Χρηστικά

35 δισ. ευρώ «μαύρο χρήμα» κυκλοφορεί στην αγορά 


ΥΠ. Οικονομικών: Το 88% των συναλλαγών που διεκπεραιώνουν οι συμβολαιογράφοι γίνονται τοις μετρητοίς!

Στα 35 δισ. ευρώ, φτάνει το «μαύρο χρήμα» που διακινείται στην Ελλάδα και παρά τη μείωση που σημειώθηκε στα τελευταία χρόνια παραμένει σε δραματικά υψηλά επίπεδα.

Παράλληλα, τεράστιες ποσότητες μετρητών διακινούνται μέσω των συμβολαιογράφων, οι οποίοι δηλώνουν πως το 88% των συναλλαγών που διεκπεραιώνουν γίνονται τοις μετρητοίς!

Τα εντυπωσιακά αυτά στοιχεία προκύπτουν από την έκθεση του υπουργείο Οικονομικών, η οποία βασίστηκε σε ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία των διωκτικών αρχών και συγκεκριμένα της Ελληνικής Αστυνομίας, του ΣΔΟΕ, των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών, καθώς σε στοιχεία από έρευνες αναγνωρισμένων ιδρυμάτων και εκθέσεις διεθνών οργανισμών.

Ειδικότερα σε ότι αφορά στην παραοικονομία, στην έκθεση τονίζεται ότι στην Ελλάδα είναι σχετικά υψηλό συγκριτικά με τις λοιπές αναπτυγμένες χώρες του ΟΟΣΑ.
Συγκεκριμένα η παραοικονομία στην Ελλάδα έχει μειωθεί στο 20% του ΑΕΠ σήμερα, από 22,4% το 2015, 23,6% το 2013, 24% το 2012. Πριν από την κρίση, ήταν ακόμη υψηλότερη και συγκεκριμένα 25,1% το 2008 και 28,2% το 2003.

Ωστόσο, σήμερα, η παράνομη οικονομική δραστηριότητα, που εκτιμάται σε λίγο περισσότερο από το 20% του εθνικού εισοδήματος, μείωση που προκλήθηκε από την παρατεταμένη οικονομική κρίση και τις σχετικές μεταρρυθμίσεις, γεγονός που τοποθετεί την Ελλάδα σε υψηλή θέση σε επίπεδο παραοικονομίας μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ, και πάντως σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Το ποσοστό 20% του ΑΕΠ (178 δισ. ευρώ) ανέρχεται σε περίπου 35 δισ. ευρώ, ποσό εάν είχε ενταχθεί στην κανονική οικονομία, θα λυνόταν επί μακρόν το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας.

Στις συγκεκριμένες συναλλαγές της παραοικονομίας, δεν επιβάλλονται φόροι εισοδήματος, ούτε ασφαλιστικές εισφορές, με αποτέλεσμα το δημόσιο να χάνει σημαντικά έσοδα. Τα συγκεκριμένα κεφάλαια, φορολογούνται μόνο με την έμμεση φορολογία (ΦΠΑ , ΕΦΚ), στο βαθμό που καταναλώνονται.

Συμβολαιογράφοι: το 88% με μετρητά! 

Ένα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο που προκύπτει, αφορά στους συμβολαιογράφους. Το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα με το γεγονός ότι δεν έχει απαγορευτεί η χρήση μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Αυτή η παράλειψη δεκαετιών στη νομοθεσία, έχει οδηγήσει σε χορό μαύρου χρήματος, γύρω από τα ακίνητα.

«Η τρωτότητα του συμβολαιογραφικού επαγγέλματος αυξάνεται από τη μη απαγόρευση της χρήσης μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Αποτέλεσμα της χρήσης μετρητών είναι η ύπαρξη αυξημένου κινδύνου φοροδιαφυγής και κατ’ επέκταση νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες», αναφέρεται στην έκθεση του ΥΠΟΙΚ.

Η έκθεση επισημαίνει, ωστόσο, ότι για τις περιπτώσεις αγοροπωλησίας ακινήτου ή μίσθωσης ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών κατοικιών άνω των 250.000 ευρώ για τις οποίες χορηγείται σε πολίτη τρίτης χώρας άδεια διαμονής το τίμημα καταβάλλεται με δίγραμμη τραπεζική επιταγή ή με άλλη τραπεζική συναλλαγή, τα ειδικότερα στοιχεία της οποίας πρέπει να δηλώνονται υπευθύνως από τους συμβαλλόμενους ενώπιον του συμβολαιογράφου που συντάσσει το συμβόλαιο και τα αναγράφει σε αυτό.

Επίσης, η χρήση μετρητών έχει περιοριστεί από το 2015 και μετά λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. «Παρά τα ανωτέρω, οι συμβολαιογράφοι σε σχετική ερώτηση στο ερωτηματολόγιο δήλωσαν σε ποσοστό 88% ότι στις συναλλαγές στις οποίες εμπλέκονται γίνεται χρήση μετρητών και συνεπώς το ύψος των δραστηριοτήτων του κλάδου σε μετρητά κρίνεται υψηλό».

Δηλαδή, όταν το 88% των αγορών και πωλήσεων ακινήτων, πραγματοποιείται με λεφτά εκτός τραπεζικού συστήματος, προφανώς οι συναλλασσόμενοι κάτι έχουν να κρύψουν ως προς την προέλευσή τους.

Επίσης, οι συντάκτες της έκθεσης αποκαλύπτουν ότι τα αρχεία που τηρούν οι συμβολαιογράφοι είναι σύμφωνα με τον Κώδικα Συμβολαιογράφων. «Ωστόσο, η μορφή και ο τρόπος τήρησης των αρχείων δεν έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολύνουν τον εντοπισμό ύποπτων δραστηριοτήτων, μέσω της δημιουργίας προφίλ του πελάτη και της ανάλυσης κινδύνου».

Μάλιστα προσθέτουν ότι σε σχέση με την αποστολή αναφορών ύποπτων συναλλαγών από τους συμβολαιογράφους επισημαίνεται ότι παρόλο που το 77% των συμβολαιογράφων γνωρίζει την υποχρέωση αναφοράς ύποπτων συναλλαγών και δραστηριοτήτων στην Αρχή (βάσει απαντήσεων σε σχετική ερώτηση του ερωτηματολογίου), την τελευταία πενταετία έχουν αποσταλεί μόνο 87 αναφορές!
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα