Πολιτική

Λίφτινγκ στο Μαξίμου - Αργότερα οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα


Άμεση προτεραιότητα η αναδιοργάνωση του Μαξίμου -Αναβαθμίζεται ο Βορίδης - Σε πρώτο πλάνο η επαναπροσέγγιση με την κοινωνία και τους πολίτες

Η κυβέρνηση μετρά τις πληγές που της άφησαν οι αποκαλύψεις για τη “μονταζιέρα στα Τέμπη” και το σκληρό μπρα ντε φερ που ακολούθησε στη Βουλή-κατά την πρόταση δυσπιστίας- με την αντιπολίτευση.  

Δεν είναι μόνο οι απώλειες των Μπρατάκου και Παπασταύρου οι οποίοι χρεώθηκαν τους κακούς επικοινωνιακούς-πολιτικούς χειρισμούς και δη τη συνάντηση με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, που έφθειραν το κυβερνητικό αφήγημα για επιχειρηματικά συμφέρονται που βλάπτουν το Μαξίμου και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Είναι παράλληλα η αίσθηση που έχει διαμορφωθεί, πρωτίστως στο κυβερνητικό περιβάλλον, ότι η κυβέρνηση μοιάζει ευάλωτη, έχοντας να αντιμετωπίσει ένα δίπολο έντονης αμφισβήτησης που προέρχεται: πρώτον από τους πολίτες και την αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς στην υπόθεση των Τεμπών (Εξεταστική για Τέμπη - κάλυψη σε Κώστα Καραμανλή). 

Δεύτερον από την κριτική που της ασκεί ο συστημικός μιντιακός όμιλος του Βαγγέλη Μαρινάκη, με τον οποία παραδοσιακά η ΝΔ και η κυβέρνηση είχαν αγαστές σχέσεις.   

Υπό το πρίσμα αυτής της δύσκολης και πιεστικής συνθήκης ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι χρειάζονται άμεσες και δραστικές κινήσεις, προκειμένου να επανεκκινήσει η κυβέρνηση και να αποσταλεί ένα ισχυρό μήνυμα κινητοποίησης-δραστηριοποίησης τόσο εντός του κόμματος όσο και γενικότερα στο πολιτικό σύστημα, ενόψει των ευρωκλογών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρίνει ως άμεση προτεραιότητα -στην παρούσα φάση- το λίφτινγκ στο Μαξίμου και όχι τις διαρθρωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.  Αυτές, παρά τις σχετικές εισηγήσεις που δέχεται για ανασχηματισμό, θα πάνε για αργότερα.

Ισχυροποιείται ο Βορίδης 

Σ’ ό,τι αφορά στη λειτουργία του Μαξίμου που δέχθηκε κύριο πλήγμα με τις παραιτήσεις-αποπομπές των Μπρατάκου και Παπασταύρου, οι πληροφορίες φέρνουν τον Μάκη Βορίδη αναβαθμισμένο και με περισσότερες αρμοδιότητες σε σχέση με τώρα. Ο νυν υπουργός Επικρατείας μετατρέπεται σε ισχυρό άνδρα του Μαξίμου, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη του νομοθετικού έργου, δηλαδή το χαρτοφυλάκιο του κ.Παπασταύρου.  Η ισχυροποίηση Βορίδη ο οποίος αποτελεί εκφραστή της πιο σκληρής Δεξιάς εντός της Νέας Δημοκρατίας, αναμφίβολα έχει και την πολιτική του σημασία.  

Αναφορικά, τώρα με τη θέση του κ.Μπρατάκου, υπάρχουν ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι και εξετάζονται, ωστόσο, προς ώρας δεν προκύπτουν οριστικές αποφάσεις. Το πρόσωπο, πάντως θα διαδεχθεί τον κ. Μπρατάκο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να είναι γενικός γραμματέας και όχι υφυπουργός. 

Επανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών

Η δεύτερη μεγάλη προτεραιότητα την οποία θέτει ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του, είναι η αποκατάσταση του δίαυλου επικοινωνίας με την κοινωνία και της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη στο Μοσχάτο και ο ανοιχτός διάλογος με τους πολίτες, όπως και οι επόμενες αντίστοιχες πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο πρωθυπουργός. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα