Διεθνή

Λιβύη: Τι φέρνει η επ' αόριστον αναβολή των εκλογών


Η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που είναι υπεύθυνη για τις εκλογές στη Λιβύη, αρνήθηκε να ορίσει νέα ημερομηνία για τις εκλογές, που αρχικά είχαν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου. Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή της Λιβύης (HNEC) είχε προτείνει να γίνουν οι εκλογές στις 24 Ιανουαρίου, αλλά το κοινοβούλιο δεν έδωσε νέα ημερομηνία ζητώντας νέο λεπτομερή οδικό χάρτη για την εκλογικής διαδικασία.

Ουσιαστικά όλες οι παρατάξεις κερδίζουν χρόνο, αλλά το ζητούμενο είναι γιατί. Για να επηρεάσουν την εκλογική διαδικασία υπέρ τους ή για ετοιμαστούν για την περίπτωση που δεν τους ευνοεί το αποτέλεσμα.

Επισημαίνεται ότι κυρίως η Ευρώπη είχε επενδύσει στις εκλογές και σε μια μεταπολεμική κατάσταση η οποία θα έφερνε κάποιας μορφής ισορροπία δυνάμεων, όμως η Αφρική δεν είναι Ευρώπη και οι Άραβες δεν είναι Γάλλοι, Ιταλοί και Γερμανοί.

Έτσι τα στρατόπεδα παραμένουν και μαζί οι υποστηρικτές τους με το χάος ή τη διχοτόμηση της χώρας να ελλοχεύει στη Λιβύη.

Σημειώνεται ότι η δυτική Λιβύη με τον Σάρατζ πριν και τον Αμπντουλχαμίντ Νταμπέιμπα, είναι τουρκικής επιρροής με την Άγκυρα να στηρίζει την πλευρά αυτή προκειμένου να στηρίξει τις παράνομες με βάση το διεθνές δίκαιο επιδιώξεις της τη "MAVI VATAN" και το τουρκολιβικό μνημόνιο.

Στην αντίπερα όχθη την πλευρά του Χαλίφα Χάφταρ και του κοινοβουλίου στηρίζουν η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πιο διακριτική στάση κρατούν οι Γάλλοι και Ιταλοί που είναι υπέρ μιας "δημοκρατικής λύσης", με τη Γερμανία με άλλο ρόλο καθώς εμφανίζεται να θέλει και αυτή λύση, αλλά αποκλείοντας την Ελλάδα και την Κύπρο από τη σχετική σύνοδο, έκανε το το χατίρι της Τουρκίας.

Επίσης ΗΠΑ και Ρωσία έχουν διαφορετική ανάμειξη, με τις πρώτες να βλέπουν Ειρηνικό και τη δεύτερη να δρα δια αντιπροσώπων.

Η Ελλάδα που στην αρχή φάνηκε να στηρίζει την πλευρά Χάφταρ, αλλά μετά προσχώρησε στην ευρωπαϊκή λύση  κυρίως λόγω της ανάληψης από την Γαλλία ηγετικού ρόλου, έχει στόχο να απενεργοποιήσει το τουρκολιβικό μνημόνιο Διότι όσο παραμένει η τουρκική επιρροή στη Λιβύη, θα παραμένουν και οι νομικίστικες διεκδικήσεις της Άγκυρας επί της ελληνικής κυριαρχίας στις θαλάσσιες ζώνες.

Ωστόσο η Τουρκία προσπαθεί να προσεγγίσει την πλευρά Χάφταρ δημιουργώντας νέα δεδομένα, αλλά και η Αίγυπτος έχει αναβαθμίσει το ρόλο της και επιχειρεί να εξομαλύνει την πολεμική ατμόσφαιρα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες Λιβύη