TECHin

Βουλγαρία: Μαθητεία στο ινστιτούτο τεχνητής νοημοσύνης με την υποστήριξη παγκόσμιων τεχνολογικών κολοσσών


Φοιτητές από 56 χώρες υπέβαλαν αίτηση για να έχουν την ευκαιρία να κάνουν στη διάρκεια του καλοκαιριού πρακτική άσκηση στο Βουλγαρικό Ινστιτούτο Επιστημών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Τεχνητής Νοημοσύνης και Τεχνολογίας (INSAIT) στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας. Μεταξύ αυτών που υπέβαλαν αίτηση είναι εκπρόσωποι κορυφαίων πανεπιστημίων των ΗΠΑ, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ελβετίας, της Κίνας, της Ινδίας και άλλων χωρών. Υπάρχουν επίσης υποψήφιοι από μακρινές χώρες όπως το Νεπάλ, η Ινδονησία, η Αιθιοπία και άλλες, ανακοίνωσε την Τρίτη το κέντρο Τύπου του υπουργείου Παιδείας και Επιστήμης.

Ο αριθμός των υποψηφίων που θα εγκριθούν είναι μικρότερος από το 3% ή μόλις 23 φοιτητές, στους οποίους περιλαμβάνονται και τέσσερις Βούλγαροι. Θα έχουν την ευκαιρία να εργασθούν με ερευνητές του ινστιτούτου για μια περίοδο 8 ως 12 εβδομάδων, αρχίζοντας από τον Ιούνιο. Πρόκειται για τη δεύτερη έκδοση του προγράμματος και οι επιτυχίες του INSAIT τον τελευταίο χρόνο στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων και της όρασης υπολογιστών έχουν αυξήσει το επίπεδο του διεθνούς ενδιαφέροντος γι' αυτό.

Στους επικρατέστερους υποψηφίους περιλαμβάνονται πρόσωπα που έχουν τιμηθεί με χρυσά μετάλλια σε διεθνείς Ολυμπιάδες και διαγωνισμούς και μερικοί έχουν ήδη κάνει δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις σε έγκυρα επιστημονικά συνέδρια. Μεταξύ των φοιτητών, υπάρχουν αυτοί που κατατάσσονται στο κορυφαίο 1% των πιο ταλαντούχων παιδιών σε χώρες όπως το Ιράν, η Ινδία, η Κίνα και άλλες.

Το INSAIT αποτελεί τμήμα του Πανεπιστημίου της Σόφιας, το οποίο έχει στρατηγική σύμπραξη με τα Ελβετικά Ομοσπονδιακά Ινστιτούτα Τεχνολογίας στη Ζυρίχη και τη Λωζάννη και έχει προσελκύσει χρηματοδότηση από εταιρείες όπως οι SiteGround, Google, Amazon, VMWare και αριθμό αντιπροσώπων του βουλγαρικού οικοσυστήματος.

Πριν από περίπου δύο μήνες το INSAIT ανακοίνωσε επίσης την έναρξη ενός χωρίς προηγούμενο για τη Βουλγαρία προγράμματος μαθητείας που απευθύνεται σε βούλγαρους φοιτητές και θα προσφέρει μια υποτροφία 2.000 λέβα το μήνα στους πιο ταλαντούχους νέους ανθρώπους της Βουλγαρίας.

Το INSAIT -Institute for Computer Science, Artificial Intelligence and Technology- βρίσκεται στη Σόφια και είναι το πρώτο του είδους του στην ανατολική Ευρώπη το οποίο προσφέρει παγκόσμιου επιπέδου εγκαταστάσεις και συνθήκες έρευνας. Το INSAIT ιδρύθηκε τον Απρίλιο 2022 σε σύμπραξη με τα ελβετικά ETH Zurich και EPFL, δύο από τα καλύτερα στον κόσμο τεχνικά πανεπιστήμια, ενώ το συμβουλεύουν και το επιβλέπουν κορυφαίοι ακαδημαϊκοί μερικών από τα κορυφαία πανεπιστήμια και ερευνητικά εργαστήρια των ΗΠΑ, της Ευρώπης και του Ισραήλ. Το INSAIT υποστηρίζεται επίσης γενναιόδωρα από δωρεές των Google, Amazon Web Services, DeepMind, SiteGround, VMware, καθώς και από επιχειρηματίες του τεχνολογικού τομέα. Το INSAIT επικεντρώνει μόνο στην επιστημονική αριστεία: διεξάγει έρευνα παγκοσμίου επιπέδου, προσελκύει εξαιρετικούς διεθνείς επιστήμονες και εκπαιδεύει την επόμενη γενιά μεταπτυχιακών σπουδαστών και ηγετών του τεχνολογικού τομέα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα