Πολιτική

Live: Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών - Σε εξέλιξη η συνάντηση για το προσφυγικό


Ζητείται συνεννόηση - Σκληρή γραμμή από Μητσοτάκη

Σε εξέλιξη βρίσκεται το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για το κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Οι πολιτικοί αρχηγοί προσήλθαν στο Προεδρικό Μέγαρο πριν από λίγα λεπτά και ήταν ευδιάθετοι. Το Μαξίμου εκτιμά ότι υπάρχει κλίμα συνεννόησης μεταξύ Αθηνών - Βρυξελλών και Άγκυρας, ενώ τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τουρκία συμφώνησε να δέχεται μόνο οικονομικούς μετανάστες και όχι πρόσφυγες. Περίπου στις 14:30 έγινε το πρώτο διάλειμμα στη σύσκεψη.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται στο Συμβούλιο με σκληρή γραμμή,  με στενούς του συνεργάτες να αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει όρους για να αποδεχτεί ένα κοινό ανακοινωθέν από το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά αναμένεται να απευθύνει κάλεσμα για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ενώ ο επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης αναμένεται να επιμείνει στην Οικουμενική κυβέρνηση. 

Πρώτος έφτασε ο κ. Λεβέντης και ακολούθησε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης και ο κ. Μητσοτάκης. Λίγα λεπτά αργότερα έφτασαν ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Μαζί έφτασαν η κ. Γεννηματά και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. 

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε την Τρίτη η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, η κυβέρνηση επιδιώκει έναν γόνιμο και ειλικρινή διάλογο με τους πολιτικούς αρχηγούς. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει κάθε διπλωματικό μέσο για τον αναλογικό υποχρεωτικό διαμερισμό των προσφυγικών ροών για την ταχεία υλοποίηση της επανεγκατάστασης προσφύγων και για να αποκλειστούν μονομερείς ενέργειες.

 

Οι θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

 
Νέα Δημοκρατία

Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, η Νέα Δημοκρατία προσέρχεται με τέσσερις βασικές θέσεις:
-τον διαχωρισμό των προσφύγων από τους παράτυπους μετανάστες.
-την δημιουργία κέντρων κράτησης κλειστού τύπου για τους παράτυπους μετανάστες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της επιστροφής τους
-την παρεμπόδιση της ανεξέλεγκτης μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών μέσα στην χώρα
-την ενεργότερη συμμετοχή του Στρατού για να διασφαλιστεί η σίτιση, η υγιεινή και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προσφύγων – μεταναστών.
«Εύχομαι η επιδίωξη εθνικής συνεννόησης από την κυβέρνηση να μην είναι προσχηματική», έχει υπογραμμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
 
Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ)
 
«Στη σύσκεψη της Παρασκευής δεν πάμε να επικυρώσουμε ειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης, πάμε για να διαμορφώσουμε εθνική γραμμή. Εθνική γραμμή για να αποφύγουμε εθνική τραγωδία», είχε δηλώσει προ ημερών η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
 
Σύμφωνα με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη:
 
-η κατάσταση έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου ενώ το κράτος απουσιάζει και δείχνει χαρακτηριστική αδυναμία, να διαχειριστεί την κρίση έστω και στοιχειωδώς.
-Το προσφυγικό αποτελεί σήμερα ένα τεράστιο Ευρωπαϊκό πρόβλημα, οι ευθύνες των ηγεσιών των ευρωπαϊκών κρατών είναι μεγάλες και δεδομένες.
-Με το να καταγγέλλει απλώς η κυβέρνηση τους άλλους Ευρωπαίους και να σχολιάζει την κατάσταση με μελανά χρώματα, κάνει μόνο «μια τρύπα στο νερό».
-Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έκανε την χώρα μέρος του ευρωπαϊκού προβλήματος, έλειψε κι εδώ συνεκτική πολιτική αρχών και δημιουργικού ρεαλισμού. Αποτέλεσμα: η εθνική απομόνωση. Είναι επείγουσα ανάγκη να σχεδιαστεί μία εθνική πολιτική, πριν υπάρξουν εξελίξεις που θα δεσμεύουν την δυνατότητα χειρισμών.
 
Ποτάμι
 
Τον ορισμό υπερυπουργού, ο οποίος θα συντονίσει τη χώρα στο μεγάλο ζήτημα του προσφυγικού και θα δίνει απευθείας αναφορά στον πρωθυπουργό, προβαίνοντας σε συγκεκριμένες κινήσεις, αναμένεται να προτείνει ο Σταύρος Θεοδωράκης, από πλευράς Ποταμιού, γεγονός που και ο ίδιος επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.
 
ΚΚΕ
 
Σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ, αν και αρχικώς το κόμμα είχε εκφράσει ενστάσεις για τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, εν τέλει αποφασίστηκε η παρουσία του Δημήτρη Κουτσούμπα στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Περισσός, ωστόσο, χαρακτηρίζει τη σύσκεψη ως «άλλο ένα ευχολόγιο, καθώς τα περισσότερα από τα πολιτικά κόμματα θεωρούν δεδομένες τις αποφάσεις της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ που δημιουργούν το πρόβλημα».
 

Στοιχεία για το προσφυγικό παρέδωσε ο Τσίπρας στους πολιτικούς αρχηγούς

Φακέλους με στοιχεία για την κατάσταση σχετικά με το προσφυγικό και το έργο των εμπλεκομένων φορέων στην διαχείρισή τους παρέδωσε ο πρωθυπουργός στους πολιτικούς αρχηγούς κατά την έναρξη της σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα στοιχεία αφορούν τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται, την πρόοδο στην δημιουργία δομών υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, την παρεχόμενη σίτιση, την ιατρική μέριμνα, την φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα για την δημιουργία νέων υποδομών. 

Επίσης περιλαμβάνονται πίνακες για την πορεία των καταγραφών και των ταυτοποιήσεων. Τα στοιχεία είναι εξειδικευμένα ανά περιοχή και τομέα δραστηριοποίησης, ενώ για τα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπάρχουν και αναλυτικοί πίνακες εργασιών.  

10 προτάσεις από την Φώφη Γεννηματά

 
Δέκα προτάσεις για την άμεση αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης κατέθεσε η Φώφη Γεννηματά στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών που βρίσκεται σε εξέλιξη. 
 
Οι προτάσεις προβλέπουν:
 
1. Το προσφυγικό είναι παγκόσμιο πρόβλημα, όχι μόνο ευρωπαϊκό έτσι η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην Ελλάδα. Η κοινοτική αλληλεγγύη πρέπει να εκφραστεί άμεσα.
 
Όμως για μια βιώσιμη και μόνιμη λύση του προσφυγικού απαιτείται, με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μια Διεθνής Διάσκεψη για την ανάληψη πρωτοβουλιών επίλυσης της κρίσης και αντιμετώπισης των προβλημάτων.
 
Η κατανομή των προσφύγων πρέπει να μην αφορά μόνο τις χώρες-μέλη της Ε.Ε., αλλά και άλλες «Ασφαλείς» χώρες, με την ανάλογη διεθνή οικονομική βοήθεια ώστε να προστατεύονται αποτελεσματικά οι πρόσφυγες.
 
2. Δέσμευση της Τουρκίας για την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης-Ευρωπαϊκός Έλεγχος.
 
Η Τουρκία οφείλει να λάβει αυστηρά μέτρα για την αποτροπή εισόδου στην επικράτειά της παράτυπων μεταναστών που αναζητούν πρόσβαση στην Ε.Ε. κυρίως μέσω Ελλάδας.
 
Παράλληλα πρέπει να περιφρουρήσει τις ακτές της και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα κυκλώματα παράνομης διακίνησης προσφύγων-μεταναστών.
 
3. Δημιουργία ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής και συνεργασία του ΝΑΤΟ με σαφές πλαίσιο και επιχειρησιακούς κανόνες που σέβονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.
 
Την σύσταση για Ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή/ακτοφυλακή έχει εγκρίνει το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Επιτροπή, θα πρέπει να την υποστηρίξει με προϋποθέσεις ως προς την λειτουργία της.
 
4. Αναθεώρηση Κανονισμού Δουβλίνου II
 
Στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης απέναντι στους πρόσφυγες, με θεσμική μορφή και όχι προσωρινό χαρακτήρα.
 
Προετοιμασία εν όψει σχετικής πρότασης της Επιτροπής.
 
5. Σχεδιασμός για την προσωρινή παραμονή προσφύγων στην Ελλάδα. Θέσπιση Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου της Κυβέρνησης, για την διαχείριση της κρίσης.
 
Τακτική ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για τις εξελίξεις.·Η Ελλάδα αποδέχεται το μερίδιο της στην υποδοχή και εγκατάσταση προσφύγων. Σύμφωνα με την ποσόστωση που έχει αποφασίσει η Επιτροπή, της αναλογεί το 1,90% του συνολικού αριθμού των προσφύγων.
 
6. Εφαρμογή της νομοθεσίας για τα προαναχωρησιακά κέντρα παράτυπων μεταναστών και την επαναπροώθηση στις πατρίδες τους.
 
Επιμερισμός της ευθύνης με επιχειρησιακή και οικονομική συμβολή της Frontex.
 
Διεκδίκηση Επάρκειας Χρηματοδότησης/Ενίσχυσης.
 
7. Η δράση της Ε.Ε. για την ομαλή διαχείριση των προσφυγικών ροών.
 
Οι πρόσφυγες δεν πρέπει να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα ούτε σε άλλο κράτος μέλος. Η ΕΕ οφείλει να παρέχει τις προϋποθέσεις για την προστασία αλλά και την ένταξη τους στις ευρωπαϊκές κοινωνίες σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
 
Ο εγκλωβισμός προσφύγων σε μια χώρα παραβιάζει τα δικαιώματα τους.
 
Μέχρι την ολοκλήρωση του μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης η ΕΕ οφείλει να επιμερίσει τους πρόσφυγες συνυπολογίζοντας τη διαθεσιμότητα κρατών - μελών να υπερβούν το ποσοστό που τους αναλογεί και μοιράζοντας το υπόλοιπο υποχρεωτικά στα λοιπά κράτη μέλη.
 
Σε χώρες-μέλη που αρνούνται να εφαρμόσουν τις αποφάσεις, να ενεργοποιηθούν οι ρυθμίσεις για επιβολή κυρώσεων.
 
8. Πρόγραμμα Κιβωτός
 
Σχέδιο σωτηρίας παιδιών προσφύγων «Κιβωτός». Η κυβέρνηση οφείλει να πιέσει την ΕΕ για την ταχύτατη ανάληψη πρωτοβουλιών για τη σωτηρία των παιδιών των προσφύγων. Για τον σκοπό αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί και η πρόταση των πλωτών hot spot.
 
9. Αντιμετώπιση Μονομερών μέτρων εις βάρος της Ελλάδας.
 
Συμπεριφορές όπως αυτές της Αυστρίας πρέπει να αντιμετωπίζονται όχι με επικοινωνιακές κινήσεις, αλλά ουσιαστικές διεθνείς πρωτοβουλίες της Ελλάδας. Η χώρα μας πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για περιφερειακές συναντήσεις με στόχο την εξειδίκευση-εκτέλεση των αποφάσεων της Ε.Ε.
 
Για την περίπτωση μονομερών κινήσεών τους σε βάρος μας (π.χ. κλείσιμο συνόρων) που παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, η Ελλάδα πρέπει να προβεί σε κινήσεις διεθνούς νομικής και πολιτικής προστασίας της (όπως και των προσφύγων).
 
10. Δημιουργία μόνιμου συστήματος επανεγκατάστασης.
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει σχετική πρόταση. Πολλές χώρες μέλη διαφωνούν.
 

Απορρίφθηκε αίτημα του Λεβέντη να μπουν και άλλα θέματα στην ατζέντα

 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Βασίλης Λεβέντης ζήτησε να μην συζητηθεί μόνο το προσφυγικό αλλά να μπουν και άλλα θέματα στην ατζέντα. Αυτό δεν έγινε δεκτό από τους παριστάμενους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αίτημα Λεβέντη τέθηκε σε ψηφοφορία και έτσι απορρίφθηκε από τους υπόλοιπους αρχηγούς. Στο διάλειμμα που ακολούθησε stiw 14:30 κι ενώ οι αρχηγοί βρίσκονταν στον διάδρομο του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Λεβέντης  στράφηκε προς το μέρος τους, λέγοντας «Δεν σας νοιάζει η Ελλάδα; Όλα τα άλλα τα λύσαμε και θέλετε να συζητήσουμε μόνο για Προσφυγικό; Γιατί δεν δεχθήκατε την πρόταση μου;». Πηγές από την Ένωση Κεντρώων αναφέρουν ότι ο Βασίλης Λεβέντης δεν θα υπογράψει την ανακοίνωση.
 

Τσίπρας: Η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη συνθήκη της Γενεύης

 
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έθεσε το θέμα της δημιουργίας κέντρων κλειστού τύπου και ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη συνθήκη της Γενεύης και ακόμη πως η διαχείριση του ζητήματος πρέπει να γίνει με την τήρηση της συμφωνίας επανεισδοχής με την Τουρκία.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις