Οικονομία

Λιγότεροι τουρίστες, μεγαλύτερα έσοδα


Ιδιαίτερα ικανοποιητικά είναι τα στοιχεία για τις φετινές επιδόσεις της χώρας μας στον τουριστικό τομέα: Αν και ο αριθμός των επισκεπτών από το εξωτερικό σημείωση οριακή κάμψη στο πρώτο πεντάμηνο, τα συνολικά έσοδα είναι αυξημένα: Οι τουρίστες ξοδεύουν φέτος περισσότερα - υπάρχει ποιοτική βελτίωση στη σύνθεση του τουριστικού ρεύματος που φθάνει στην Ελλάδα.

Η αύξηση των εισπράξεων είναι μάλιστα πολύ μεγάλη (+14,4% στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαίου).

Στα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφεται αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 364 εκατ. ευρώ (+14,4%) , στο πεντάμηνο. Οπως επισημαίνει η ΤτΕ, η μέση δαπάνη ανά ταξιώτη αυξήθηκε φέτος κατά 15,4%.

Ετσι, ενώ ο αριθμοός των ξένων επισκεπτών είναι μειωμένος κατά 0,9% σε σχέση με πέρυσι, τα συνολικά έσοδα στο πεντάμηνο ανήλθαν σε 2,89 δισ. ευρώ.

Η εικόνα των εισπράξεων από τις βασικές αγορές του εξωτερικού είναι μικτή. Ενδεικτικά, στο πεντάμηνο οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 10,3% και διαμορφώθηκαν στα 493 εκατ. ευρώ, ενώ από τη Γαλλία αυξήθηκαν 15,6%, φτάνοντας τα 178 εκατ. ευρώ.

Οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 15,9% (362 εκατ. ευρώ), άνοδο κατά 50,7% παρουσίασαν οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ (255 εκατ. ευρώ), ενώ αυτές από τη Ρωσία σημείωσαν μείωση κατά 6,2% και διαμορφώθηκαν στα 37 εκατ. ευρώ.

Η καλή πορεία των εσόδων ικανοποιεί φορείς και επιχειρηματίες του κλάδου. Ομως η μείωση των αφίξεων προκαλεί προβληματισμό. Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την μικρή πτώση στην ανάκαμψη των γειτονικών προορισμών της Μεσογείου και ειδικά της Τουρκίας, η οποία λόγω αποδυνάμωσης της λίρας έχει γίνει ανταγωνιστικότερη και απέσπασε σημαντικά μερίδια από τους ελληνικούς προορισμούς.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης