Στα ελληνικά ομόλογα μετατοπίσθηκαν μαζικά κεφάλαια Ελλήνων αποταμιευτών το 2019, την ώρα που σημειωνόταν μια σπάνια στα επενδυτικά χρονικά «έκρηξη» στις τιμές των κρατικών τίτλων, η οποία άφησε μεγάλα κέρδη σε όσους επέλεξαν, με την παραίνεση και των τραπεζών, να τοποθετήσουν κεφάλαια σε αμοιβαία κεφάλαια που τοποθετούνται σε ελληνικά ομόλογα.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, εντός του 2019 τα αμοιβαία κεφάλαια ελληνικών ομολόγων κατέγραψαν καθαρές εισροές κεφαλαίων ύψους 572,6 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία των αμοιβαίων αυτής της κατηγορίας. Την ίδια περίοδο, μεγάλες εκροές σημειώθηκαν στα αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων, που δεν είχαν καλές αποδόσεις, λόγω της μεγάλης μείωσης των διατραπεζικών επιτοκίων.
Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, πολιτική των τραπεζών ήταν να ωθήσουν πελάτες με τοποθετημένα κεφάλαια σε αμοιβαία διαχείρισης διαθεσίμων, ή ενδιαφερόμενους για προθεσμιακές καταθέσεις, στα αμοιβαία κεφάλαια ελληνικών ομολόγων, που όχι μόνο πρόσφεραν πολύ καλύτερες αποδόσεις στους αποταμιευτές, αλλά ωφελούν και τις τράπεζες, μέσω των προμηθειών που εισπράττουν οι θυγατρικές εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Alpha Asset Management κατέγραψε εισροές 224,3 εκατ. ευρώ σε ομολογιακά αμοιβαία, η Eurobank Asset Management 174,9 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς Asset Management 167,4 εκατ. ευρώ.
Οι αποδόσεις που πρόσφεραν μέσα στο 2019 τα αμοιβαία κεφάλαια ομολογιών είναι αστρονομικές για αυτή την κατηγορία «συντηρητικών» επενδυτικών προϊόντων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το αμοιβαίο της κατηγορίας με την υψηλότερη απόδοση (Alpha Ελληνικό Ομολογιακό) κατέγραψε ετήσια απόδοση 35,21%, ενώ συνολικά 13 αμοιβαία της κατηγορίας είχαν αποδόσεις που ξεπέρασαν το 30%.
Αυτό ήταν αποτέλεσμα μιας σπάνιας μεταβολής που συντελέσθηκε στην ελληνική αγορά ομολόγων, όπου μέσα σε ένα 12μηνο οι κρατικοί τίτλοι άλλαξαν ουσιαστικά κατηγορία, με τις αποδόσεις τους στο τέλος της χρονιάς, όπως σημείωνε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος στην Ενδιάμεση Έκθεσή της, να έχουν υποχωρήσει στα επίπεδα χωρών με υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση (επενδυτική βαθμίδα).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν μέσα σε μια χρονιά κατά 313 μονάδες βάσης (3,13%), στην περίπτωση των 5ετών τίτλων και κατά 247 μ.β., στην περίπτωση των 10ετών ομολόγων, κάτι που σημαίνει ότι εκτοξεύθηκαν στα ύψη οι τιμές τους, επιτρέποντας στους αποταμιευτές να αποκομίσουν τα μεγάλα κέρδη που προαναφέρθηκαν.
Η μείωση αποδόσεων στα ομόλογα το 2019 (πηγή: ΟΔΔΗΧ)
Πάντως, όσοι αποταμιευτές μπαίνουν και τώρα στον πειρασμό να επενδύσουν σε αμοιβαία ελληνικών ομολόγων θα πρέπει να θυμούνται την κλασική προειδοποίηση που συνοδεύει κάθε επένδυση σε αμοιβαία: «οι προηγούμενες αποδόσεις δεν εξασφαλίζουν τις μελλοντικές». Με άλλο λόγια, το φαινόμενο που σημειώθηκε το 2019 ήταν μοναδικό και δεν αναμένεται να επαναληφθεί. Οι τιμές των ελληνικών ομολόγων, όπως συμφωνούν όλοι οι αναλυτές, μπορεί να έχουν ακόμη περιθώρια σημαντικής ανόδου, αλλά η «χρυσή» χρονιά του 2019 δεν μπορεί να επαναληφθεί.