Πολιτική

Μάχη για την πατέντα «κοπτοραπτικής» στο DNA


Δύο επιστημονικές ομάδες στις ΗΠΑ δίνουν μάχη για το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας - και τα σχετικά οικονομικά δικαιώματα - του συστήματος γενετικής τροποποίησης CRISPR, που αναμένεται ότι θα έχει ευρύτατες εφαρμογές στη γενετική, τη βιοϊατρική, τη βιοτεχνολογία και πολλούς άλλους τομείς.

Η πρώτη ομάδα που διεκδικεί την πατρότητα της τεχνικής αποτελείται από ερευνητές του Ινστιτούτου «Μπρόουντ» της Μασαχουσέτης, που συνεργάζεται με το MIT και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Η δεύτερη δεύτερη ερευνητική ομάδα συνδέεται με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ και το Πανεπιστήμιο της Βιέννης στην Αυστρία.

Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας δεν είναι ένας απλός "τίτλος τιμής" για τους επιστήμονες, αλλά μεταφράζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια: Οποια ομάδα τον κερδίσει, θα μπορεί να παραχωρεί δικαιώματα χρήσης-εκμετάλλευσης του CRISPR.

Ηδη η μία ερευνητική ομάδα έχει παραχωρήσει διακιώματα στη Monsanto και την General Electric Healthcare, ενώ η άλλη έδωσε στην Caribou Biosciences, που συνεργάζεται με τη Novartis και τη DuPon.

Το CRISPR λειτουργεί σαν μοριακό "ψαλίδι", που μπορεί να αποκόπτει συγκεκριμένες αλληλουχίες του γονιδιώματος και να τις αντικαθιστά με άλλες. Έχει γίνει πλέον η προτιμώμενη μέθοδος γενετικής τροποποίησης λόγω του χαμηλού κόστους και της ευκολίας που προσφέρει σε σχέση με άλλες τεχνικές.

Η αντιμετώπιση γενετικών νοσημάτων και η δημιουργία νέων γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών είναι μόνο δύο από τις πιθανές εφαρμογές της.

Οι δύο πλευρές εξέθεσαν τα επιχειρήματά τους σε ακρόαση του αμερικανικού Γραφείου Ευρεσιτεχνιών και Εμπορικών Σημάτων την Τρίτη στην Αλεξάνδρεια της Βιρτζίνια.

Η ομάδα του Μπέρκλεϊ υπέβαλε την πρώτη αίτηση για πατέντα που αφορά το CRISPR το 2013, ενώ η αίτηση της ομάδας του «Μπρόουντ» κατατέθηκε μερικούς μήνες αργότερα. 

 

 

 

t.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις