Πολιτική

“Μακεδονομάχοι” στις ευρωεκλογές- Η κόντρα Μητσοτάκη με την ακροδεξιά


“Σκωτσέζικο ντους” αποδεικνύονται για τους επιτελείς της ΝΔ και του Μεγάρου Μαξίμου οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων, που δείχνουν σταδιακή μεταστροφή απόψεων στο εκλογικό κόμμα, με σημαντικές διαφοροποιήσεις στην πρόθεση ψήφου.

 Την ευφορία των σφυγμομετρήσεων του Μαρτίου, που έδειχναν  τη ΝΔ να προηγείται με ποσοστά της τάξεως του 34-35%, διαδέχονται οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί για τα αποτελέσματα των τελευταίων ερευνών κοινής γνώμης.

Το “καμπανάκι κινδύνου” ήχησε για τους επιτελείς του κυβερνώντος κόμματος και για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοοτάκη με τις δημοσκοπήσεις  του τελευταίου 10ημέρου, που ανατρέπουν πλήρως  τα μέχρι τώρα δεδομένα, επιτείνοντας την αβεβαιότητα για το εκλογικό αποτέλεσμα και για τους συσχετισμούς δυνάμεων που θα προκύψουν από τις ευρωκάλπες.

Αντιμέτωποι με την αποσυσπείρωση

Πέραν της συνεχούς διολίσθησης του ποσοστού της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, το πλέον ανησυχητικό για το πρωθυπουργικό επιτελείο είναι η τάση αποσυσπείρωσης της εκλογικής βάσης του κυβερνώντος κόμματος.

Η τελευταία δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του Alpha δείχνει τη Νέα Δημοκρατία με συσπείρωση μόλις 61% - δηλαδή να χάνει περίπου 4 στους 10 ψηφοφόρους που την ψήφισαν το 2023. Ολοι αυτοί δεν επιλέγουν κατ' ανάγκη άλλο κόμμα, αλλά αποστασιοποιούνται από τη ΝΔ και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα την υποστηρίξουν με την ψήφο τους στην ευρωκάλπη.

Οι πραγματικές διαρροές είναι πάντως πολύ μεγάλες και υποδηλώνουν μετακίνηση  σημαντικού κομματιού της εκλογικής βάσης  του κυβερνώντος κόμματος προς τα δεξιά.  Περίπου το 7% των πρώην ψηφοφόρων της ΝΔ (περίπου 2,8% του συνολικού εκλογικού σώματος) φαίνεται να στρέφονται προς την "Ελληνική Λύση", ενώ σημαντικές διαρροές καταγράφονται και προς την “Νίκη”. Μικρές είναι οι απώλειες προς ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Στο "γήπεδο"του Βελόπουλου

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι λοιπόν υποχρεωμένος να αποδυθεί σε διμέτωπο αγώνα, αναγορεύοντας εκ των πραγμάτων σε βασικό αντίπαλο την ακροδεξιά, την “Ελληνική Λύση” και τον Κυριάκο Βελόπουλο, που γίνονται η νέα πραγματική απειλή για τα ποσοστά της ΝΔ.

Η μεγάλη δύναμη της “Ελληνικής Λύσης” - και σε σημαντικό βαθμό της “Νίκης” - βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα, Μακεδονία και Θράκη, όπου  τα δύο κόμματα επιτυγχάνουν υψηλά ποσοστά διείσδυσης στην εκλογική βάση της ΝΔ, “ροκανίζοντας” τα ποσοστά της. Ο κ. Μητσοτάκης είναι λοιπόν υποχρεωμένος να εστιάσει εκεί τη μάχη, υποδυόμενος ρόλο... “μακεδονομάχου” απέναντι σε έναν  αντίπαλο που “παίζει στο γήπεδο του”.

Πολιτικά είναι πολύ δύσκολο να τον αντιμετωπίσει, χωρίς να επιχειρήσει “δεξιά στροφή”,  η οποία όμως θα του κόστιζε απώλεια κεντρώων και φιλελεύθερων-κεντροδεξιών ψήφων.
 Η μάχη θα δοθεί περισσότερο με συνθήματα, παρά με πολιτικά επιχειρήματα. Σ' αυτό το πεδίο οι δεξιοί λαϊκιστές σίγουρα πλεονεκτούν και η ΝΔ δεν μπορεί να βγει κερδισμένη.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα