξεγελιέται η Κυβέρνηση ότι μπορεί να απολαμβάνει απλά την εξουσία, χωρίς καμία απάντηση. Είμαστε αποφασισμένη να ξεσκεπάζουμε όλα τα σχέδιά της».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες ΠΑΣΟΚ