Οικονομία

“Μαύρος Γενάρης” στην αγορά εργασίας- Χάθηκαν 31.997 θέσεις- Ιστορικό αρνητικό ρεκόρ


Προβληματισμό για τη  δυναμική της οικονομίας και των επιχειρήσεων και ανησυχίες για την κατάσταση στην αγορά εργασίας προκαλούν τα τελευταία επίσημα στοιχεία του συστήματος “Εργάνη”, που δείχνουν απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων απασχόλησης στο ξεκίνημα της χρονιάς.

Οπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία για τις προσλήψεις και τις απολύσεις-αποχωρήσεις, ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο χειρότερος της τελευταίας 25ετίας όσον αφορά την εξέλιξη της απασχόλησης: Χάθηκαν περισσότερες θέσεις εργασίας από κάθε άλλο αντίστοιχο μήνα μετά το 2000 – από τότε που άρχισε στην Ελλάδα η επίσημη ηλεκτρονική καταγραφή μηνιαίων στοιχείων για προσλήψεις-απολύσεις και απασχόληση.

Κατά κανόνα τον Ιανουάριο οι απολύσεις είναι περισσότερες από τις προσλήψεις, καθώς οι επιχειρήσεις αυξάνουν το προσωπικό τους πριν από τα Χριστούγεννα για να ανταποκριθούν σε εποχικές ανάγκες και το μειώνουν μετά την περίοδο των γιορτών.

Ούτε την περίοδο της μεγάλης κρίσης και των Μνημονίων

Φέτος όμως οι απώλειες θέσεων εργασίας είναι τόσο μεγάλες που δεν δικαιολογούνται από την εποχικότητα. Παράγοντες της ΓΣΕΒΕ εκφράζουν μάλιστα απορίες και ερωτηματικά για το γεγονός ότι φέτος το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων είναι χειρότερο από κάθε άλλο αντίστοιχο μήνα της τελευταίας 25ετίας – ακόμη και από την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης και των Μνημονίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος “Εργάνη”, τον φετινό Ιανουάριο αναγγέλθηκαν 195.001 προσλήψεις. Στο ίδιο διάστημα δηλώθηκαν 226.998 “αποχωρήσεις” από εργασία. Από αυτές,  οι 140.099 έγιναν με καταγγελίες ή με λήξη (και μη ανανέωση) συμβάσεων, ενώ οι 86.899 δηλώθηκαν ως “οικειοθελείς αποχωρήσεις”.

Το ισοζύγιο είναι αρνητικό κατά 31.997 θέσεις εργασίας – στοιχείο ανησυχητικό σε μιά περίοδο που υποτίθεται ότι η οικονομία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, η απασχόληση αυξάνεται και οι επιχειρήσεις επεκτείνονται αυξάνοντας την κερδοφορία τους.
   Επισημαίνεται ότι αρνητικό ήταν το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων και τους αντίστοιχους μήνες των αμέσως προηγουμένων ετών.

  • Αυτό που προβληματίζει είναι ότι το άνοιγμα του ισοζυγίου διευρύνεται: Πέρυσι χάθηκαν 27.611 θέσεις εργασίας, φέτος 31.997

Το αμέσως υψηλότερο αρνητικό ισοζύγιο ήταν τον Ιανουάριο του 2017 με 29.817 χαμένες θέσεις εργασίας. Ακολουθεί του 2011 με -28.995

Το success story με την ανεργία και η διαγραφόμενη τάση

Τα στοιχεία αυτά “στραπατσάρουν” κάπως το κυβερνητικό success story για συνεχή, μεγάλη μείωση της ανεργίας.

Ερχονται άλλωστε σε συνέχεια άλλων αρνητικών στοιχείων του συστήματος Εργάνη, που δείχνουν σημαντική μείωση των προσλήψεων και αυξημένο αριθμό απολύσεων στο τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους. Η τάση αυτή φαίνεται ότι διατηρείται:

  • Τον περασμένο Οκτώβριο χάθηκαν 131.496 θέσεις εργασίας, τον Νοέμβριο 52.463, τον Ιανουάριο άλλες 32.000.

Ποιά θα είναι η συνέχεια;

Που αυξήθηκε η απασχόληση

Οσον αφορά την εξέλιξη της απασχόλησης κατά κλάδο, τα στοιχεία της "Εργάνης" δείχνουν ότι οι μισές θέσεις εργασίας (15.255) χάθηκαν στον τομέα εστίασης. Ακολουθεί το λιανικό εμπόριο με 5.293 θέσεις αρνητικό ισοζύγιο. 4.265 θέσεις χάθηκαν σε διοικητικές εργασίες γραφείου και γραμματειακής υποστήριξης.
 Ο τομέας με θετικό ισοζύγιο απασχόλησης και τις περισσότερες νέες θέσεις εργασίας ( 3.755) είναι η εκπαίδευση (καθηγητές και δάσκαλοι ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων).

Ακολουθούν οι ανειδίκευτοι εργάτες με 12.088 προσλήψεις και ισοζύγιο +1.602 θέσεις εργασίας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα